Les noves perspectives en el tractament d’aquesta malaltia i també la campanya ‘El Menjar Cura!’ es van abordar aquest dimecres a les 19 h a la Biblioteca Antoni Comas en un acte promogut pel Consorci Sanitari del Maresme

La Biblioteca Antoni Comas va acullir el dimecres 30 d’octubre a les 19 h una taula rodona sobre “Noves perspectives en el maneig de la disfàgia” i “El Menjar Cura!”, emmarcada en les Jornades de Salut i Alimentació. L’acte, organitzat pel Consorci Sanitari del Maresme (CSdM), va comptar amb diferents professionals de medicina, infermeria i logopèdia del CSdM i amb un representant del Grup d’Ajuda Mútua d’Afàsics. Va estar moderat per la regidora de Benestar Social i Promoció de la Salut, Laura Seijo.

Durant la taula rodona es va abordar les noves perspectives en el tractament de la disfàgia i els nous paradigmes d’intervenció. En concret, s’ha parlat de dos tractaments actuals per a aquesta malaltia: l’adaptació de la dieta perquè les persones que pateixen disfàgia puguin gaudir d’una dieta adequada des del punt de vista nutricional i que, a més, els proporcioni plaer; i la neuro-rehabilitació dels pacients neurològics, que té una eficàcia del 75%.

La disfàgia, o dificultat per empassar, és una patologia molt freqüent a les societats desenvolupades i molt associada a l’envelliment. Afecta una de cada quatre persones de més de 70 anys i també a la majoria de persones amb afectacions neurològiques, independentment de la seva edat.

Només a la ciutat de Mataró, es calcula que podria haver unes 3.000 persones afectades, amb problemes per menjar i beure amb normalitat. El 80% d’aquestes persones estan hospitalitzades en centres sanitaris i en residències geriàtriques. De fet, la meitat de les persones grans ingressades a l’Hospital de Mataró pateixen disfàgia.

El Menjar Cura

La disfàgia ha estat una de les temàtiques principals incloses en les Jornades de Salut i Alimentació que, un any més, s’han organitzat per commemorar el Dia Mundial de l’Alimentació. En aquesta taula rodona també s’explicarà en què consisteix “El Menjar Cura!“, una campanya de captació de fons impulsada pel CSdM amb el suport de l’Ajuntament de Mataró per promoure la recerca sobre disfàgia. En concret, per finançar dos projectes per diagnosticar i tractar la disfàgia en dos col·lectius especialment sensibles:

-Infants i adolescents amb afectacions neurològiques greus: aquest projecte es desenvolupa en col·laboració amb l’escola d’educació especial L’Arboç, gestionada per la Fundació El Maresme. Així doncs, es farà un diagnòstic de cada alumne, un pla personalitzat d’adaptació de la dieta i un treball conjunt amb les famílies perquè puguin preparar-los plats apetitosos, nutritius i de textura modificada.

-Gent gran hospitalitzada: el projecte consisteix en realitzar un diagnòstic precoç i l’adaptació de la dieta a 500 pacients de més de 70 anys ingressats a l’Hospital de Mataró. També es treballarà amb les famílies per promoure la preparació casolana d’àpats de textura modificada i, d’aquesta manera, millorar el seu estat nutricional i reduir la taxa d’infeccions respiratòries i reingressos, a més d’incrementar la supervivència i la qualitat de vida dels afectats.

La campanya “El Menjar Cura!” s’emmarca en la política estratègica del CSdM de fomentar la investigació biomèdica lligada a la comarca. L’entitat destina actualment més de 800.000 € anuals a activitats de recerca i l’objectiu és poder arribar al milió d’euros gràcies a la implicació del teixit social, associatiu i institucional del territori.

Mhttps://youtu.be/BuzGFQ3BscUés informació de la campanya a http://impulsemlarecerca.csdm.cat

Imatges