Amb la doble voluntat de potenciar projectes creatius i inèdits i avançar en el model de governança col·laboratiu, neixen els Premis Fem Mataró 2022. Aquests guardons, amb un valor econòmic global de 30.000 euros, volen reconèixer i promocionar la tasca de les entitats i potenciar-ne el treball conjunt, per tal d’avançar cap a una ciutat més participativa i que promogui les iniciatives de la ciutadania

La ciutat, amb el seu Pla Estratègic Mataró 2022, projecta la seva perspectiva de futur a partir d’un desenvolupament inclusiu, sostenible i intel·ligent. En aquest marc es posen en marxa els Premis Fem Mataró 2022, que s’engloben en els tres grans reptes de ciutat definits en el pla: la lluita contra l’atur i la creació d’ocupació de qualitat; la igualtat d’oportunitats per a la cohesió social i territorial; i la imatge, el reconeixement i la promoció de ciutat.

La convocatòria dels Premis Fem Mataró 2022 s’adreça a les entitats sense ànim de lucre que estiguin registrades al Registre Municipal d’Entitats de l’Ajuntament de Mataró. Amb la visió d’establir sinergies i teixir lligams entre entitats i, a la vegada, potenciar el treball col·laboratiu, serà condició necessària que els projectes comptin amb una entitat impulsora, que actuarà com a sol·licitant; i almenys una entitat col·laboradora, que actuarà com a participant.

S’han definit tres categories:

  • Premi a la millor iniciativa innovadora de promoció de ciutat. El projecte ha de tenir una incidència directa en promoure accions relacionades amb el reconeixement i la imatge de Mataró. Promovent iniciatives enfocades en els actius de la ciutat, que poden incidir en el comerç, el patrimoni cultural, l’arquitectònic, el natural, així com en la riquesa del teixit associatiu.
  • Premi a la millor iniciativa innovadora de promoció de la sostenibilitat. El projecte ha de contribuir a millorar la sostenibilitat de Mataró a través d’accions orientades a la reducció de la petjada ecològica; la conservació i difusió del patrimoni natural, la biodiversitat i els ecosistemes terrestres i marins de la ciutat; la reducció de la contaminació; la transformació del model energètic i de mobilitat urbana; l’impuls de l’economia circular; la mitigació i adaptació al canvi climàtic; o la millora de l’educació i sensibilització ambiental de la ciutadania.
  • Premi a la millor iniciativa innovadora de promoció de la igualtat d’oportunitats per a la cohesió social i territorial. El projecte s’ha de centrar en el barri de Cerdanyola i/o en els barris de Rocafonda – El Palau – Escorxador, que actualment disposen de plans d’acció integral, promovent actuacions emmarcades dins l’estratègia de ciutat centrada en la reducció de les desigualtats i en la promoció de polítiques integrals per a la convivència i la cohesió social.

Per la seva importància i valor, s’atorgarà a cadascuna de les categories un premi dotat amb 10.000 euros. Es farà un seguiment de l’execució del projecte i al final una avaluació dels resultats obtinguts. A més de la dotació econòmica, l’Ajuntament donarà suport en la promoció dels projectes guanyadors, des de la proclamació del veredicte fins a la seva execució, al llarg de l’any 2020.

El jurat d’aquests premis estarà format per un representant polític de l’Ajuntament, que tindrà la presidència, un tècnic/a de l’Ajuntament, una persona en representació del Tecnocampus, una persona experta en l’àmbit de la innovació social, una persona experta en l’àmbit de la governança i un tècnic/a de l’Agència de Suport i Serveis a les Entitats, que actuarà en qualitat de secretari/ària. Aquest jurat valorarà i premiarà el grau d’innovació dels projectes presentats, l’originalitat i creativitat, la visió comunitària i inclusiva, la col·laboració real i efectiva entre entitats, la perspectiva de gènere, el grau de sostenibilitat mediambiental i la seva viabilitat a llarg termini, entre d’altres aspectes.

Amb l’objectiu d’acostar la convocatòria al teixit associatiu, el 17 de setembre es realitzarà un acte públic al Centre Cívic Pla d’en Boet on s’explicaran les bases, es resoldran dubtes i es fomentaran les relacions entre les entitats per tal de poder establir col·laboracions en la presentació de projectes.

Totes les entitats que ho desitgin poden presentar les seves candidatures als Premis des del dia 18 de setembre fins al dia 31 d’octubre de 2019, de forma presencial, a qualsevol de les Oficines d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Mataró, en horari habitual d’obertura.

El lliurament dels Premis Fem Mataró 2022 tindrà lloc el dijous 28 de novembre en el transcurs de la Festa del Voluntariat que se celebrarà com cada any al Casal l’Aliança.

Tota la informació i les bases, així com els requisits per participar en els Premis Fem Mataró 2022, es poden trobar a l’apartat d’entitats del web municipal. A partir del 2 de setembre s’oferirà assessorament a les entitats interessades en participar en la convocatòria, per tal d’aclarir els dubtes que puguin sorgir, a la seu de l’Agència de Suport i Serveis a les Entitats, situada a la plaça de Miquel Biada, 5. Per a qualsevol dubte, les entitats es podran adreçar al correu electrònic participacio@ajmataro.cat.