L’exposició “Order” del col·lectiu artístic Democracia s’inaugura aquest dissabte al Centre d’Art Contemporani La Panera de Lleida i la mostra “J(e m)’accuse o la mort de l’autor” es podrà visitar al Bòlit Centre d’Art Contemporani de Girona a partir del proper 20 de juny

Order

A partir d’aquest dissabte, 15 de juny, al Centre d’Art Contemporani La Panera de Lleida es podrà visitar la mostra ORDER dels Democracia (Ivan López i Pablo España, @democracia.colectivo.artistico), a cura de Becky Haghpanah-Shirwan. En aquest treball, Democracia s’apropia de les tècniques operístiques clàssiques per parlar de l’elit en el seu propi idioma i advertir els protegits i privilegiats d’una revolta des de baix.

El títol, ORDER, subratlla la dinàmica d’autoritat i submissió de la societat, precàriament garantida per les persones que ostenten el poder mitjançant la violència sistèmica i estructural. En forma de camp de batalla, l’òpera presenta les dues cares de la històrica guerra de classes. Els desafectats, els explotats i els exclosos reflecteixen la violència del sistema mentre persegueixen una retribució per part d’aquells que continuen oprimint-los.

ORDER es presenta en tres actes: Mengeu-vos els rics / Mateu els pobres (filmat a Houston, Texas); Konsumentenchor –Cor de Consumidors (Tallaght, Irnalda) i Sopar al Dorchester (Londres, Regne Unit). La pel·lícula va acompanyada de fotografies, cartells, objectes i un mural. L’exposició planteja la pregunta: “pot el consum de missatges polítics, més que les mercaderies benignes, forjar l’alienació per motivar la revolta col·lectiva?”. Però és una pregunta que ORDER no pretén respondre.

Aquesta exposició es podrà visitar a La Panera. Centre d’Art Contemporani de Lleida fins al 15 d’octubre i posteriorment a La Presó a principi de l’any 2021.

J(e m)’accuse o la mort de l’autor

El proper dijous 20 de juny, s’inaugura al Bòlit. Centre d’Art Contemporani de Girona l’exposició J(e m)’accuse o la mort de l’autor, a cura d’Adonay Bermúdez i també coproduïda pel M|A|C.

Aquesta mostra col·lectiva ofereix, en primer terme, l’apropiacionisme sense complexos i, en segon lloc, relectures sobre els conceptes d’autoria, imatge, icona i llenguatge, i l’ús de la repetició com a exercici d’aprenentatge.

L’exposició aplega una selecció d’obres que incideixen en l’apropiació o que són apropiacions d’altres obres, configurant un fil narratiu que connecta amb temes d’actualitat com són el feminisme, la identitat, el capitalisme, la publicitat o la cultura, així com amb els sistemes d’hegemonia, adoctrinament o subversió.

En cada una de les ciutats, la selecció dels/les artistes contempla el territori.

Així doncs, J(e m)’accuse o la mort de l’autor  proposa destacar la percepció d’apropiació com a recurs, maniobra i possibilitat crítica, com també analitzar els mecanismes amb els quals es codifica.

La mostra es podrà visitar a Girona, al Bòlit_PouRodó + Bòlit_StNicolau fins al 15 de setembre i a Can Palauet, l’abril-maig de 2020.