Cartell

Mataró celebra la festa pels drets del col·lectiu LGTBI amb activitats durant una setmana

El 29 de juny, a les 19 h, se celebrarà la festa “De tots colors” a Can Xammar

El 28 de juny és el Dia per l’Alliberament de Lesbianes, Gais, Homes i Dones Transsexuals i Bisexuals (LGTBI), també conegut com a Dia de l’Orgull Gai, i Mataró ho celebra per tercer any consecutiu amb un programa d’activitats que comença el 21 de juny i finalitzaran el 29 de juny amb la Festa De tots Colors a Can Xammar.
En la programació hi ha la projecció de tres films: el documental “Que todos sepan que no he muerto” que es podrà veure el 21 de juny, al Foment Mataroní, que exposa la repressió que ha patit aquest col•lectiu a Espanya amb el fil conductor de la vida i la poesia de Federico García Lorca; el 28 de juny hi haurà una xerrada col•loqui després de veure “Conociendo a Ray” al Centre Cívic Municipal Pla d’en Boet, a partir de les 19h; i el 29 de juny es podrà veure també al Foment Mataroní la pel•lícula “En/Femme” que parla sobre el crossdressing o la pràctica travesti.

Nova entitat LGTBI i festa “De tots colors”
L’entitat Mataró LGTBI es presentarà el proper 26 de juny en un acte a Can Palauet, a partir de les 20 h. Es tracta d’una associació que té com a finalitats propiciar un espai de trobada i coordinació entre els seus membres per a la reflexió i el debat sobre aquells temes que afecten majoritàriament al col•lectiu lgtbi+. També col•laborar amb d’altres grups i/o entitats que treballin en el camp de la diversitat afectivosexual, realitzar un treball de denúncia de la lgtbifòbia i, en general, de totes les discriminacions que pateixen les persones per motiu de la seva orientació sexual o de la seva identitat de gènere i conscienciar a la societat sobre la necessitat d’erradicar les discriminacions per motiu d’orientació sexual o d’identitat de gènere de la societat.
L’acte de presentació comptarà amb la presència d’Àlex Bisquert, President de l’associació LGTB Terrassa, Marta Casado, Vicepresidenta de l’associació LGTB Terrassa, i Quim Roquetas, President de la Plataforma LGTBIcat.
La festa pels drets del col•lectiu LGTBI, sota el nom De tots Colors, arribarà el divendres 29 de juny a Can Xammar, on des de les 20 h i fins a les 2 h hi haurà música, parades, tallers, un espectacle de teatre físic, la lectura d’un manifest…
En la programació també hi ha una trobada literària amb Sebastià Portell, a la llibreria Buc de Llibres, el 27 de juny a les 19.30 h. Sebastià Portell és una escriptor i dramaturg mallorquí que ha publicat llibres com “El dia que va morir David Bowie”, Premi Time Out 2016 al Millor creador de l’any.
Com acció complementària, la vocalia de dones de Rocafonda farà un mural amb flors de ganxet dels colors de l’arc de sant martí per decorar el Centre Cívic Municipal de Rocafonda.

Totes i Tots som Mataró
Mataró va començar a l’abril el diagnòstic que ha de servir per dissenyar les actuacions que l’Ajuntament haurà de portar a terme en els propers quatre anys per desenvolupar i desplegar la Llei 11/2014 per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals. També per aconseguir una ciutat lliure d’homofòbia, lesbofòbia, bifòbia i transfòbia.
La primera fase, la de diagnòstic, ha estat formada per una campanya de comunicació que amb el lema “Totes i Tots som Mataró” que vol donar visibilitat a la temàtica i també com a crida a la participació ciutadana. També s’ha traduït en un qüestionari general que han respòs 230 ciutadans i també en un destinat al personal de l’Ajuntament de Mataró que han respòs 218 professionals. En aquesta fase primera, que va començar el 9 d’abril i ha finalitzat el 3 de juny, també s’ha fet la formació “Marc de reflexió sobre la diversitat sexual i de gènere” amb la participació de 75 treballadors i treballadores municipals.
Després de la recollida de tota aquesta informació, ara comença la fase de disseny de les accions d’actuació per als propers quatre anys. Durant aquesta part hi haurà sessions de formació a personal municipal, jornades de treball temàtiques enfocades a àmbits concrets i la redacció de la bateria d’actuacions amb els corresponents indicadors i mecanismes d’avaluació necessaris. El treball es materialitzarà en un document que recollirà les actuacions a realitzar calendaritzades i que s’integrarà en el III Pla d’Igualtat de Gènere de Mataró 2018-2022.