El 25 de novembre és el Dia Internacional contra les violències masclistes i Mataró ha preparat un programa d’activitats per reflexionar sobre aquesta xacra social que ha suposat l’assassinat de 51 dones a Espanya de les quals 8 a Catalunya. Enguany el programa se centra en el tractament responsable i rigorós d’aquesta temàtica per no reforçar els estereotips i prejudicis fruit d’una societat amb una forta cultura masclista i amb patrons heteropatriarcals, i en la importància i responsabilitat dels mitjans de comunicació en aquest fet

El programa del 25 de novembre, Dia Internacional contra les violències masclistes de Mataró per aquest 2019 compta amb una quinzena d’activitats organitzades per diferents entitats de la ciutat en col·laboració amb l’Ajuntament. Enguany la temàtica que s’aborda més concretament és el relat de les violències masclistes i com aquest pot contribuir a eradicar els estereotips i els patrons masclistes predominants a la societat, fent especial incís en el paper i la responsabilitat dels mitjans de comunicació.

D’entre les activitats, es destaquen les concentracions que es portaran a terme el 24 i el 25 de novembre, organitzades per Teixit de Dones i les entitats del Consell Municipal, la jornada del 27 de novembre “Les violències masclistes als mitjans de comunicació” i l’acció teatral del dia 10 de desembre “No sólo duelen los golpes”, a càrrec de Pamela Palenciano

Les violències masclistes són la part més visible i sagnant de les desigualtats que encara perduren a la nostra societat. Les dones assassinades víctimes de violències masclistes a Espanya són 51, de les quals 8 a Catalunya*. Són fets d’una enorme complexitat que requereixen un tractament responsable i rigorós que no reforci estereotips i prejudicis. Abordar-les des del rigor professional exigeix conèixer i difondre la seva complexitat i desenvolupar pràctiques informatives que contribueixin a desemmascarar, desacreditar i finalment eradicar la cultura masclista.

A Mataró, les polítiques d’Igualtat, Feminismes i LGTBI compten amb dos serveis d’atenció en temes de gènere. D’una banda, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) ofereix atenció personalitzada i integral a les dones que pateixen alguna situació de desigualtat de gènere amb l’objectiu de donar resposta a les seves necessitats. Fins a 31 d’octubre, s’han atès 299 dones de les quals 139 s’han derivat al Servei d’Atenció Especialitzada (SIE) de la Generalitat de Catalunya, servei especialitzat en la recuperació en situacions de violència  .

Des del servei municipal s’ofereix una  intervenció des de la  perspectiva de gènere per a donar resposta a les necessitats i situacions de dificultat que tenen les dones pel sol fet de ser dones, com a conseqüència d’una  societat  majoritàriament masclista i patriarcal. També es dona resposta a les situacions de violència i maltractament que pateixen les dones en l’àmbit de parella, familiar, social i laboral.

D’altra banda, el Servei d’Atenció Integral al col·lectiu LGBTBI (SAI), que es va posar en marxa al febrer d’aquest 2019, ofereix atenció de proximitat a les personers del col·lectiu LGTBI i a la ciutadania en general davant qualsevol necessitat d’acompanyament, suport, informació o discriminació en relació a la diversitat afectivosexual i de gènere: identitat de gènere, orientació afectivo sexual, acompanyament en la gestió de documentació de persones trans, violències masclistes, etc. Des de la seva posada en funcionament, s’han atès 35 persones.

Paral·lelament, es realitzen accions de formació, sensibilització i prevenció, i es treballa per transversalitzar la perspectiva de gènere a la resta d’àrees municipals.