Les Santes 2019 han arribat al punt final la matinada de dilluns 29 de juliol, una festa que ha comptat amb actes multitudinaris com el Castell de focs, que es va ajornar un dia per causes meteorològiques, amb 20.000 persones al front marítim de Mataró. La celebració de Les Santes, una de les cites ineludibles del calendari festiu de Catalunya, ha comptat amb diversos aniversaris rodons com són la celebració dels 40 anys de Santes democràtiques (1979-2019), els 40 anys de la Momerota, els 30 anys de la Ruixada, Ruixadeta i Esquitxada de Colors

Els canvis en la programació del 27 de juliol, diada de Les Santes Juliana i Semproniana, han marcat aquesta edició de Les Santes. La previsió meteorològica era molt desfavorable per aquest dia i la decisió es va prendre per garantir la seguretat de la ciutadania i per un desenvolupament dels actes en les millors condicions tant per al públic, com per als professionals que les fan possible. Els canvis més destacats van ser el trasllat del Castell de focs i els concerts posteriors de Catarres i Biflats a la nit del 28 de juliol; l’anul·lació del concert d’Smoking Stones i We’re not heroes,de les Sardanes de la plaça de Santa Anna i del cinema a la fresca a la platja del Callao; el concert de la Big Band Jazz Maresme es va fer al Teatre Monumental i les activitats a l’Espai Familiar també es van veure afectades. Tots els canvis es van comunicar a través dels diferents canals oficials de l’Ajuntament de Mataró com són el web municipal (www.mataro.cat), el web de Les Santes (www.lessantes.cat) i les xarxes socials del Facebook i Twitter municipals. També es va fer cartells que es van penjar per diferents punts de la ciutat.

El front marítim de la ciutat es converteix en l’espai on se celebren els actes amb més assistència de públic com el Castell de Focs amb 20.000 persones i Los 40 on tour amb 16.500 assistents. Els actes de caràcter patrimonial també compten amb una assistència elevada de persones, tot i que en general, enguany s’ha copsat una disminució de públic. Cal destacar també la Diada Castellera celebrada el 21 de juliol amb una plaça de Santa Anna plena a vessar per veure els Capgrossos de Mataró; el Minyons de Terrassa i els Verds de Vilafranca, i l’èxit de les Dissantes que es van celebrar la tarda/nit del 20 de juliol amb l’estrena de l’Escenari Espigó, al Passeig Marítim i on es calculen van anar 8.000 persones.

Les Santes són possibles gràcies a la suma de la feina de diversos serveis de l’Ajuntament que treballen de forma coordinada i transversal així com amb la col·laboració dels voluntaris de la festa, que enguany han arribat a 200 persones que han donat suport a diferents actes. Durant aquestes Santes 2019 s’han celebrat el 40 aniversari de la Momerota; els 30 anys de la Ruixada, Ruixadeta i Esquitxada de Colors; els 300 anys del flabiol i ha fet 40 anys de la recuperació d’aquesta festa després de la dictadura.

Música Km O i Escenari Espigó

Una de les novetats d’enguany ha estat l’Escenari Espigó, un espai versàtil amb possibilitat d’actuació per a dues bandes (mar i montanya) que ha funcionat molt bé per a diferents tipologies de concerts com poden ser els concerts de Dissantes, la del cantautor Roger Mar amb la Cobla Sant Jordi o les Havaneres i el concert de Gospelsons, entre d’altres.

La programació musical de l’Escenari Maresme amb grups emergents mataronins també ha estat una novetat que ha suposat una oportunitat per conèixer noves propostes en la música electrònica local, destacant l’actuació de Playback Maracas.

Espai familiar i Santes Esportives

L’Espai familiar, amb tots els espectacles i zones de joc, tallers i refrigeri, s’ha realitzat al Nou Parc Central com cada any però s’han modificat algunes de les zones per primera vegada. Uns canvis que les famílies que s’han atansat a les diferents zones han valorat positivament.

Les Santes Esportives han programat aquest 2019 un total de 34 actes de les vessants d’exhibició, participació i competició esportiva. La 41a Cursa Popular, que es va celebrar el 28 de juliol, va comptar amb 2.500 corredors, molts d’ells animats per la baixada de les temperatures per la tempesta de la nit abans.

La botiga

La samarreta de la Festa Major de Les Santes és el producte estrella dels dos punts de venda que es posen en marxa i que són Can Marfà i el mòdul prefabricat de la plaça de Santa Anna. En total s’han venut 6.659 samarretes de les 6.700 que es posen a la venda, la resta fins a les 7.300 produïdes són per als voluntaris de la festa, els integrants de les colles institucionals, entitats col·laboradores i persones que ajuden en tasques de logística i servei a les colles i assistents als actes. Enguany la producció ha anat a càrrec de l’empresa tèxtil mataronina Massana.

Campanyes de sensibilització

Mataró continua treballant per unes Santes cíviques i segures. Per aquest motiu es posen en marxa diverses campanyes d’informació, sensibilització i atenció a la ciutadania. Una d’elles és la del “No és No. De festa respecta” que enguany s’ha ampliat amb el missatge “No callem, de festa respecta” que incorpora el rebuig a les agressions LGTBI i s’apel·la a la responsabilitat col·lectiva. En aquesta edició, els punts d’informació que són uns mòduls retolats amb la campanya comunicativa, s’han instal·lat en 12 moments i espais de la Festa Major de Les Santes amb un total de 73 hores i 30 minuts d’atenció. Pel que fa a les atencions, han estat 9.040 persones les que s’han atès sense haver de destacar cap incidència greu.

Edat Dones Homes No binari Total
-14 471 261   732
14 a 18 2.524 1.244 2 3.770
19 a 25 1.641 923   2.564
26 a 30 603 277 2 882
31 a 40 330 171   501
41 a 50 300 116   416
+ 50 114 61   175
Total 5.983 3.053 4 9.040 persones

El tercer any de la introducció dels controls d’accessos a l’espai on se celebra la Nit Boja (25 de juliol) han estat fluïts i han donat bon resultat per evitar l’entrada d’ampolles de vidre, llaunes o altres objectes sospitosos. El 28 de juliol, pel No n’hi ha prou també es posen en marxa aquests punts de control. Enguany Les Santes han format part del programa Q de Festa! Nits de Qualitat per una festa major amb recursos i serveis per a nits saludables i segures.

Els gots de Les Santes han tornat a ser sostenibles, de plàstic reutilitzable, i solidaris perquè els guanys de la seva venda (1 €) aniran destinats a possibilitar la realització d’activitats extraescolars als infants de famílies en risc d’exclusió social.