El 28 de setembre, Dia d’acció global per un avortament legal i segur, un grup de 14 dones de Teixit de Dones Mataró es van desplaçar a Andorra per participar en la segona manifestació de lluita per la despenalització de l’avortament.

El Principat d’Andorra continua sent el bastió feudal d’Europa que data del 1288. Un dels del motius és que tenen un copríncep bisbe de l’Església catòlica que, fa servir el seu estatus, per impedir que el parlament Andorrà legisli per garantir el dret al propi cos, per interrompre l’embaràs de manera legal, segura i gratuïta.

A Andorra, l’avortament està restringit per l’article vuitè de la Constitució de 1993, que reconeix el dret a la vida “i la protegeix plenament en les seves diferents fases”. La prohibició va fer-se més explícita al Codi Penal de 2005, que recull els “delictes contra la vida humana prenatal”. Una situació que les hi suposa marxar del seu país per poder abortar encara que aquest embaràs sigui causa d’una violació.

La jornada va transcorre en dues parts. Al matí, es van celebrar dos taules rodones amb participació internacional de Portugal, Marroc, França, Catalunya, Uruguai i Itàlia. La situació de l’avortament en aquests països és diversa. En alguns tot i tenir legislació que garanteix poder interrompre l’embaràs, a la pràctica, degut al dret d’objecció de consciència dels professionals de la sanitat i farmàcia, hi troben dificultats.

A la tarda es va desenvolupar la manifestació des d’Encamp a Andorra la Vella amb la participació de més de 150 persones, dones i homes per una causa comú: el dret de les dones a decidir sobre la seva maternitat i el seu cos.