Les reaccions no s’han fet esperar des de tots els estaments polítics i socials de la ciutat, del país i de la resta de l’estat

Al que fa a les reaccions locals, hem parlat amb Carles Estapé, president d’Ómnium Cultural al Maresme, que després de la sentència ens indica que encara que hi hagi rebaixa de rebel·lió a sedició, és una sentència molt dura i la millor forma de resposta és la mobilització permanent, fer servir la dissidència, amb accions no violentes com sempre ha sigut.

També hem tingut a Alfons Canela a les ondes. Ens ha explicat la Declaració Institucional que han presentat aquest matí a l’Ajuntament. En paraules d’Alfons Canela, s’oposen frontalment i denuncien que és una sentència que afecta els drets fonamentals de les persones. Indica que en la sentència és bassa fonamentalment que hi ha hagut una alteració de l’ordre públic, però que aquesta alteració només es va produir quan va intervenir els cossos i forces de seguretat de l’Estat per impedir el dret a vot.

Junt aquesta Declaració Institucional, junt amb Esquerra Republicana han demanat un Ple Extraordinari, per demanar la postura de l’Ajuntament es posicioni respecte a la sentència.

A la redacció ens ha arribat la primera declaració institucional presentada per Junts per Mataró a on manifesta’n el rebuig a la sentència condemnatòria emesa pel Tribunal Suprem amb relació al judici de l’1 d’octubre i la causa independentista, constatant que representa una regressió dels drets i les llibertats de la ciutadania de Catalunya. Aquí podeu llegir la resta de la declaració institucional.

També hem parlat amb Joaquim Camprubí, regidor d’Esquerra Republicana a Mataró. Ens indica que fan una ferma condemna a les sentències completament injustes i arbitràries que ha dictat el Tribunal Suprem. Fa un crit a tota la ciutadania a manifestar-se al carrer pacíficament però d’una forma contínua i constant.

Reaccions a Catalunya

El president d’ERC ha enviat un primer missatge telefònic després de conèixer la sentència que li condemna a 13 anys de presó. “Sabíem que la sentència seria injusta, però no deixaré de costat les meves conveccions per això”.

Cuixart, després de conèixer la sentència: “Ni la presó ni la repressió seran mai una derrota, sinó un pas més pels drets que avui s’han condemnat”.

Marcel Mauri, vicepresident i portaveu d’Òmnium Cultural creu que la condemna del procés “és un punt d’inflexió en la nostra història”.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha reclamat l’amnistia als líders del procés condemnats aquest dilluns. “Exigim la fi de la repressió i la llibertat dels presos i exiliats, inclosa l’amnistia com a punt final per als represaliats”.

Reaccions a l’Estat Espanyol

El Govern Espanyol diu que no és procedent parlar d’indults i el PP demana canviar el delicte de rebel·lió en el Codi Penal. Per a Casado “avui és un dia molt important, perquè probablement és la sentència més rellevant de la historía democràtica a Espanya després de la del 23F“.

Edmundo Bal, portaveu de Justícia de Ciutadans, ha afirmat en Antena 3 que espera que tant el president en funcions del Govern Pedro Sánchez, com la ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, que buidin d’una vegada per sempre la incògnita de si concediran indults als condemnats independentistes del procés una vegada que ja es coneix la sentència del Suprem.

Pablo Iglesias: “Aquesta sentència passarà a la història d’Espanya”. Considera que la sentència “no posa fi al problema polític de fons” i afegeix que és el moment de “treballar per reconstruir ponts”. “Avui culmina una etapa crucial d’un camí que mai deguérem haver començat a recórrer: el camí de la judicialització d’un conflicte polític que degué haver-se gestionat sempre per llits polítics”, ha afegit a través de Facebook.

Pedro Sánchez, president del Govern en funcions, ha assegurat en una declaració institucional des de la Moncloa el seu “absolut respecte i acatament” a la sentència. “L’acatament significa el seu íntegre compliment”, ha recalcat durant la seva intervenció. “Tots estem obligats al seu compliment”, ha defensat. “Ningú és jutjat per les seves idees”.

Reaccions socials

UGT i Comissions Obreres han convocat mobilitzacions a Barcelona en rebuig a la sentència del procés. UGT, a través de Twitter ha dit que aquesta sentència “agreuja el conflicte polític i vulnera directament drets democràtics”. Des del sindicat no creuen que la presó resolgui el conflicte.

L’FC Barcelona ha emès un comunicat pronunciant-se sobre la sentència del procés, per la qual Oriol Junqueras ha estat condemnat a 13 anys de presó per sedició i malversació. “La resolució del conflicte que viu Catalunya passa, exclusivament, pel diàleg polític. Per això, ara més que mai, el club demana a tots els responsables polítics que liderin un procés de diàleg i negociació”, afirma el club.