Del 9 al 12 de juliol, un grup de vuit joves de Lorient, a la Bretanya francesa, visiten Mataró amb una trobada amb joves mataronins d ela Xarxa d’Espais Joves de la ciutat. El viatge s’ha preparat anteriorment amb el recolzament de quatre educadors que han treballat aspectes com la cultura, el transport públic de les dues ciutats, la relació amb el mar de les dues ciutats ja que Lorient també compta amb un port i l’idioma, entre d’altres aspectes

El Centre Cívic Cabot i Barba va ser l’escenari ahir, 10 de juliol, de la trobada entre vuit joves francesos de la ciutat de Lorient amb joves mataronins de la Xarxa d’Espais Joves de la ciutat de Mataró. La visita i les activitats d’intercanvi i programades s’allargaran fins al 12 de juliol.

Aquests vuit joves que participen a un taller associatiu de l’entitat francesa Université Sociale fa un mes que es troben una vegada per setmana per organitzar un viatge per etapes entre Lorient (França) i Mataró, acompanyats de quatre educadores. Al llarg de la posada en marxa d’aquesta actuació, treballen diferents temàtiques relacionades amb el viatge com el mar, el transport de les ciutats i els països,etc. Un dels seus objectius també és l’intercanvi cultural, conèixer altres realitats.

L’entitat francesa Université Sociale és una associació que treballa amb persones que viuen en situacions de vulnerabilitat social i econòmica. L’objectiu fonamental de la seva intervenció és reforçar l’autonomia de les persones. Les seves línies d’actuació són: aprenentatge permanent per a tothom, treballar la col·laboració i la cooperació, voluntariat, i fer un procés de millora constant adaptant-se a les necessitats.

L’Ajuntament de Mataró promou i impulsa diferents serveis i programes adreçats a totes les persones joves de Mataró. Els seus objectius són garantir la igualtat d’oportunitats en l’accés als recursos que condicionen la seva capacitat d’autonomia personal, i fomentar la seva participació en la vida pública de la ciutat, amb la finalitat que puguin assolir la plena ciutadania.

Es treballa per a fomentar les relacions interculturals i la convivència, així com fomentar la mobilitat internacional dels i les joves. En aquesta línia, a l’Oficina Jove del Maresme-Sidral s’hi ofereix una en assessoria especialitzada en Mobilitat internacional.

Els i les joves de Mataró que participaran a la trobada són joves inscrits a algun Espai Jove de la ciutat. Des de Sant Joan i fins al 19 de juliol, s’estan programant activitats en el marc de l’Estiu Jove, la programació d’estiu dels Espais Joves.

La Xarxa d’Espais Joves és l’eina a partir de la qual l’Ajuntament de Mataró implementa les polítiques de joventut al territori, oferint un ventall de serveis als i les joves de forma descentralitzada. Mataró compta amb una Xarxa de quatre espais joves ubicats als barris de Cerdanyola, Rocafonda – El Palau, La Llàntia i Pla d’en Boet, que esdevenen equipaments de proximitat gratuïts per a totes les persones joves de la ciutat d’entre 12 i 25 anys. Mitjançant un espai relacional, el suport a l’estudi i la dinamització socioeducativa, els espais joves promouen la plena ciutadania i la igualtat d’oportunitats dels i les joves, esdevenen un altaveu de les seves iniciatives i opinions, i en promouen el seu desenvolupament personal integral.