Els dies 21 i 22 de novembre el Museu del Disseny de Barcelona acollirà el segon Col·loqui d’Investigadors en Tèxtil i Moda, “Noms a l’ombra” que analitzarà 60 propostes de comunicació d’investigadors de la península Ibèrica, Itàlia i Llatinoamèrica.

El Museu de Mataró és un dels organitzadors del Col·loqui juntament amb el Museu Tèxtil de Terrassa, el Museu d’Arenys de Mar, i el Museu de l’Estampació de Premià de Mar, col·laboren amb la Fundació Història del Disseny i el Museu del Disseny de Barcelona.

El comitè científic del col·loqui, del qual forma part el Museu de Mataró, ha avaluat més d’una vuitantena de propostes rebudes per a la seva presentació en el col·loqui procedents de diferents països, entre els quals destaquen Espanya, Itàlia, Portugal, Colòmbia, Xile i Mèxic. Finalment es presenten seixanta investigacions, entre les quals el treball de les doctores Maria Soliña Barreiro i Aina Fernàndez, professores del ESUPT-UPF de Mataró, que amb el suport del Museu de Mataró estan duent a terme un doble projecte d’investigació i difusió de la memòria obrera de la ciutat.

El nexe comú del conjunt dels treballs presentats enguany és donar a conèixer als protagonistes desconeguts, realçant-los per primera vegada, per fer avançar els estudis de tèxtil i moda amb un nou conjunt d’autores i autors, institucions o professionals que han quedat en segon terme i dels quals es desconeixen les aportacions a les seves respectives disciplines.

La conferència inaugural del Col·loqui serà impartida per una convidada excepcional, Valerie Steele, directora del museu del Fashion Institute of Technology de Nova York, i una de les historiadores de la moda més reconegudes mundialment, amb nombroses publicacions de referència en aquest àmbit.

La primera edició del Col·loqui d’Investigadors, celebrada el 2017 al Museu Tèxtil de Terrassa, va presentar una gran quantitat i qualitat d’estudis científics, amb una gran participació d’assistents.