La regidora de Cultura, Núria Moreno, ha presentat avui 7 de maig la programació de la Festa Major de Mataró en el Plenari de Les Santes. La festa començarà divendres 19 de juliol i s’allargarà fins al dilluns 29 de juliol. Una vegada més la programació musical, els actes tradicionals i les activitats familiars representen l’esquelet principal de la Festa Major mataronina.

 

La programació musical

Les Santes destaquen per oferir un ampli ventall de propostes musicals, d’estils diversos, amb la intenció d’arribar a tota mena de públic. Durant els 11 dies de festa s’hi podrà escoltar més d’una quarantena de conjunts musicals, tant de Mataró com d’altres punts del país.

El front marítim es potencia com a espai de concerts amb activitat cada dia de la Festa Major. Els concerts que habitualment es feien al Pati del Cafè Nou i els que es feien a l’escenari de la Platja del Callao es traslladen a un escenari cobert ubicat a la platja del Varador, al costat del Centre de Natació Mataró (Escenari Espigó). Durant els diferents dies de la Festa major en aquest espai hi tocaran Roger Mas i la Cobla Sant Jordi (dia 26), la Big Band Jazz Maresme, Smoking Stones i We are not heroes,  (27), la fusió de la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme amb els Always Drinking Marching Band (29), els concerts de Marrinxa (28), Los 40 on tour (25), i també s’hi faran les havaneres i el concert de gòspel del dia 24. El dissabte 20 l’Escenari Espigó acollirà la setena edició de Les Dissantes. La festa solidària que organitzen conjuntament l’Ajuntament i la Fundació El Maresme oferirà més de vuit hores de música amb diferents grups de música que es presentaran aviat.

L’altre gran escenari al Passeig Marítim serà el de la platja del Varador, al costat del Port, on el dia 27 de juliol després dels focs tocaran Els Catarres i Biflats.

Un altre espai destacat de concert serà de nou el Parc Central. Allà el dia 28 de juliol es farà el gran concert de Les Santes amb Alfred García.

Una vegada més la representació mataronina serà destacada dins la festa amb la participació del Cor Ciutat de Mataró, l’Orquestra de Mataró, les corals La Nota i el Cor Madrigalista, GospelSons, la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme i la Big Band Jazz Maresme.

Una novetat de l’apartat musical de la Festa Major és el naixement de l’Escenari Maresme el 26 de juliol a la plaça de Santa Anna. La voluntat de l’organització és oferir un espai dins la festa als grups emergents de la comarca. Enguany tocaran Cine Núria, Talcö i The Outside Hours, juntament amb els ja consolidats Playback Maracas.

A Les Santes 2019 podrem escoltar també Sabor de Gràcia, Fundación Tony Manero, Balkan Paradise Orchestra, Mireia Vives i Borja Peñalba, Gabriel Amargant Trio, JazzCat, Shaphie Wells & The Swing Cats, Pele MacLeod, les orquestres La Selvatana, La Principal de la Bisbal, Versión Imposible, Ghetto Orchestra  i els grups d’havaneres Les Anxovetes i  Neus Mar, entre d’altres.

Al Teatre Monumental podrem veure una producció mataronina que uneix dansa i música. El 21 de juliol a les 19 h arriba a Mataró el “Carmina Burana” de Crea Dance Company, la companyia de la coreògrafa mataronina Maria Rovira. Per a l’ocasió comptarà amb la presència del Cor Ciutat de Mataró que enguany celebra el seu 10è aniversari.

 

Actes de cultura popular i de consuetud

La Festa Major començarà protocol·làriament el divendres 19 de juliol a la tarda amb l’Estrena. L’estrenador d’enguany és Pau Orriols i Ramon, luthier de Vilanova i la Geltrú que construeix instruments de vent com la tenora, la tarota, la gralla baixa, la gralla llarga i el flabiol. La presència d’Orriols s’emmarca dins la celebració dels 300 anys de flabiol a Mataró. Les Santes seguiran commemorant aquesta efemèride amb la presència especial de flabiolaires durant la Crida de Festa Major.

A la Postal de Gegants d’enguany la Família Robafaves rebrà el 28 de juliol els Gegants Vells de Molins de Reis, unes figures centenàries que representen un hereu, en Miquel i una pubilla, la Montserrat.

El Ball de Diables de Mataró continuen convidant seguicis festius d’arreu del territori i a l’Encesa d’aquest any, que se celebrarà diumenge 21 de juliol, els acompanyaran les figures de foc de l’Aquelarre de Cervera.

A Les Santes també hi haurà altres convidats. És el cas dels Diables de La Llàntia, Diables de Reus, Diables de Gràcia, Bruixes de Sabadell i les figures de foc Àliga de Sitges, Polseguera d’Argentona, Llopa de Calella que participaran en l’Escapada a Negra Nit, els Diables de Mataró, els Banyetes d’Argentona, la Polseguereta d’Argentona i la Vibrieta de Tarragona (La Serrallenca) i els Dracs de Sant Roc de Tarragona acompanyaran al Drac de Mataró i al Dragalió al Ball de Dracs.

Mataró tornarà a viure una gran actuació castellera amb construccions de gamma extra a través de tres grans colles del país: els Capgrossos de Mataró, els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa.

 

Programació familiar

 Un cop més els jardins del Nou Parc Central seran un espai per gaudir en família i amistats, amb les activitats i espectacles que proposa l’Espai Familiar.  Del 25 al 29 de juliol durant tota la tarda hi haurà espai de jocs, espai de contes, espai de dibuix i pintura, Tangram espai de moviment per a nadons i l’animació musical de La Bandarra de La Llàntia.

Petits i grans podran gaudir d’un espai ben ambientat i decorat per gaudir junts d’espectacles d’estils diversos com el teatre, circ, la música i teatre musical, entre d’altres.

La Festa Major mataronina proposa també altres activitats per als petits de la casa com ara l’Esquitxada de colors, la guerra d’aigua entre blancs i vermells del dia 25 de juliol, mentre que divendres 26 de juliol, el grup The Penguins “Reggae per Xics” animarà la Convidada de la Tarda guillada.

La Xarxa de Biblioteques de Mataró tornarà a ser present a la Festa Major oferint dues hores del conte especials a les biblioteques Pompeu Fabra i Antoni Comas.

 

La botiga i les exposicions

La botiga de Les Santes, ubicada a Can Marfà. Gènere de Punt del Museu de Mataró, obrirà el 16 de juliol i vendrà les samarretes i els productes de la Festa Major fins al dia 29 de juliol. Enguany a Can Marfà, també comptarem amb una exposició commemorativa dels 40 anys de Santes democràtiques, recordant i posant en valor la tasca de recuperació de la nostra festa major.

L’exposició fotogràfica de Les Santes 2018, amb les imatges de Manel Quirós, es trasllada a Can Palauet. La mostra s’inaugurarà el mateix dia 18 de juliol i es podrà veure fins a l’1 de setembre.

 

Campanyes solidàries i voluntariat

Tal com s’ha fet els darrers anys, l’organització posarà especial èmfasi en treballar per reduir l’incivisme durant els dies de festa, amb diferents campanyes cíviques i un reforç de lavabos i infraestructures per minimitzar les molèsties als veïns.

Mataró vol tenir una Festa Major cívica, segura i solidària per això es consoliden la campanya dels gots solidaris, la campanya de voluntariat i la campanya de Sensibilització per a la prevenció de riscos de Les Santes.

Els gots de Les Santes tornaran a ser de plàstic reutilitzable. Els guanys de la venda d’aquest got serà per ajudar a campanyes que ajuden als més necessitats.

Al juny començarà el “Fes-te voluntari/a de les Santes”, una campanya que vol fomentar la participació de la ciutadania a les tasques d’organització i suport dels diversos actes de la Festa Major.

De l’altra banda, la campanya de sensibilització per a la reducció de riscos a Les Santes promou la prevenció a través de diferents accions: sessions informatives als centres de secundària, intervenció d’agents de salut les nits de major afluència de públic, informació a veïns, veïnes i comerciants, formació a voluntariat i personal de les barres… També està prevista una campanya gràfica per conscienciar la ciutadania sobre els riscos de Les Santes i les conductes per minimitzar-los.

Després de la bona acollida de l’any passat es tornarà a treballar per unes Santes no sexistes i sense violències, amb formacions a entitats i voluntaris, i també a través d’elements gràfics que seran ben visibles arreu de la ciutat. També s’instal·laran punts liles (d’informació i suport contra les agressions masclistes) i es comptarà amb la col·laboració en la campanya dels grups i companyies que actuïn durant la festa.

La programació s’anirà actualitzant al web www.lessantes.cat, en la qual a més a més s’inclourà informació i documentació sobre la festa.

De moment podeu consultar el pre programa aquí.