El dilluns a la Biblioteca Antoni Comas es va lliurar el Premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes per a ser explicats, en un acte presidit pel regidor d’Administració, Bon Govern i Mobilitat de l’Ajuntament de Mataró, Juan Carlos Jerez, i els representants de l’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente, que promou el premi. L’obra premiada d’entre les 38 que s’han presentat enguany ha estat “Paper d’estrelles”, de Maria Ardel de Lete (Barcelona, 1967)

El relat vencedor transporta el lector a Londres per immergir-lo en l’univers de Pamela Travers, l’autora de Mary Poppins. La trama se centra en la guia d’una ruta literaria que proposa un passeig per l’obra de Travers on hi passen coses tan sensacionals com en el llibre i la guia les narra amb gràcia, sentit de l’humor. “Paper d’estrelles” barreja realitat i ficció.

L’autora

Maria Ardel de Lete (Barcelona, 1967) és llicenciada en Filologia Anglesa per la Universitat de Barcelona i Màster en Ensenyament de Català per a persones adultes. Treballa com a professora d’anglès a l’Institut Investigador Blanxart de Terrassa. També ha treballat com a professora d’anglès, català, castellà i alfabetització a centres d’adults.

Gran lectora de tota mena de gèneres, des dels clàssics fins a la ciència-ficció, sempre ha compaginat la seva activitat professional amb l’escriptura de poesia i relats, on li agrada crear realitats diferents amb un punt de nostàlgia del passat.

Ha estat finalista del Certamen de Relat Breu Amadeu Vives 2017 de Collbató, on ha guanyat també diversos premis locals de poesia als Jocs Florals. Té al cap la publicació de reculls de relats i potser alguna novel·la.

El Premi

L’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente, l’Ajuntament de Mataró i el diari Ara convoquen cada any aquest premi amb la finalitat de mantenir viu el record d’Helena Jubany, enamorada del món dels llibres des de tots els angles, i d’encomanar el seu gust per la lectura i la ficció literària tant en el vessant escrit com en el de la transmissió oral.

El premi ha comptat per quart any amb la implicació de la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró que, a través d’un conveni amb l’Associació, aporta 2.500 euros al projecte de publicació de l’obra guanyadora. També hi col·labora el diari Ara, que en distribueix la publicació, així com els socis de l’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente i mecenes particulars.

Composició del jurat

El jurat ha estat format per Esteve Guardiola, llibreter de Buc de Llibres i narrador oral, Elvira Carrió, directora de l’IB Laia l’Arquera, Núria Ribas, directora de la biblioteca de Sentmenat, Roser Trilla, que ha estat professora de llengua i literatura de l’IB Alexandre Satorras, Llorenç Soldevila, que ha estat professor de la Universitat de Vic, Abel Julien, guanyador de l’XI Premi Helena Jubany, Cristina Valls, en representació de les biblioteques de Mataró i Joan Jubany i Itxart, com a secretari amb veu però sense vot.La figura d’Helena Jubany

Helena Jubany i Lorente va néixer el 27 de febrer de 1974. Va viure a Mataró fins als 26 anys. El 1996, es va llicenciar en Periodisme a la UAB. Al llarg de la seva formació professional, va col·laborar amb Televisió de Mataró, amb ràdio Premià i amb el diari El Punt del Maresme. Va treballar com a llibretera a la Cooperativa Robafaves, on va col·laborar en l’elaboració de la revista ‘Notícia de llibres’ i es va interessar especialment per la literatura infantil i juvenil. El 1999 va deixar de treballar a la llibreria i, va dedicar-se al món del llibre des d’altres àmbits, va preparar les oposicions a bibliotecària i va encetar el camí de la creació literària, recopilant un bon nombre de contes propis. L’any 2000 va  començar a treballar d’auxiliar de bibliotecària per a la sala infantil de la biblioteca Frederic Alfonso i Orfila de Sentmenat. Per la seva feina, es va traslladar a Sabadell on va continuar desenvolupant activitats culturals i associatives. Malauradament l’any 2001 va morir.