Menorca és la Reserva de la Biosfera Marina de la Mediterrània més gran, després que la UNESCO n’hagi aprovat l’ampliació, i enguany es promourà una nàutica esportiva i turística basada en la sostenibilitat i respectuosa amb el seu entorn

La VII Regata Menorca Reserva de la Biosfera – Mataró > Fornells salparà aquest divendres 6 de setembre del Port de Mataró i tindrà l’arribada al port natural de Fornells, un dels ports naturals més ben conservats del Mediterrani i que reuneix tots els requisits per ser l’exemple més genuí del que és i representa la biosfera. La regidora de Promoció de Ciutat, Núria Moreno; la regidora d’Esports, Beatriz Delgado i l’organitzador de la VII Regata Menorca Reserva de la Biosfera, Josep Maria Ferrer, han presentat aquest migdia la nova edició d’aquesta prova.

Aquesta regata va néixer per commemorar el 20è aniversari de la declaració de Menorca com a Reserva de la Biosfera per part de la UNESCO. La intenció va ser unir un port de Catalunya –en aquest cas el de Mataró- amb un port de Menorca. Els dos punts havien de tenir tradició marinera, ser atractius pels navegants, tenir vocació turística i disposar de línies de protecció del medi ambient. El passat mes de juny, la UNESCO va aprovar l’ampliació de la Reserva, que ha passat de 70.000 hectàrees a 500.000 i s’ha convertit en la més gran Reserva de la Biosfera Marina de la Mediterrània. Amb motiu d’aquesta ampliació, l’organització de la regata ha arribat a un acord amb l’Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca per promoure i impulsar una nàutica esportiva i turística basada en la sostenibilitat i respectuosa amb el seu entorn. En el marc d’aquest acord, juntament als nous trofeus que hi haurà, també s’entregaran lots de productes de l’illa.

La participació de Mataró en aquesta regata s’emmarca en la voluntat de l’Ajuntament d’impulsar el mar com element estratègic i un dels eixos centrals de desenvolupament econòmic de Mataró. Dins de les actuacions essencials del Mataró 2022, s’està desenvolupant el pla estratègic del Front Marítim “Mar en Valor”, un pla integral per posar en valor el front marítim, que planteja tres estratègies: la promoció de la cultura nàutica, l’obertura de Mataró al mar i el foment de l’economia blava. Una de les línies d’acció és el turisme i el comerç, amb els esdeveniments nàutics com una oportunitat per posicionar Mataró en el mapa del turisme nàutic i de les competicions d’esports nàutics.

Patrocinada pel Consell Insular de Menorca, la VII Regata Menorca Reserva de la Biosfera –Mataró > Fornells compta amb el suport i la col·laboració de l’Ajuntament de Mataró, l’Ajuntament d’Es Mercadal, Ports de les Balears, Port de Mataró, Club Vela Mataró i Club Nàutic Fornells, entre d’altres.

116 milles de travessa

La distància entre Mataró i Fornells és de 116 milles nàutiques. La regata té previst de salpar de Mataró divendres a les 17 h, tot i que si a l’hora de la sortida les condicions meteorològiques són especialment adverses, la competició s’aplaçarà fins que les condicions millorin. Un cop s’arribi al destí i s’hagin ocupat els amarradors dels pantalans s’haurà d’amarrar amb boies ecològiques per no malmetre les praderies de posidònia que també hi ha a la costa menorquina.

La flota la conformaran vaixells de totes les eslores i models. Entre els inscrits hi destaca l’embarcació Hydra, guanyadora de l’última Copa del Rei amb el nom d’Estrella Damm.

VI Regata Port de Fornells

Un cop a Menorca, diumenge 8 de setembre se celebrarà la VI Regata Port de Fornells, a l’interior d’aquest port natural. Hi podran participar gratuïtament els vaixells de la regata d’altura i també tots els de les Illes Balears que ho desitgin.

Les dues regates tindran classificacions i trofeus independents, i el resultat d’aquesta prova no tindrà cap efecte en les classificacions de la regata d’altura.