Els dies 1, 2 i 3 de novembre tindrà lloc a Barcelona el primer taller formatiu fruit de l’acord de col·laboració entre les dues institucions. El prestigiós psicòleg Robert A. Neimeyer, referent internacional en la matèria, impartirà el curs, que vol posar en l’agenda pública i social l’atenció a les situacions de dol

La Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena de Mataró i el Portland Institute for Loss and Transition dels EUA realitzaran de l’1 al 3 de novembre al Palau Macaya de “la Caixa” (Barcelona) el primer acte de formació fruit del conveni entre les dues institucions. El taller està adreçat a professionals assistencials i de serveis socials.

Aquest projecte docent contribueix a millorar la formació dels professionals que tracten els processos de dol, ja que s’ha detectat la necessitat d’aportar nous programes formatius basats en l’evidència científica. A més, la iniciativa permetrà repensar la millora de l’atenció als processos de dol a nivell comunitari i en l’especialitzat, així com la coordinació entre nivells, a partir d’una base conceptual rigorosa i compartida.

El projecte ha de contribuir a posar en l’agenda pública i social l’atenció al dol amb l’objectiu d’incorporar-la de manera específica en la cartera pública de serveis.

El taller serà impartit pel Dr. Robert A. Neimeyer. Fundador i director de Portland Institute for Loss and Transition, és alhora professor al Departament de Psicologia de la Universitat de Memphis. Ha publicat 30 llibres, és l’autor de prop de 500 articles científics i capítols de llibres i és editor de la revista Death Studies.

Com a reconeixement a les seves contribucions acadèmiques, li ha estat atorgat el Premi Eminent de la Facultat per la Universitat de Memphis, és membre de la divisió de Psicologia clínica de l’American Psychological Association i premi Lifetime Achievement atorgat per l’Associació per a l’educació i l’assessorament de la mort i la xarxa internacional sobre el significat personal. Les seves aportacions en el suport al dol i la pèrdua l’han convertit en una de les veus més influents en aquest camp de l’actualitat.

Programa d’atenció integral de “la Caixa”

Més enllà de facilitar l’espai al Palau Macaya, “la Caixa” col·labora amb la Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena des del 2008, a través del Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades.

La Fundació Hospital hi participa des del començament del programa, gestionant actualment un EAPS (Equip d’Atenció Psicosocial) format per cinc psicòlegs que s’integren en els equips ja existents dels àmbits hospitalari i domiciliari del Maresme i la Selva. Des de l’inici del programa aquest EAPS ha atès a més de 4.000 pacients, 5.300 familiars i 600 persones en dol.