Mataró se suma a la celebració del Dia Internacional dels Museus i la Nit dels Museus, que enguany coincideixen el 18 de maig, amb una programació especial que convida a fer un recorregut pels diversos equipaments de la ciutat i gaudir-los des de nous punts de vista. Per això s’ofereix una oferta molt variada de visites, espectacles, activitats familiars i sessions golfes amb fins a 17 activitats i ampliaran el seu horari d’obertura.

Des de l’any 1977, promogut per l’ICOM (Consell Internacional dels Museus), el 18 de maig se celebra el Dia Inter­nacional dels Museus amb l’objectiu de sensibilitzar la nostra societat a l’hora d’entendre els museus com un mitjà impor­tant per a l’enriquiment cultural. Des de l’any 1997, amb el suport del Consell d’Europa i la UNESCO, la nit s’ha afegit a la celebració oferint activitats als museus i ampliant l‘obertura del públic.

.El lema d’aquest any és “Els museus com a eixos culturals: el futur de la tradició”, que pretén destacar el paper dels equipaments museístics com a actors actius en la comunitat, com a plataformes on la creativitat es combina amb el coneixement,  on els visitants poden co-crear, compartir i interactuar.

Els equipaments que hi participen són la vil·la romana de Torre Llauder, Can Serra, Ca l’Arenas i Can Marfà Gènere de Punt del Museu de Mataró, Can Palauet, la Nau Gaudí, la Casa Coll i Regàs, el Museu Arxiu de Santa Maria i l’Ateneu de la Fundació Iluro. Ja és el quart any que se celebren aquestes efemèrides amb una àmplia i variada programació.

Hi haurà visites teatralitzades, concerts, perfomances, visites guiades als equipaments museístics i espectacles, entre d’altres.

La nit dels Museus d’enguany tindrà un nom destacat, Quico Pi de la Serra. El guitarrista i cantant participarà a les 20 h a Can Serra del Museu de Mataró a la conversa amb Manuel Guerrero, comissari de la mostra actual “El Mataró d’en Terri (1918-2000)”. Guerrero, convidarà al públic a conèixer la relació d’amistat entre Terri i Quico Pi de la Serra, que va possibilitar que El Racó acollís les primeres actuacions del cantautor a Mataró. Pi de la Serra serà l’encarregat de tancar els actes de la Nit dels Museus amb el recital “Dues Tasses” que oferirà a les 22 h a Ca l’Arenas Centre d’Art del Museu de Mataró.

A una altra de les seus del Museu de Mataró, Can Marfà s’hi podrà veure la instal·lació ceràmica de Mia Llauder “De fils i porcellanes” (a les 20 i 20.30 h) i a Can Palauet els alumnes de 1r de l’Institut Les 5 Sènies seran els encarregats de fer les visites comentades a l’exposició “Ah, l’art? Ah, l’art!”.

D’entre les acivitats programades també destaca el taller familiar d’esgrafiat que es farà a les 12 h a la Casa Coll i Regàs, amb visita prèvia als esgrafiats que hi ha en aquest edifici modernista i també les portes obertes a un dels tresors del barroc català, la capella dels Dolors i la sala de juntes de la Basílica de Santa Maria per descobrir l’obra d’Antoni Viladomat.

Totes les activitats són gratuïtes amb aforament limitat, en algunes cal reserva prèvia. Informació i consultes al correu educacultura@ajmataro.cat o al telèfon 93 741 29 30 i per la Casa Coll i Regàs al telèfon 682 156 765 i al correu visites@casacolliregas.cat

Podeu consultar la programació aquí.