El 14 de juny de 1419 la vila i el terme de Mataró es van alliberar del domini feudal i els seus habitants van començar a organitzar-se per gestionar la vida comunitària i constituir el primer antecedent del govern municipal modern. Uns mesos més tard, el 25 d’octubre, va passar el mateix amb Argentona i Vilassar. Per celebrar aquesta efemèride s’han organitzat unes jornades amb un seguit d’actes a Mataró, Vilassar de Dalt i Argentona els dies 27 i 28 de setembre, organitzats pels tres Ajuntaments, el Consell Comarcal del Maresme, Centre d’Estudis Argentonins Jaume Clavell, Museu Arxiu de Vilassar de Dalt i Maresme Medieval. A Mataró dissabte 28 de setembre es faran dues conferències a Can Palauet i una visita guiada
Aquestes destacades informacions històriques que expliquen el passat de la ciutat es debatran i s’ampliaran en unes Jornades que s’inauguraran oficialment divendres 27 a les 19 h al Museu Arxiu de Vilassar de Dalt amb la presència de l’alcalde de Mataró, David Bote, l’alcaldessa de Vilassar de Dalt, Carola Llauró, i l’alcalde d’Argentona, Eudald Calvo i el Conseller delegat de Cultura del Consell Comarcal, Marc Bosch. L’acte el presentarà Alexis Serrano, director de l’Arxiu Comarcal del Maresme, per donar pas a una taula rodona, per acabar amb un concert a càrrec dels Ministrers del Sabre.
Dissabte 28 de setembre al matí l’activitat es traslladarà a Mataró. Ales 10 h Can Palauet, seu de l’Arxiu Comarcal, el Dr. Max Turull de la Universitat de Barcelona oferirà la conferència “Poder i autonomia locals a Catalunya a edat mitjana”, mentre que a les 11 h serà el torn de la conferència “El naixement de la vila de Mataró i els privilegis reials a l’Edat Mitjana”, a càrrec de la Dra. Roser Salicrú de la Institució Milà i Fontanals – CSIC.
A 2/4 d’1 del migdia des de Can Palauet es farà la visita guiada “Sota la petjada del gòtic. El patrimoni conservat i documentat del Mataró baixmedieval”, a càrrec de Joaquim Graupera, de Maresme Medieval i AAR-IEC.
Els darrers actes es faran a la Casa Gòtica d’Argentona amb una conferència i una visita guiada.
Activitats paral·leles
La Direcció de Cultura en col·laboració amb l’Arxiu Comarcal del Maresme s’ha sumat a la celebració de l’efemèride a través d’uns grans cubs lluminosos que expliquen les principals fites històriques dels darrers 600 anys. Aquests s’instal·laran a La Riera, al costat de l’Ajuntament des del dia 27 de setembre al 24 de novembre. La presentació es farà el dissabte 28 a les 12.30 h.
Coincidint amb els actes del 600 aniversari de la municipalitat, l’Arxiu Comarcal ha restaurat i finançat l’enquadernació de luxe dels 4 volums dels llibres de canalars i privilegis reials de Mataró que seran presentats al públic i a la comunitat científica durant el mes de novembre. També se n’ha fet la transcripció integra i se’n prepara la publicació crítica dins de la col·lecció de la Fundació Noguera de l’Il·lustre Col·legi de Notaris de Catalunya.
Per acabar d’explicar el passat medieval de la ciutat es publica el llibre “Autobiografia de Mataró”, la història de la ciutat a través dels documents conservats a l’Arxiu Comarcal del Maresme. Aquest llibre és el resultat de dos anys de feina de 31 historiadors i historiadores de la ciutat així com dels arxivers i arxiveres de l’Arxiu comarcal del Maresme i que també ha comptat amb la col·laboració del Museu Arxiu de Santa Maria i la Fundació Iluro.
És un llibre en què la ciutat explica la seva pròpia història des de la seva fundació fins a l’actualitat i ho fa d’una manera diferent del que acostumen a fer els llibres d’història: explicar la història a partir dels documents que guarden els Arxius.
L’ “Autobiografia de Mataró” ha estat coordinat per la Dra. Alexandra Capdevila i Alexis Serrano i serà editat per l’editorial Efadós, amb el patrocini de l’Arxiu Comarcal del Maresme (Departament de Cultura de la Generalitat), el Consell Comarcal del Maresme i l’Ajuntament de Mataró. Amb la presentació d’aquest llibre, en vigílies de les festes de Nadal, es clouran els actes del 600 aniversari de la creació del primer govern local de Mataró.