El web municipal mataro.cat ha revalidat la puntuació del 98,08 % per tercer any consecutiu en complir 51 dels 52 indicadors avaluats. El Segell Infoparticipa l’atorga el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i és el màxim reconeixement a la qualitat i transparència de la comunicació local pública en les webs municipals.

L’Ajuntament de Mataró ha revalidat per cinquè any consecutiu el Segell Infoparticipa per la qualitat i transparència del web municipal www.mataro.cat. El distintiu l’atorga el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i és el màxim reconeixement a la qualitat i transparència de la comunicació local pública en les webs municipals. Els reconeixements es van lliurar aquest dimecres 13 de març a la Sala d’Actes del Rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona.

El web municipal www.mataro.cat ha aconseguit renovar la distinció en complir 51 dels 52 indicadors avaluats en aquesta edició, i ha revalidat la puntuació del 98,08 % obtinguda en els dos últims anys.

El Segell InfoParticipa es va concebre l’any 2013 amb l’objectiu d’incentivar les bones pràctiques en comunicació pública local. Aquest any s’ha celebrat la 5a edició per als webs dels ajuntaments, la 3a per als webs dels consells comarcals i la 2a per als webs de les diputacions. Dels 947 municipis de Catalunya, només 193 aconsegueixen aprovar i, els que obtenen el segell o la menció, són en total 95, és a dir, poc més del 10 %.

Mapa Infoparticipa

El Mapa InfoParticipa és una eina impulsada pel LPCCP de la UAB l’any 2012, en analitzar la informació dels webs dels 947 ajuntaments catalans, per a fomentar la transparència i la qualitat de la informació de les administracions locals. L’any 2013, el LPCCP va plantejar l’atorgament del Segell Infoparticipa i, per a tal fi, es va crear el Consell Certificador, encarregat de contrastar les avaluacions de l’equip.

Els indicadors que utilitza el LPCCP per avaluar la informació publicada als webs de les administracions responen a les següents qüestions bàsiques:

  • Qui són els representants polítics
  • Com gestionen els recursos col·lectius
  • Com gestionen els recursos econòmics
  • Quina informació proporcionen sobre el municipi i la gestió dels recursos col·lectius
  • Quines eines ofereixen per a la participació ciutadana.

En el cas dels ajuntaments, es tracta de 52 indicadors. I, pel que fa als consells comarcals i les diputacions, són 49 i 47 indicadors, respectivament, adaptats a les seves competències. A l’edició d’enguany, s’ha exigit més qualitat en la informació i en el nivell de transparència en quatre aspectes clau: la visualització individualitzada i comprensible de les retribucions dels càrrecs electes; les declaracions de béns i activitats dels càrrecs electes; les retribucions i currículums dels càrrecs de confiança i el personal directiu; i l’explicació detallada de les competències dels òrgans de govern.