Divendres 29 de novembre a les 19 h a Can Marfà Gènere de Punt del Museu de Mataró s’inaugura l’exposició “Més enllà de les trinxeres (1936-1939). Fotografies d’Alec Wainman”

Produïda pel Museu d’Història de Catalunya, és una extensa i destacada selecció de fotografies inèdites que mostra els rostres, les històries i el dia a dia del conflicte, des de la visió d’un jove aficionat a la fotografia, Alec Wainman, que hi va ser present com a voluntari sanitari, des de l’agost de 1936, enrolat a la Unitat Mèdica Britànica (BMU). Amb el pas dels anys, les seves imatges, de gran valor humà, han esdevingut un magnífic document històric que ens permet copsar com era la vida a la rereguarda.

La història del seu arxiu fotogràfic recorda el periple viscut per altres col·leccions de fotografia de gran valor que durant anys han estat “perdudes”, com les de Robert Capa, Gerda Taro, David Seymour i Agustí Centelles. La “maleta britànica” d’Alec Wainman també ha estat una maleta perduda. Fa cinc anys, el fill de Wainman, després d’una intensa recerca de quaranta anys, va rescatar l’obra i es va comprometre a fer-ne difusió.

L’àmbit mataroní

A Mataró, la memòria fotogràfica de la Guerra Civil és una memòria en construcció. Les imatges fotogràfiques que s’han conservat d’aquest període són escasses, encara que de molt d’interès per la seva qualitat i valor documental.

La majoria han estat localitzades i publicades gràcies a la recerca d’historiadors locals a diferents arxius, públics i privats, d’àmbit local, nacional i internacional, i esdevenen un testimoni visual indispensable per reconstruir la memòria del conflicte bèl·lic en els aspectes social, polític i econòmic en una ciutat com Mataró, que fins a l’any 1936 gaudia d’una extraordinària vitalitat.

El Museu de Mataró ha volgut incorporar un petit espai dedicat a mostrar una selecció de les imatges localitzades a diferents arxius. Corresponen al testimoni gràfic dels esdeveniments relacionats amb la capacitat d’organització, mobilització i solidaritat per fer front a les contingències de la guerra per part de tota una població de la ciutat a la rereguarda.

En aquest apartat hi ha imatges de l’Arxiu Comarcal del Maresme, del Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró, del Fons particular de Teresa Cortina (Arxiu de Margarida Colomer), de l Arxiu Nacional de Catalunya i d’altres arxius com ara el de Malgrat de Mar, de Castella i la Mancha, de Roma i del Centre de Documentació de la Resistència Austríaca.

Activitats complementàries

“Més enllà de les trinxeres (1936-1939). Fotografies d’Alec Wainman” que es podrà visitar fins al 8 de març del 2020, tindrà diferents activitats complementàries.
El  17 de gener es projectarà el documental “Memorias. Tracce di una guerra civile” (2016)  i tot seguit es farà un col·loqui al voltant de les Brigades Internacionals, la lluita antifeixista i la memòria històrica amb la participació de Francesco Corsi, director del documental, Eduard Amouroux, secretari de l’Amical de les Brigades Internacionals, i Juli Cuéllar, historiador.

El 13 de febrer hi haurà una conferència a dues veus amb la participació de Josep Xaubet i Margarida Colomer, historiadors i autors de llibres i articles sobre la Guerra Civil a Mataró, mentre que el doctor en història Gonzalo Berger  el 5 de març oferirà una conferència dedicada a les dones republicanes en la lluita antifeixista, específicament les de Mataró i el Maresme.