Mataró celebra la Diada Nacional de Catalunya amb activitats institucionals, lúdiques i culturals.

Els actes comencen aquest dissabte 8 de setembre amb una ballada de sardanes i s’allargaran fins dissabte 15, en què se celebrarà la Mostra de Cultura Popular

Ofrena Floral al monòlit de Rafael Casanova. Foto: AJ

Ofrena Floral al monòlit de Rafael Casanova. Foto: AJ

La Diada Nacional de Catalunya se celebra a Mataró amb diversos actes institucionals, lúdics i culturals. El programa d’actes de l’Onze de setembre començarà aquest dissabte 8 de setembre a les 19 h amb la Ballada de Sardanes a la plaça de Santa Anna. Està organitzada per la Federació d’Entitats Sardanistes i Dansa Tradicional de Mataró i anirà a càrrec de la Cobla 1 d’Octubre.
Actes institucionals

L’Onze de setembre tindrà lloc, com cada any, l’ofrena floral institucional i de les entitats a Rafael Casanova. Es farà a les 10.30 h a la plaça de Rafael Casanova, situada a l’avinguda de Josep Puig i Cadafalch, davant el monòlit erigit en homenatge a tots els defensors de les llibertats nacionals de Catalunya.
L’acte començarà amb la interpretació d’”El Cant del Poble”, amb lletra de Josep M. Sagarra i música d’Amadeu Vives, a càrrec del Cor Madrigalista de Mataró. Tot seguit, el consistori farà l’ofrena floral de la Corporació Municipal i el Cor Madrigalista interpretarà “Els Segadors”. L’entitat Mestres del Gai Saber farà el ball d’homenatge a Joan Serra, dansa que es va ballar per primera vegada el 2015. Es tracta d’una creació del músic Jaume Arnella i el coreògraf i mestre de dansa tradicional Joan Serra, que es basa en la polca dels balls de gitanes.

En aquest moment es donarà per finalitzat l’acte institucional i començarà l’ofrena floral i els discursos d’entitats i col•lectius d’àmbit ciutadà, sindicats i partits polítics.

L’acte estarà conduït pel periodista Pep Andreu.
Dijous 13, a les 19.30 h, tindrà lloc al Saló de Sessions de l’Ajuntament la conferència institucional. Aquest any anirà a càrrec d’Eduard Vallory, analista social, expert en gestió del canvi i president del Centre per a la UNESCO de Catalunya (UNESCOCAT). L’acte està organitzat per l’Ajuntament i Òmnium Cultural.

Dissabte 15 se celebrarà una nova edició de la Mostra de Cultura Popular, un acte organitzat per l’Ajuntament de Mataró i els Mestres del Gai Saber, amb la col•laboració de l’Entitat Folklòrica Catalana. Des de les 19 h a la plaça de Santa Anna es faran diferents activitats per posar en valor les danses populars i els esbarts dansaires i per commemorar el 150è aniversari de l’estudiós i activista Aureli Capmany.