La 3a edició d’aquest projecte també vol potenciar l’ocupació de les dones en el sector tèxtil i fomentar les vocacions industrials entre els joves

L'empresa tèxtil Rompoda, durant InserText II. Foto: Ajuntament

L’empresa tèxtil Rompoda, durant InserText II. Foto: Ajuntament

El Servei d’Ocupació de Mataró (SOM) ha posat en marxa InserText III de promoció de l’ocupació a la indústria tèxtil de Mataró i del Maresme. La finalitat del projecte és la promoció de la competitivitat de la indústria del tèxtil i de la confecció al territori, fonamentada en una estratègia territorial de desenvolupament econòmic, així com també fomentar la inserció laboral i la millora de l’ocupabilitat de les persones en situació d’atur i contribuir a la promoció professional de persones que ocupen un lloc de treball en condicions precàries.
Com a novetat d’aquesta edició, i per contribuir a la millora de la competitivitat de la indústria, les empreses podran comptar amb assessorament específic en relació a aspectes vinculats amb noves maneres de gestió dels recursos humans i assessorament en la implementació de la indústria 4.0, tenint en compte la importància de la digitalització en els canvis en l’activitat econòmica.
Amb el projecte Insertext III, a més, es pretén incidir en la igualtat d’oportunitats en el mercat laboral i fomentar la inserció laboral de les dones en ocupacions i/o en activitats industrials en què estiguin infrarepresentades, així com també fomentar les vocacions industrials i cientificotecnològiques per donar resposta al requeriment de perfils professionals industrials actuals i de nova creació arran les possibilitats que obren les noves tecnologies. El projecte inclourà mesures de foment a la contractació, com ara subvencions per a la contractació de persones en situació d’atur.
Els destinataris d’InserText són tant les empreses de Mataró i El Maresme que desenvolupen la seva activitat en el sector de la indústria tèxtil, de la confecció, del comerç a l’engròs i de la indústria de la confecció i pelleteria; com les persones amb més dificultats d’inserció al mercat de treball: joves, dones, majors de 45 anys, persones amb un llarg període a l’atur o treballadores en condicions laborals precàries. Es comptarà amb un lloc web específic pel projecte on es recollirà la informació clau tant per empreses com per persones interessades.
El projecte InserText compta amb la col•laboració d’entitats expertes del sector i els agents socials: Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme, EURECAT, ASEGEMA, FAGEM, PIMEC, el Centre de Recerca i Transferència Tecnològica del Tèxtil de Canet de Mar (CRTTT), l’Institut Domènech i Muntaner i els sindicats CCOO i UGT. També hi participen els serveis locals d’ocupació dels municipis adherits al projecte: Canet de Mar, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Cabrera de Mar, Pineda de Mar i el Consell Comarcal del Maresme.
El cost del projecte és de 451.500 €, 338.625 dels quals es financen amb una subvenció de la Diputació de Barcelona.

 

Objectius d’InserText

De manera concreta, InserText persegueix quatre objectius específics:
– Contribuir a la promoció de la competitivitat del sector productiu local industrial del tèxtil i la confecció del territori

– Fomentar la inserció laboral i la millora de l’ocupabilitat de les persones en situació d’atur

– Contribuir a la promoció professional de persones que ocupen un lloc de treball en condicions precàries i fomentar el relleu generacional en la indústria tèxtil

– Crear activitat econòmica, ocupació de qualitat i donar suport al desenvolupament estratègic del territori
Per assolir aquests objectius, el projecte preveu dur a terme diverses actuacions adreçades a les empreses i a les persones del territori vinculades amb el sector tèxtil: detecció de necessitats formatives i de perfils professionals per part de les empreses del sector; accions formatives tenint en compte els reptes i les oportunitats que depara el sector, especialment la indústria 4.0, mitjançant la capacitació i la qualificació de les persones en aquelles competències tècniques i transversals que els permetin adaptar-se a les necessitats del teixit productiu i als canvis que es vagin generant; i actuacions d’orientació laboral a través d’itineraris personalitzats de millora de l’ocupabilitat de persones en situació d’atur i/o en millora de l’ocupació.
Com en les edicions anteriors del projecte, es disposarà d’una borsa especialitzada en perfils del sector tèxtil i es duran a terme trobades de networking entre persones i empreses del sector (jornada TextWorking) com a via per afavorir la intermediació laboral. En aquesta edició es posarà èmfasi en opcions de formació en alternança en les que es combina la de formació i amb estades a empreses. El projecte també inclourà mesures de cooperació empresarial (CooperaTèxtil), així com jornades de formació monogràfica sobre temes d’especial interès per les empreses.

Projecte InserText

El projecte InserText es va iniciar l’any 2015 com a projecte pilot per contribuir a la recuperació d’un dels principals sectors industrials de la comarca del Maresme, el sector del tèxtil i la confecció (gènere de punt), identificat com a clúster per les entitats municipals i empresarials i la patronal de la comarca.
Les dues primeres edicions d’InserText, executades entre juny de 2015 i juliol de 2017, han comptat amb la participació total de 160 persones i 113 empreses del sector tèxtil. 94 persones han trobat feina gràcies a aquest programa i la borsa de treball del Servei d’Ocupació de Mataró (SOM) ha gestionat 188 ofertes de feina del sector tèxtil. En la primera edició d’InserText s’hi van adherir més de 70 empreses del territori i hi van participar més de 80 persones en situació d’atur. La segona edició del projecte va comptar amb l’adhesió de 61 empreses i la participació de 79 persones.