La Fundació Unió de Cooperadors de Mataró convoca una nova edició de la Beca Joan Peiró. La beca té per objectiu de fomentar la recerca entorn a l’economia social i solidària i la recuperació de la memòria històrica del moviment cooperativista i obrer. Està dotada amb 3.000 euros i es podran presentar projectes de recerca fins al 31 de gener de 2020

El president de la Fundació Unió de Cooperadors i regidor d’Ocupació i Empresa, Sergi Morales, i el patró de la Fundació, Xevi Vilert, han presentat aquest matí en roda de premsa una nova edició de la beca Joan Peiró. La Fundació Unió de Cooperadors de Mataró obre aquesta convocatòria amb l’objectiu de fomentar la recerca entorn a l’economia social i solidària i la recuperació de la memòria històrica del moviment cooperativista i obrer.

La beca està dotada amb 3.000 euros i el guanyador té un any per elaborar el treball de recerca. D’acord amb les bases, la meitat del premi es farà efectiu a l’inici, un cop proclamat el projecte seleccionat, i la resta quan s’hagi acabat de confeccionar el treball i el jurat n’hagi determinat la qualitat. Els treballs guardonats queden en propietat de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró durant els dos primers anys, temps durant el qual els pot publicar sencers o en part. En l’edició d’enguany, es poden presentar projectes de recerca fins al dia 31 de gener de 2020.

Aquesta beca va néixer l’any 2006 a iniciativa de la pròpia Fundació Unió de Cooperadors de Mataró amb l’objectiu de fomentar la recerca entorn l’economia social i la recuperació de la memòria històrica del moviment cooperativista obrer. La beca porta el nom de l’insigne sindicalista i polític, mataroní d’adopció, Joan Peiró i Belis, nascut a Sants (Barcelona) el 1887. Va ser secretari general de la CNT en els anys 20 i ministre d’Indústria durant la Segona República Espanyola. Peiró va morir afusellat per les autoritats franquistes el 24 de juliol de 1942, a Paterna (València).

La primera convocatòria va premiar Miguel Garau Rolandi i Enrique Tudela Vàzquez pel treball de recerca “Fabricant cultura – La contribució de “Cristalleries de Mataró” a la cultura obrera i popular de la ciutat de Mataró. (1920-1936)”. La següent convocatòria no es va poder celebrar en les dates previstes i l’any 2009 es va decidir que la dotació econòmica corresponent es traslladaria per a la convocatòria que es faria al 2011, motiu pel qual es van atorgar dues beques enlloc d’una: “Experiències del passat, projectes de futur; organitzar el treball cooperativament”, presentat per Elba Salas Mansilla i David Andreu Solà i “Mataró Cooperatives, passat, present i futur”, presentat per Carme Díaz Corral. A més, el 2012 es va celebrar l’Any Internacional del Cooperativisme. La tercera convocatòria va tenir lloc l’any 2014, de la qual van resultar guanyadors Jordi Ibarz Gelabert i Martín Iturralde Valls, pel seu treball “Gent del vidre. Un segle de cooperativisme en la fabricació del vidre de Catalunya. 1890-1990”. La guanyadora de la quarta convocatòria (2016-2017) va ser Mariona Zamora Juan, amb el treball “Emprenedoria cooperativa i incidència social: una aproximació des de la perspectiva de gènere”.