Aquest matí s’ha fet públic el veredicte de la primera edició d’aquest guardó, a la qual s’han presentat 84 treballs. Laia Maldonado rebrà un premi en metàl·lic de 1.000 € i l’editorial 1984 publicarà la seva obra, “L’arquitecte”. L’acte públic de lliurament del Premi de Poesia Ventura Ametller tindrà lloc l’1 de juny

El passat 14 de març de 2019 es va reunir el jurat del 1r premi de poesia Ventura Ametller. El jurat estava format per Carles Duarte, Glòria Ferrés, Jaume Pons-Alorda, Adrià Pujol i Marta Puigventós, que actuava com a secretària, i va decidir atorgar el premi a “L’arquietecte” per la qualitat indiscutible i bellesa de la seva obra.

El dia 1 de juny es farà l’acte públic de lliurament del guardó.

L’Associació Ventura Ametller, que neix d’una comissió formada per familiars i amics de la família de l’escriptor, ha impulsat aquest nou guardó amb el suport de l’Ajuntament de Mataró.

Laia Maldonado Llobera (Coma-Ruga, 1997)

Laia Maldonado Llobera, nascuda i criada vora el mar, està feta a parts iguals d’aigua salada, sol i ecosistema litoral. De corrents tortuoses, ciclons, mala maror, algues que s’enreden als turmells fins a fer-la caure i alguna cosa que la retorna a la terra quan se’n vol allunyar.

Té un humor com les marees, entoma les rancúnies amb la panxa i les tragina als intestins. Ha acollit al diafragma tants futurs que, de vegades, sent que li impedeixen respirar.

Els seus estudis de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada, Història i Antropologia a la Universitat de Barcelona l’han ensenyat a rebel·lar-se, i la poesia a ser tossuda.

Gràcies al seu pas per un dels cursos de l’Escola Bloom ha publicat dins l’antologia Poesia Bloom. També ha inclòs poemes a Liberoamericanas, 140 poetas contemporáneas.

Fundadora i militant de la ONG Un llapis per Ghana, viu a cavall entre Catalunya i Ghana. Si la busqueu en qualsevol d’ambdós continents, la trobareu amb el nas dins un llibre de Maria- Mercè Marçal, Teresa d’Arenys, Laia Carbonell o Koleka Putuma.

Es manté en constant moviment rere un únic lema: no fer res per inèrcia. Diu que haurà triomfat si quan mori no ha estat màquina.

Biografia de Ventura Ametller

Bonaventura Clavaguera, conegut pel pseudònim literari de Ventura Ametller, va néixer a Pals l’any 1933. Va passar, però, una gran part de la seva vida a Mataró. Va escriure en diversos gèneres literaris com la poesia, la narrativa, l’assaig i la novel·la. Va conèixer Salvador Espriu, que va ser qui el va batejar amb el pseudònim de “Ventura Ametller”.

L’any 2008 l’Ajuntament de Mataró va col·laborar en la reedició de “Summa Kaòtica” i la publicació de la segona part, la inèdita “Resta Kaòtica”. L’any 2016, coincidint amb el 30 aniversari de la publicació de “Summa Kaòtica” es van programar quatre activitats per lloar la figura de l’escriptor i es ’va editar “Antologia d’emergència”, una selecció de 80 poemes, molts d’ells inèdits. L’Ajuntament de Pals ha col·laborat també en l’edició d’aquests volums.