Tecnogirl és un projecte liderat pel Tecnocampus i les Biblioteques de Mataró que pretén acostar la tecnologia i la ciència als joves i contribuir al foment de les vocacions tecnològiques en les noies de 12 a 18 anys per disminuir la bretxa de gènere en les professions d’aquest àmbit. Fins a finals d’any s’oferiran exposicions, una escape room i tallers de ciència i tecnologia, entre altres activitats

Les Biblioteques de Mataró i Tecnocampus Mataró-Maresme donen continuïtat al projecte Tecnogirl durant el darrer trimestre de l’any oferint una amplia i variada proposta d’activitats com a resposta a la bona acollida i l’èxit que ha generat el projecte.

La primera activitat del projecte d’aquest darrer trimestre de l’any serà l’exposició que es farà a  la biblioteca Pompeu Fabra i que parlarà de  les aportacions de les dones en la tecnologia al llarg de la història, amb l’objectiu de fer visible i posar en valor el rol de la dona en aquest àmbit. També es farà una escape room tecnològica i a més, BiblioLabs i tallers de tecnologia i ciència dirigits a joves de 12 a 16 anys amb els quals es vol promoure l’adquisició de  noves habilitats i competències en el camp de la de tecnologia i ciència.

S’’ha creat l’exposició itinerant “Dones i tecnologia”, que s’acompanya d’un fons de llibres per dinamitzar-la i sensibilitzar als joves. Aquest material va dirigit  als centres educatius i es pot demanar en préstec a les Biblioteques Mataró.

Les dades del projecte

Durant la primera  meitat de l’any un total de 13.336 persones han participat en les diverses activitats programades:

  • 2 exposicions, “Dones i tecnologia” i “Superwomen, Super Inventors” amb un total de 133 persones visitants.
  • 14 BiblioLabs i tallers de ciència i tecnologia amb una participació de 116 joves, dels quals 95 eren noies.
  • HackGirl: primera Hackható en femení a Mataró i a la comarca del Maresme amb una participació de 31 noies.

El projecte s’ha presentat en 3 jornades professionals i ha tingut una alta repercussió en mitjans de comunicació tant locals com nacionals.

Tecnogirl vol divulgar la ciència i la tecnologia entre els estudiants de secundària i contribuir al foment de les vocacions tecnològiques en les noies de 12 a 18 anys per disminuir la bretxa de gènere en les professions d’aquest àmbit. Aquest projecte incideix en diversos Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides: educació de qualitat, igualtat de gènere i ciutats sostenibles.

Aquest projecte està dissenyat conjuntament per les Biblioteques de Mataró i TecnoCampus Mataró-Maresme dins del programa BiblioLab de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona que dóna suport a accions que tenen com a finalitat l’accés al coneixement a través d l’experimentació i metodologies innovadores i creatives.