Formacions específiques, tallers, projectes comunitaris i de treball de la perspectiva de gènere així com l’impuls de les accions d’ocupació són algunes de les polítiques de joventut que es porten a terme en la Xarxa d’Espais Joves de Mataró, formada per quatre equipaments. La programació, que és trimestral, va començar el 12 de setembre.

La Xarxa d’Espais Joves de Mataró compta amb els equipaments de Cerdanyola, La Llàntia, Rocafonda-El Palau i Pla d’en Boet que van començar, el 12 de setembre, la seva activitat del curs 2019-2020. Una programació pensada per a la població de la ciutat d’entre 12 i 25 anys, en uns espais relacionals, de suport a l’estudi i la dinamització socioeducativa on els joves puguin desenvolupar-se com a ciutadans, amb igualtat d’oportunitats.

Cada Espai Jove s’organitza al voltant d’una programació trimestral de projectes i activitats que es determinen en funció dels tècnics i de les inquietuds dels propis usuaris. Per aquest primer trimestre del curs aquestes són alguns dels principals projectes en marxa:

Perspectiva de gènere

Durant aquest trimestre, a través de cartells, recursos visuals i accions concretes, s’interpel·larà als joves i sel’s convidarà a reflexionar i repensar els models de masculinitat dominants a la societat. En el marc d’aquest treball de la perspectiva de gènere de forma integral i transversal, que va començar l’any 2016 i ha estat mereixedor del reconeixement com a bona pràctica per part de l’Associació Catalana de Professionals de Polítiques de Joventut (ACPPJ) i per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), es crearà una cançó trap reivindicativa amb motiu del 25N, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.

 

Activitats comunitàries

Per accions comunitàries s’entenen aquelles que es fan fora dels espais de la Xarxa d’Espais Joves i enguany hi ha prevista una jornada d’art urbà. També hi ha en marxa la participació dels joves en un programa de Mataró Audiovisual, en concret en “La veu dels barris” on els joves aportaran continguts i aprendran alhora el llenguatge radiofònic i col·laboraran amb altres entitats que fan possible aquest espai. Un altre dels eixos que es treballaran és el medi ambient amb accions concretes com la visita al Viver Municipal, accions de sensibilització com el reciclatge de roba o, entre d’altres, la projecció de pel·lícules sobre aquesta temàtica.

 

Ocupació juvenil

La consolidació del programa Referent d’Ocupació juvenil, promogut per la Unió Europea, la Generalitat de Catalunya i el Servei d’Ocupació de Catalunya, es continuarà desenvolupant durant aquest trimestre. Es tracta d’una figura que apropa els serveis i recursos als destinataris potencials que són els joves en la transició de l’escola al món laboral. La missió és poder connectar els joves amb els recursos donant una atenció personalitzada i propera així com potenciar el treball en xarxa entre els diferents serveis i agents implicats del territori.

A banda d’aquests projectes es continuaran oferint els cursos intensius de monitors i directors de lleure, així com de monitor o dinamitzador esportiu així com les sales d’estudi pels períodes d’exàmens.

A més, des del passat mes de juliol, els joves de la ciutat compten amb  nous canals de comunicació que són una pàgina de Facebook @matarojove i un canal d’Instagram @mataro_jove.