Per formar part del voluntariat encarregat de la custòdia cal assistir a una de les sessions formatives

Niu de la tortuga babaua, a la platja de Sant Simó. Foto: Ajuntament

Niu de la tortuga babaua, a la platja de Sant Simó. Foto: Ajuntament

Una cinquantena d’assistents van participar ahir, dijous 21 de juny, en la primera jornada formativa impartida per personal tècnic de l’Ajuntament, de la Generalitat i del Centre de Recuperació d’Animals Marins (CRAM) destinada a les persones voluntàries que custodiaran el niu de tortuga babaua (Caretta caretta) de la platja de Sant Simó.
En compliment a la normativa vigent, les persones que vulguin participar en aquestes tasques de custòdia han de superar una formació de dues hores on s’explica el cicle de vida de les tortugues, els casos de nidificacions anteriors a Catalunya, i les tasques a realitzar durant el torn de custòdia del niu. També altres aspectes relacionats amb el desenvolupament d’una activitat de voluntariat, com ara la seguretat personal o l’acreditació davant el públic en general i els agents de l’autoritat. La propera sessió formativa està prevista per al proper dimecres 27 de juny, i es repetirà d’acord amb la demanda de persones interessades en la custòdia del niu. De moment ja s’han sumat a aquesta iniciatives diverses entitats com Associació Posidònia 2021, SOS Animals Maresme, Societat Protectora d’Animals de Mataró (SPAM), Col·legi d’Ambientòlegs i Associació Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) -Delegació Serralada Litoral Central.
La Generalitat, en tant que administració competent en la gestió de la fauna i flora, va demanar a l’Ajuntament de Mataró la gestió de les persones voluntàries que s’han ofert per custodiar el niu fins a l’eclosió dels ous, prevista per a mitjans d’agost. Així, l’Ajuntament coordina la seva vigilància, amb la implicació de voluntaris, entitats ambientals i seguretat privada.
Per tal de facilitar la participació ciutadana, l’Ajuntament ha habilitat un correu electrònic voluntariattortuga@ajmataro.cat, i un espai específic al portal web del punt de voluntariat: http://mataro.ppe.entitats.diba.cat/.

Seguiment i estudi del niu de la platja


Després de rebre un avís la matinada del passat 15 de juny, personal de la Generalitat es va desplaçar a la platja de Sant Simó de Mataró, on va confirmar la posta d’una tortuga babaua de 170 ous. Del total de la posta, 130 ous romanen soterrats, de manera que la vigilància es fa imprescindible per a evitar danys o possibles sostraccions. Per altra banda, l’equip expert va creure convenient el trasllat de 40 ous a les incubadores que la Fundació CRAM té a les seves instal•lacions al Prat de Llobregat per a fer-ne un seguiment paral·lel.
A més d’activar el protocol de custòdia del niu, la Generalitat ha col·locat sensors de temperatura al seu voltant, a 40 centímetres de profunditat, per tal de conèixer l’evolució de les condicions i preveure el moment de l’eclosió o altres factors que puguin afectar al seu desenvolupament.
El monitoreig forma part d’un projecte de recerca internacional, liderat per l’Estació Biològica de Doñana i l’Associació Herpetològica Espanyola, i en el qual participen també França, Còrsega, Sardenya, Algèria i el Marroc, per estudiar la viabilitat de les platges de la Mediterrània per a la nidificació de tortuga babaua. L’objectiu és obtenir dades interessants de cara a la gestió de nous casos de nidificació, fet que es preveu que anirà en augment les properes dècades.