L’objectiu d’aquest any és millorar la cobertura de vacunació en majors de 60 anys, persones amb problemes crònics i condicions de risc, professionals sanitaris i embarassades

El Departament de Salut ha donat per iniciada la campanya de vacunació contra la grip d’aquest any 2019/20. Les dosis estaran disponibles a tots els Centres d’Atenció Primària i centres vacunals amb l’objectiu de prevenir la grip i evitar les complicacions i la mortalitat associada a aquesta malaltia. L’atenció primària de l’àrea Metropolitana Nord ja ofereix a la ciutadania la possibilitat de vacunar-se i, de fet, ja s’han administrat les primeres dosis.

Aquest any l’Agència de Salut Pública de Catalunya vol millorar la cobertura de vacunació, especialment en persones més grans de 60 anys i en les que presenten problemes de salut crònics i condicions de risc. Al mateix temps també vol augmentar el nombre de vacunacions entre les dones embarassades en qualsevol moment de la gestació.

No obstant això, la campanya de vacunació continua estant adreçada també a tota aquella població que pugui esdevenir vector de transmissió. Entre d’altres, es recomana que es vacunin contra la grip persones en contacte amb població de risc (familiars, cuidadors,…); persones internades en residències de gent gran o centres sociosanitaris; professionals com policies, bombers, personal de protecció civil o les que treballen en emergències o en institucions penitenciàries.

La vacuna, millor eina de protecció

La grip és una malaltia respiratòria vírica que s’encomana fàcilment d’una persona a una altra i cada any provoca molts casos greus amb hospitalitzacions i morts. La vacuna, juntament amb les mesures higièniques, són la millor prevenció davant la grip.

Malgrat que els efectes de la grip són prou rellevants com per ser tractats com un assumpte de salut pública encara existeixen falsos mites sobre la seva vacuna: des de que no és segura ni eficaç, a que no és important posar-se-la perquè mai em poso malalt, o que, en cas de posar-se-la, no cal fer-ho cada any.

Doncs bé, degut a que el virus de la grip muta anualment, les vacunes també han de canviar i, per tant, s’ha de repetir cada any la seva administració. La vacuna de la grip està feta amb virus inactius que no poden transmetre la malaltia. Si bé és cert que la seva efectivitat varia en funció de la concordança entre la soca dels virus utilitzada per la vacuna i els virus que finalment circulen aquell any, l’evidència científica demostra que evita molts casos d’hospitalitzacions i morts relacionades amb la grip. A més, si una persona vacunada es contagia, els símptomes seran més lleus.

Vacunar-se contra la grip a banda de ser una mesura d’autoprotecció, demostra ser també un acte de responsabilitat en benefici de la població de risc. Entre un 30 i un 50% de les persones infectades poden transmetre el virus tot i no presentar símptomes i provocar greus complicacions en la salut de qui els envolten.

Activitats des dels CAP

Els equips d’atenció primària de l’àrea Metropolitana Nord s’han bolcat en l’objectiu d’ampliar la cobertura de vacunació de la població i per assolir-ho han organitzat iniciatives al llarg del territori. L’activitat que més professionals s’han inclinat a fer és desplaçar-se a casals per gent gran, centres cívics i altres entitats socials dels municipis per conscienciar de la importància de vacunar-se contra la grip i oferir la possibilitat de fer-ho a la mateixa sessió informativa.

Els professionals del CAP Ca n’Oriac de Sabadell són un dels equips que han optat per desplaçar-se fora del seu centre de salut per fer arribar consells sobre la prevenció de la malaltia. Els del CAP Els Pinetons de Ripollet, a més, han inclòs la possibilitat de vacunar-se en aquestes sessions informatives.

Un hivern sense BRRR”

Al mateix temps que s’ha iniciat la temporada de vacunació contra la grip, el Departament de Salut ha posat en marxa una campanya de comunicació amb el lema “Un hivern sense BRRR”. L’objectiu d’aquesta campanya és fer una crida a la població a protegir-se, no només de la grip, sinó també d’altres malalties víriques i infeccioses molt freqüents i que també poden presentar complicacions.

La campanya es centra en recalcar la importància de reduir el contagi de malalties seguint mesures higièniques com el rentat de mans o l’ús de mocadors rebutjables. També incideix en la importància de la vacunació de la grip, especialment en persones amb condicions de risc.

Podeu llegir la nota de premsa completa elaborada pel Departament de Salut en el següent enllaç:

Salut fa una crida a la població perquè es protegeixi de les malalties d’hivern