Dissabte 13 d’abril es presenta “Moisès Maicas. La passió pel teatre”, un llibre editat per l’Ajuntament de Mataró, amb el patrocini de l’Institut del teatre de la Diputació de Barcelona, que esdevé un recordatori a la trajectòria professional del director de teatre Moisès Maicas, que va morir el juny del 2017. Aquesta és una iniciativa dels professionals del teatre que van treballar amb en Moisès i també dels seus familiars

Moisès Maicas era un professional del teatre molt arrelat a Mataró i molt respectat dins el món de les arts escèniques del país per les seves creacions teatrals. “Moisès Maicas. La passió pel teatre” són lletres que prenen diferents formats (poesies, cartes, textos, records…) i fotografies de les diferents etapes creatives de Maicas. Tot junt és un reconeixement a la seva trajectòria professional de la mà d’amics, companys d’aventures teatrals i familiars.

La primera part del llibre són escrits de familiars directes, mentre que a la segona part hi trobem textos de gent relacionada amb el món del teatre i les arts en general: directors de teatre, dramaturgs, actors i actrius, artistes, músics, crítics de teatre, periodistes, etc.

El crític de teatre Santi Fondevila ha estat l’encarregat d’escriure el text que fa el repàs més exhaustiu a la carrera teatral de Maicas, des dels inicis aprenent de referents com ara Fabià Puiserver o Lluís Pascual, fins als darrers projectes que havia engegat.

A “Moisès Maicas. La passió pel teatre” hi ha escrits de dos creadors internacionals com és el cas del director alemany Jürgen Ellinghaus i del dramaturg i director francès Valère Novarina, però també de noms destacats del teatre català com ara Hermann Bonnín, Feliu Formosa i Jordi Coca, entre d’altres.

El llibre acaba amb una relació de les obres que havia dirigit i els projectes en els quals havia participat.

Artistes com ara Frederic Amat, Perejaume, Pere Noguera i Pep Duran han realitzat imatges originals expressament pel llibre.

Dissabte 13 d’abril a les 19 h a Can Marfà Gènere de Punt. Museu de Mataró es farà l’acte de presentació del llibre que comptarà amb la participació de  Pere Anglas (actor, director i dramaturg), Toni Cabré (dramaturg), Manuel Guerrero (co-fundador del teatre Invisible i activista cultural) i Vicki Sànchez que llegirà fragments d’ “El Mariner” de Fernando Pessoa.

La figura de Moisès Maicas

Moisès Maicas (1965-2017) era un home de teatre. Fundador de la companyia Teatre Invisible, havia dirigit obres de dramaturgs de renom com Joan Brossa, Valère Novarina, Lars Noren, Daniel Keene, Philipp Löhle, Thomas Bernhard o Roland Schimmelpfennig.

Havia liderat diferents muntatges dins el programa ‘Fet a Mataró’ i s’havia acostat a Shakespeare en diferents ocasions. A Mataró va estrenar ‘Dreamin & rappin’, una innovadora obra que acostava als joves els sonets de Sahkespeare a ritme de hip hop, i la més recent ”Shaking Shakespeare”, un espectacle multidisciplinari que havia tingut molt bona acollida a les sales de teatre de Barcelona i havia estat nominat als Premis de la Crítica 2015.

Però l’èxit més destacat dels darrers anys va ser un altre Fet a Mataró, “Psicosis de les 4.48”. Aquest monòleg, interpretat magistralment per Anna Alarcón, va guanyar el premi BBVA de Teatre 2016 i va estar nominat als Premis Butaca. Es va poder veure en diferents teatres del país i en festivals com ara el Temporada Alta de Girona.

Havia muntat també espectacles infantils i treballat de la mà amb Cesc Gelabert, amb qui va crear “Escrit en l’aire”, que es va coure i estrenar a Can Gassol Centre d’Arts Escèniques de Mataró.

El darrer espectacle que vam poder veure a Mataró va ser el 2017 amb l’obra “Peggy Pickit veu la cara de Déu” de Roland Schimmelpfenning i també la lectura dramatitzada “Si i no”, del mateix autor alemany.