El programa d’enguany va del 12 fins al 29 d’abril i ofereix més d’una cinquantena d’activitats al voltant de les lletres, els llibres i les roses, però també amb propostes de música, teatre i dansa, entre d’altres.

L’Ajuntament i diferents organitzacions, col·lectius i entitats de la ciutat sumen de nou esforços per oferir una programació de Sant Jordi ben variada i per a tots els gustos.

A la plaça de Santa Anna s’instal·larà la Fira del Llibre des de diumenge 21 a dimarts 23 d’abril de 9 del matí a 9 del vespre. A la Fira hi haurà 15 parades per escollir entre les principals novetats editorials.

El 23 d’abril la ciutat es vestirà de festa des del matí fins a la nit. La Xarxa de Biblioteques de Mataró, el Pla Educatiu d’Entorn – Ajuntament de Mataró i CNL del Maresme organitzen La Biblioteca a cel obert i La lectura en veu alta durant tot el matí al Pati de la Residència de Sant Josep. Des de les 10 del matí i fins a la tarda Mataró Audiovisual un any més oferirà la seva programació en directe des de la plaça Santa Anna.

Però el gran gruix d’activitats es concentren a la tarda. A 2/4 de 8 davant l’Ajuntament començarà la tradicional actuació castellera de la Colla Capgrossos de Mataró, mentre que a 3/4 de 8 se celebrarà la Trobada de gegants, gegantes i nans de Mataró amb la participació de prop d’una trentena de figures. La concentració enguany es farà a la plaça de Santa Maria i les colles passaran pel carrer de Sant Francesc d’Assís, el carrer de Bonaire, La Riera, per acabar a l’Ajuntament.

I, com marca la tradició, Mataró acabarà la diada del llibre i de la rosa  amb la Fogonada, l’acte més genuí de la Diada en què el Drac de Mataró és el protagonista d’una versió adaptada de la llegenda de Sant Jordi, que començarà a les 22 h. Després de saltar i ballar al ritme de la melodia  encomanadissa creada per Jaume Punsola als voltafocs de la plaça Gran i la plaça de Santa Maria, l’espectacle arribarà al seu moment àlgid a la plaça de l’Ajuntament. Allà entrarà en escena el cavaller Sant Jordi per alliberar la princesa i donar pas al darrer i espectacular voltafoc, amb la música en directe de La Coixinera. Acabat l’acte, a la mateixa plaça, el grup de música tradicional mataroní oferirà un concert per tancar la diada.

La conferència institucional d’enguany es farà dimecres 24 d’abril a 2/4 de 8 de la tarda al Saló de Sessions de l’Ajuntament i anirà a càrrec de la poetessa, narradora, i crítica literària,Marta Pessarrodona. Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2019, Pessarrodona parlarà de “Poesia & exili”.

El diumenge 28 d’abril se celebrarà la 43a edició del Llibre Gegant de Contes que enguany canvia d’espai per les obres del Pati del Cafè Nou i es trasllada a la plaça de Santa Anna. Des de les 12 fins a les 14 h, diferents artistes de la ciutat il·lustraran sobre paper les aventures que vulguin explicar els nens i nenes de Mataró. I com ja és tradició, a 2/4 de 12 començarà el Correconte del Drac i el Dragalió, que aniran en cercavila de foc des de la plaça de la Xica fins a la plaça Santa Anna, passant pel carrer Pujol i la Riera, per afegir-se a la celebració del Llibre Gegant, portant un conte perquè també l’il·lustrin.

La Xarxa de Biblioteques de Mataró participa activament a la festa de les lletres amb diferents hores del conte a les biblioteques Pompeu Fabra i Antoni Comas.

Les lletres seran les grans protagonistes de la festivitat amb diferents actes com ara la inauguració de l’exposició “Zona intrusa 12_ Prendre la paraula”, la Nit de Poesia a l’Espai Gatassa, recitals poètics, la presentació del llibre “Moisès Maicas, apassionat pel teatre”, una ruta literària, clubs de lectura, ballada de sardanes, el lliurament de Premis Memorial Joaquim Casas, lectura de poemes, un concert de l’Orquestra de Mataró i espectacles de circ i de dansa, entre d’altres.

La Família Robafaves i els Nans, el Drac i el Dragalió romandran fins al 25 d’abril al vestíbul de l’Ajuntament perquè els mataronins i mataronines els puguin visitar. Durant aquests dies les escoles de la ciutat faran visites guiades a les figures amb horaris concertats.

Com cada any, l’Ajuntament obrirà les portes el mateix dia de Sant Jordi de 10 del matí a les 6 de la tarda. D’aquesta manera les persones interessades podran conèixer els diferents espais de la Casa Gran de la mà dels regidors i les regidores, que explicaran la història de l’edifici i posaran en relleu els principals detalls i elements decoratius de cada sala