El programa d’activitats del Nadal a Mataró començarà aquest cap de setmana amb la Fira de Pessebres i Ornaments de Nadal i l’encesa de l’enllumenat nadalenc i acabarà amb una arribada de Ses Majestats carregada de novetats

Des d’aquest cap de setmana i fins al 6 de gener s’organitzen a Mataró més d’un centenar d’activitats per a tots els públics per celebrar el Nadal i l’arribada de Ses Majestats els Reis d’Orient. Precisament l’arribada de Ses Majestats és la part del programa de Nadal que presenta més novetats.

Fira de Pessebres i encesa de l’enllumenat de Nadal

El tret de sortida oficial a la campanya de Nadal es donarà aquest dissabte 30 de novembre amb l’obertura de la Fira de Pessebres i Ornaments de Nadal, que estarà instal·lada a plaça de Santa Anna fins al 23 de desembre i obrirà cada dia, de 10 a 13.30 i de 16.30 a 21 h. La fira té 27 parades amb tot el necessari per decorar la llar per a aquestes dates. En una de les parades, la de Caganer.com, principal empresa fabricant d’aquestes figures, se n’hi podran trobar des de les més clàssiques fins a les de polítics o esportistes, i també de personatges d’actualitat com Rosalía, Greta Thumberg o “La casa de papel”. Una altra de  les novetats és que s’hi podran trobar les figures de fang d’estil Carratalà a la parada pessebres.com.  Lluís Carratalà i Vila va ser deixeble de l’escultor Josep Llimona, un dels grans mestres pessebristes.

Pel que fa a l’encesa de l’enllumenat de Nadal, tindrà lloc diumenge 1 de desembre amb un espectacle de dinamització que començarà a les 18 h a La Riera amb la Muralla de la Presó i culminarà a les 19 h a la Fira de Pessebres i Ornaments de Nadal amb l’encesa dels llums i un concert de GospelSons. Com en els dos anys anteriors, l’enllumenat il·luminarà el casc antic i també els carrers comercials del Centre, de Rocafonda, de Cerdanyola i de Peramàs. L’Ajuntament segueix assumint el cost, que enguany és de 83.808,30 €.

Els Reis arribaran per mar

 Marc Abril assumeix la direcció artística del cicle de Reis i ha generat un nou relat que unifica tot el cicle amb el temps com a fil conductor. Neix un nou personatge, en Tempus, el Controlador de Temps, que participarà tant a l’arribada dels Missatgers, com a la Nit de Reis, la més esperada de l’any per petits i grans.

El gran canvi d’enguany és que els Ses Majestats arribaran al Port de Mataró el matí del dia 5 de gener, a bord del llaüt centenari Sant Ramon. L’activitat començarà a 11 h amb els Missatgers Reials – que hauran arribat a la ciutat la tarda del 2 de gener- acabant de recollir les darreres cartes. Pels volts de les 12 h arribaran els Reis d’Orient i serà el moment perquè els petits de casa puguin estar a prop seu.

En Tempus descobrirà el secret de la màgia dels Reis: com és que tenen temps de repartir regals per totes les cases en només una nit? Perquè en Tempus controla el temps, allarga els minuts i atura les hores a la Carrossa dels Rellotgers Reials, la nova carrossa. Enguany també s’estrenaran nous elements i personatges i el vestuari de part de la comitiva.

A les 17.30 h començarà la Cavalcada d’enguany que canvia lleugerament el recorregut. Enlloc de sortir des de la plaça de de Puerto Rico, com era tradició, ho farà des de la plaça d’Alfred Opiso i continuarà per la ronda d’Alfons X el Savi, la plaça d’Espanya, el Camí de la Geganta, la plaça de Granollers, la ronda de Leopoldo O’Donnell, la plaça de Manuel Serra i Xifra, el Camí del Mig, el carrer de Miquel Biada, la ronda Francesc Macià, el Camí Ral, la Rambla, la plaça de Santa Anna i la Riera fins a l’Ajuntament.

Enguany no es farà la baixada dels Reis cap a la plaça de Santa Anna per explicar el conte com s’havia fet els darrers anys.

Es repartiran 1.680 kg de caramels sense gluten, per tant aptes per a celíacs, al llarg de la rua i les carrosses pròpies de Ses Majestats lliuraran caramels també sense sucre aptes per a diabètics.

 La Cavalcada és un dels actes més multitudinaris que s’esdevenen a la ciutat i compta amb la col·laboració d’un gran nombre de persones i entitats que participen en algun moment del procés amb més de 500 implicats.

Arribada dels Missatgers Reials

 Enguany els Missatgers no arribaran per mar sinó que arribaran al Centre de la ciutat el dia 2 de gener a les 18 h. Deu enviats especials de Ses Majestats baixaran per La Riera fins a la plaça de Santa Anna. Allà hi haurà la Carrossa dels Missatgers per començar a guardar i classificar les cartes dels nens i nenes. Serà el moment que en Tempus, farà la seva primera aparició i organitzarà els Missatgers i els repartirà per tot Mataró.

Tres Missatgers ja es quedaran a la plaça de Santa Anna la tarda del dijous 2 fins a les 20 h, i també el divendres 3 d’11 a 13 i de 17 a 20 h i el dissabte 4 de gener d’11 a 13 i de 17 a 20 h. A la carpa de la plaça també hi haurà un espai de dibuix i pintura, jocs gegants i espectacles per als petits de la casa. L’activitat compta amb la col·laboració de Negoci Empresa Mataró i l’Associació de Veïns Mataró- Centre.

Els Missatgers Reials també rebran les cartes a diferents punts de la ciutat: plaça de la Roda d’Andalusia (La Llàntia) als locals de l’AV Cirera, AV El Palau i AV Vista Alegre, Les Esmandies Casal de Barri, plaça d’Isla Cristina (Cerdanyola), Centre Cívic Pla d’en Boet, Cruïlla ctra. de Mata, c. de Josep Punsola i av. d’Amèrica (Rocafonda), Biblioteca Antoni Comas (Les Santes-Escorxador-L’Havana) i al Centre Cívic Molins.

Mataró connecta amb la tradició

Sota els lemes “Mataró connecta amb la tradició”, “Mataró connecta amb la gastronomia” i “Mataró connecta amb la il·lusió”, la campanya de Nadal posa l’accent en el comerç, la gastronomia i el producte de mercat, i els elements tradicionals d’aquestes dates.

Totes les activitats organitzades es detallen en un programa gratuït, del qual se n’han editat 25.000 exemplars en paper que estaran a disposició de tothom als equipaments municipals, a les oficines d’atenció ciutadana, a l’Oficina de Turisme i una vintena de comerços. Al programa, que també es podrà consultar a través del web www.mataro.cat i www.visitmataro.cat, s’hi poden trobar les activitats organitzades per diferents entitats, associacions comercials i diferents serveis de l’Ajuntament com són Promoció de Ciutat i Comerç, Cultura i Esports. Així doncs, hi ha des de les actuacions de dinamització de la Fira de Pessebres i Ornaments de Nadal els caps de setmana, visites guiades, parc d’atraccions infantils, exposicions, teatre, cinema, etc., fins a la informació referent a l’arribada dels Missatgers Reials, la recollida de cartes i la Cavalcada de Ses Majestats els Reis d’Orient.

Més enllà de les novetats que envolten l’arribada de Ses Majestats, una altra de les novetats del programa d’activitats de Nadal és el Semproniana Street, una proposta per gaudir de les últimes tendències en moda i gastronomia i música en directe que es farà els dies 14 i 15 a la plaça de l’Ajuntament, plaça de Santa Maria, carrer Sant Cristòfol i plaça Xica. A la programació no hi pot faltar el Tió Gegant Solidari de Negoci Empresa Mataró (NEM), que cagarà regals per a la canalla el divendres 20 de desembre a partir de les 18 h; l’Exposició de Pessebres i Diorames que s’inaugurarà el 8 de desembre i s’allargarà fins al 12 de gener; ni tampoc Els Pastorets de La Sala Cabanyes. Aquesta representació centenària es podrà veure des del 22 de desembre al 18 de gener.

A l’Espai Firal del Nou Part Central s’hi celebrarà una nova edició del Fira Màgic. Del 5 desembre al 6 de gener els petits de la casa podran gaudir d’atraccions infantils i activitats cada dia.

Podeu consultar la programació aquí