Leonard Renteria, Candy Chévez, Sonia Mankongo i Amanda Quijano són els defensors dels Drets Humans que faran diverses activitats a Mataró de l’1 al 5 d’abril en el marc de la VIII edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans. Els actes oberts a la ciutadania són el 3 d’abril, a les 18.30 h, a l’Espai Gatassa i el divendres 5 d’abril, a les 19.30 h, al Cafè de Mar. Les altres activitats van dirigides específicament als alumnes d’ESO i Batxillerat de diferents instituts de la ciutat.

Mataró participa per segon any consecutiu en el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans que aquest 2019 arriba a la VIII edició amb la participació d’11 municipis. Enguany es comptarà amb quatre activistes de diferents àmbits (drets de les dones, dels joves, drets civils i polítics, i drets humans a través de l’art) que són Leonard Renteria, Candy Chévez, Sonia Mankongo i Amanda Quijano. La setmana de l’1 al 5 d’abril, aquestes persones defensores dels Drets Humans faran diverses xerrades i activitats a Mataró.

Els alumnes de l’Institut Laia l’Arquera comptaran el dilluns 1 d’abril amb Leonard Renteria amb un acte que va dirigit als alumnes d’ESO i Batxillerat. El dimecres 3 d’abril, Sonia Mankongo es dirigirà als alumnes de l’Institut Josep Puig i Cadafalch mentre que el mateix dia a la tarda, a les 18.30 h a l’Espai Gatassa, la mateixa Mankongo i Candy Chévez, parlaran dels drets dels joves i dels drets civils als usuaris de la Xarxa d’Espais Joves de Mataró en una xerrada participativa.

L’acte principal i obert a tota la ciutadania a Mataró serà divendres 5 d’abril, a les 19.30 h al Cafè de Mar, amb Candy Chévez i Amanda Quijano, que parlaran sobre polítiques de gènere en entorns violents.

Ciutats Defensores dels Drets Humans

Ciutats Defensores dels Drets Humans és un projecte conjunt entre el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, l’Institut de Drets Humans de Catalunya i l’Institut Català Internacional per la Pau amb la participació d’altres municipis i institucions catalanes que vol donar a conèixer la feina dels defensors i defensores els drets humans, ajudant a conscienciar la ciutadania de les ciutats participants sobre la necessitat d’integrar la defensa dels drets humans en la nostra tasca quotidiana.

Dos cops l’any, amb municipis diferents participants a l’edició de Primavera i de Tardor, el projecte organitza la visita a Catalunya d’un grup de defensors i defensores dels drets humans durant un període d’entre 8-12 dies en què participen en una sèrie d’activitats de diferent naturalesa (xerrades, trobades, reunions institucionals, visites a escoles,…) que serviran per donar a conèixer la seva tasca i la importància de recolzar-los. Així mateix el projecte contempla l’organització d’una jornada sobre el tema dels defensors i defensores  i altres activitats complementàries.

Dret de les dones: Amanda Quijano (El Salvador)

Defensora dels drets de les dones i membre de la Colectiva Feminista del Salvador, entitat de la Red Salvadoreña de Defensoras de Derechos Humanos. Quijano coordina temes vinculats a la joventut, als drets sexuals i reproductius i a la incorporació de la perspectiva de gènere a les polítiques públiques. És voluntària també a La Radio de Todas, un espai d’expressió de diferents sectors de dones i joves.

 

Artista defensor dels Drets Humans: Leonard Renteria (Colombia)

Poeta, raper i activista que treballa per enfortir les comunitats afrodescendents de Buenaventura (Colòmbia). Participa en diverses iniciatives socials i comunitàries, denuncia la corrupció des de la ràdio, i dirigeix Eleggua Comunicaciones, un projecte de transformació col·lectiva del territori. Ha patit desplaçament forçat intern per amenaces de mort, i ha retornat a Buenaventura amb un esquema de protecció.

 

Drets dels joves: Candy Chávez (El Salvador)

 Investigadora salvadorenya llicenciada en Psicologia que treballa amb Tiempos Nuevos Teatro (TNT) per a la inclusió social de noies privades de llibertat amb l’Orquestra de Cordes, una experiència educativa innovadora a través de la música. La recerca de Chévez s’ha centrat en les implicacions de ser jove al Salvador, un país marcat per la violència de les maras i les desigualtats estructurals que exposa els i les joves a l’estigmatització, la criminalització i la mort.

 

Drets civils i polítics: Sonia Mankongo (Camerún)

Defensora dels drets de les dones i nenes al Camerun, trajectòria marcada per una infància en una família polígama i pel descobriment de les injustícies derivades d’una societat patriarcal. És actualment coordinadora del pla d’educació del Camerun amb l’entitat Zerca y Lejos, que defensa els drets de minories ètniques que pateixen discriminació i exclusió de drets. Mankongo és també investigadora en literatures afrohispàniques i en memòria de l’esclavitud.