Aquest 2019 Mataró celebra els 300 anys de la primera notícia escrita sobre l’existència de flabiolaires a la ciutat i que apareix al llibre de comptes de la Confraria de la Minerva, l’any 1719, tot i que ja s’havien pogut sentir flabiols molt abans. El flabiol forma part de la diversa quantitat de variants de flautes de bec destinades a ser tocades amb una sola mà. La Setmana de Música Antiga explorarà i experimentarà algunes de les possibilitats i paral·lelismes que, a través del flabiol ens permeten un diàleg entre la música popular i la música culta.

El primer concert serà dissabte 9 de novembre a la Capella dels Dolors. La flabiolaire Montse Soques i El Trio Barroc del Cafè (grup resident de la setmana) fusionaran en un mateix concert flabiol i flauta de bec tot interpretant sonates a trio del barroc, trencant així les fronteres entre música culta i popular.

La següent cita musical serà el 12 de novembre al Col·legi d’Aparelladors Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona (Can Xammar, 2). Allà s’hi podrà veure l’”Auca dels 300 anys de flabiol a Mataró”, un espectacle multidisciplinari amb ombres, titelles i actors que planteja un recorregut pels gèneres musicals antics transmesos pels flabiolaires de tradició, oral, interpretades amb flabiols i tambors.

El 15 de novembre l’Escola Municipal de Música de Mataró oferirà a l’església de Sant Josep “Fringe”, un concert en el qual interpretaran peces de Händel, Telemann, Bach i Vivaldi, entre d’altres.

També a Sant Josep, el 17 de novembre, el grup Xuriach presentarà “Nous minoès, ayrosas contradanças”, un espectacle que explica, amb música i dansa, el període de transició cultural, social i d’estètica que va marcar els flabiolaires i en general, la cultura festiva, musical i de ball del segle XVIII.

Tornant a la Capella dels Dolors, la Setmana es clourà el 24 de novembre amb viatge tímbric que la flautista Montserrat Gascón i la fortepianista Marina Rodríguez proposen cap al so d’una flauta travessera de vidre original dels temps de Napoleó.

Venda d’entrades

Les entrades dels concerts, excepte el de l’Escola Municipal de Música i l’Auca, que són gratuïts, tenen un cost de 9 € i es poden adquirir a les oficines de Cultura de dilluns a divendres, de 9 a 14 h i dimecres de 18 a 20 h. També es poden comprar al web entradesculturamataro.cat i a la taquilla des d’una hora abans de l’espectacle.

Consulteu la programació aquí.