El festival oferirà concerts i activitats diverses a l’orgue monumental de Santa Maria del 6 al 19 de Juliol

imatge del festival

El Festival Internacional d’Orgue Mataró-Barcelona Jaume Isern reunirà una vegada més a destacats organistes de prestigi internacional. La setena edició del Festival oferirà cinc concerts i altres activitats com visites guiades a l’orgue de Santa Maria i un taller de cant gregorià, entre altres activitats.

Sota la direcció artística de l’organista oficial de Santa Maria, Raúl Prieto, el Festival Internacional d’Orgue també programa un concert al Convent de les Carmelites Descalces.

Els concerts

El concert inaugural de Festival Internacional d’Orgue de Mataró, el 7 de juliol a les 21 h, és l’habitual audició de Raúl Prieto. En aquesta ocasió està dedicat a la figura del genial compositor i virtuós del piano Franz Liszt. D’ell, Prieto interpretarà dos estudis per a piano i un poema simfònic per a orquestra (Mephisto N.1). El programa culminarà amb una de les obres de més rellevància del repertori organístic. Aquest recital disposarà d’il•luminació espectacular i es podrà seguir amb pantalla gegant.

La segona cita del festival es traslladarà al Convent de les Carmelites, que el 9 de juliol s’hi podrà escoltar “Els Colors del Barroc” a càrrec d’Arturo Barba, Aurora Peña i Raul Junquera, trompeta. Aquest concert és un viatge per l’Europa del Barroc de la mà d’obres per a orgue, trompeta i soprano. El programa passarà per Itàlia, Alemanya i Anglaterra. S’interpretaran peces de compositors com Bach, Haendel, Vivaldi o Scarlatti.

El 12 de juliol, l’escenari torna a Santa Maria amb el “La forma sonata des del Barroc fins al segle XX” interpretat per Konstantin Volostnov. Aquest prestigiós organista rus interpretarà un programa de clàssics a base de sonates des del barroc, amb J.S. Bach, fins al segle XX amb la gran Sonata Op.60 de Max Reger, passant pel classicisme de J.Haydn i el romanticisme de F.Mendelssohn.

També a Santa Maria dissabte 14 de juliol serà el moment d’escoltar el mestre alemany Ludger Lohmann que oferirà el recital “La gran tradició alemanya de les fantasies”. Lohmann és un dels organistes més influents de les últimes dècades com a intèrpret, professor i músic. L’organista, que visitarà Mataró per segona vegada, oferirà un programa dedicat a la fantasia.

El 15 de juliol es farà la missa musicada amb orgue. Les melodies del repertori de cant gregorià dialogaran amb l’orgue monumental. Ismael Villanueva dirigirà els alumnes del taller de gregorià i la interpretació musical anirà a càrrec dels alumnes de l’Acadèmia Internacional.

 

El Festival es clourà el dia 17 de juliol amb un gran concert de cloenda, a càrrec d’Ulrich Walther, María, Raúl Prieto i Konstantin Volostnov. Els tres tocaran peces per a solista, però també per a quatre mans i quatre peus i algunes bromes musicals.

L’Acadèmia

La formació és un dels punts centrals d’aquest festival amb l’Acadèmia Internacional d’Orgue que aplega estudiants d’arreu del món per poder aprendre d’organistes de reconegut prestigi internacional.

L’acte final de l’Acadèmia Internacional d’Orgue Mataró-Barcelona Jaume Isern és un concurs que es farà el 19 de juliol i en què els estudiants competeixen davant el públic. Els espectadors seran els qui decideixin el guanyador.

Visites guiades a l’orgue

L’orgue Monumental de Santa Maria és l’instrument musical històric més gran construït en tallers catalans, amb 4.557 tubs (d’1 centímetre a 6 metres d’alt) que ocupen l’espai equivalent a un edifici de 3 plantes. En aquesta 6a edició del Festival les visites s’han renovat amb un nou format que inclou el multimèdia. Les visites guiades gratuïtes de la mà de Raúl Prieto es podran fer el 6 de juliol a les 13 i 18 h. Cal reservar plaça a l’Oficina de Turisme de Mataró (La Riera, 48) Tel. 93 758 26 98 i a turisme@ajmataro.cat

Projecte pedagògic

Un dels elements que fan destacar el Festival Internacional d’Orgue Mataró-Barcelona Jaume Isern és la seva obertura a tot tipus de públic i a la seva vessant pedagògica. Per segon any s’oferirà un taller de cant gregorià a càrrec d’Ismael Villanueva Herrero. És obert a tots els públics i s’aprendrà la lectura bàsica del cant gregorià i alguns cants senzills, que després es posaran en escena durant el recital del diumenge 15 de juliol. Les classes es faran del 10 al 13 de juliol, de 19 h a 20 h, a la sala del Museu Arxiu de Santa Maria. Per inscriure’s al taller de cant caldrà fer-ho a cultura@ajmataro.cat.

Les entrades
Com ja es va fer a la passada edició i a excepció del concert inaugural i el del convent de les Carmelites, la resta de recitals professionals seran de pagament amb la voluntat de cuidar el confort dels assistents i de posar en valor el festival. Les entrades, que tindran un preu simbòlic de 3 €, es podran adquirir a través del web www.entradesculturamataro.cat, a les oficines de la Direcció de Cultura i, des d’una hora abans, als espais de concert.