El projecte “Lloguem! / Yes We Rent”, que té per objectiu explorar solucions d’habitatge assequible basades en l’economia social i cooperativa a Mataró, es posa en marxa a través de la formació de 12 joves de la ciutat, d’entre 18 i 29 anys, com a personal tècnic en rehabilitació d’habitatges. La formació, que es va iniciar el mes d’octubre, té una doble vessant. D’una banda, aprendran els coneixements teòrics d’actuacions en l’àmbit de la fusteria, del ram de paleta, l’eficiència energètica, la fontaneria i l’electricitat i, de l’altra, realitzaran activitats d’aprenentatge i servei per posar en pràctica els coneixements adquirits.

La formació la coordina i imparteix la Fundació Salesians Sant Jordi, que és un dels socis del projecte Lloguem!, coordinat per l’Ajuntament de Mataró i finançat amb 2’5 milions d’€ provinents dels fons FEDER a través de les Iniciatives Urbanes Innovadores (UIA en les seves sigles en anglès). Altres socis del projecte són el TecnoCampus Mataró-Maresme, la Fundació Unió de Cooperadors, la Diputació de Barcelona, i l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

La participació de la Fundació Salesians Sant Jordi se centra en la formació de treball que va començar a l’octubre amb un grup de 12 joves. En el marc del projecte, que durarà fins a finals de 2021, es formaran un total de 24 joves, distribuïts en dos grups de 12 persones cadascun. Els joves reben formació teòrica i pràctica en fusteria, pintura, electricitat, fontaneria, tasques de paleta, riscos laborals, eficiència energètica i d’altres formacions transversals i de tutoria. La selecció dels participants s’ha fet des de Salesians Sant Jordi d’entre les derivacions rebudes des  del Servei de Benestar Social i d’Ocupació de l’ Ajuntament, altres entitats del Tercer Sector de la ciutat de Mataró així com de la pròpia entitat.

L’objectiu és que aquests joves puguin fer els arranjaments en els habitatges que formin part del projecte “Lloguem! / Yes We Rent” alhora que els serveixi per facilitar la seva inserció al món laboral o el retorn al sistema educatiu.