En el primer dia que entren en vigor les noves restriccions a Catalunya, Mataró registre el seu màxim històric de risc de rebrot. El dia d’avui arriba als 632,17 punts i no para de pujar. Ajornaments culturals a Mataró a conseqüència de la COVID19

La segona onada de COVID19 s’hi ha instal·lat a Mataró en la pitjor evolució de la tendència del risc de rebrot. El pitjor resultat en la primera onada va ser la del dia 29 de març amb 275,93 punts. En el començament de la segona onada, el 20 d’agost, ja es va superar. I ha anat oscil·lant en pics cada cop més alts, fins arriba el 28 de setembre amb 164,81 punts. A partir d’aquesta data, l’ascens ha sigut meteòric fins a marcar un màxim històric dels ja nomenats 632,17 avui dia.

En les darreres tres setmanes l’índex s’ha anat duplicant a si mateix. Per poder notar aquest increment tenim que en el període del 22 al 28 de setembre els casos confirmats eren de 113 positius. A la següent setmana van arribar als 162 positius i en aquest últim període ha arribat als 285 positius.

Esmentar que les proves realitzades de PCR a la ciutat també han augmentat. S’han passat de les 2.889 proves en el període del 29 de setembre al 5 d’octubre, a les 4.439 de la darrera setmana comptabilitzada.

L’altre índex preocupant és el que mesura la velocitat de reproducció del virus i que segueix disparat i registra la darrera setmana d’1,82. Molt per sobre del llindar d’1 que denota creixement de la COVID19.

Aquestes dades es poden trobar a la web de Dades/COVID del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Seguiment epidemiològic a data 15.10.2020
Seguiment epidemiològic a data 15.10.2020

L’Ajuntament eleva a fase d’emergència el Pla Bàsic d’Emergències Municipal

Amb motiu de l’increment de contagis de la COVID19 a la ciutat durant l’última setmana, i en consonància amb les restriccions determinades per la Generalitat per controlar la transmissió del virus, l’alcalde, David Bote, ha decretat elevar a fase d’emergència el Pla Bàsic d’Emergències Municipal, associat a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc, per fer front a la pandèmia.

El Pla Bàsic d’Emergències Municipal associat a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc, emmarcat en el Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM) que inclou tots els riscos que afecten al municipi, es va activar en fase d’alerta el 12 de març. L’endemà, 13 de març -coincidint amb la declaració de l’Estat d’Alarma per part del Govern espanyol-, l’Ajuntament en va declarar el pas a fase d’emergència, situació que es va mantenir fins al 26 de juny, data en què va tornar a fase d’alerta coincidint amb l’entrada de Mataró en la nova normalitat.

Aquest divendres han entrat en vigor les noves mesures determinades per la Generalitat de contenció de l’activitat laboral i social i en matèria de salut pública per aturar la transmissió del virus de la COVID19.

Noves mesures

Per tal de vetllar pel seu compliment, en els propers dies la Policia Local intensificarà les actuacions d’informació i control sobre aquelles activitats i espais que el PROCICAT ha assenyalat com a prioritaris per contenir la transmissió del virus.

La Direcció de Promoció Econòmica, per la seva banda, ha adreçat un correu electrònic a comerciants, restauradors, establiments turístics i operadors de mercats de la ciutat explicant-los les noves restriccions i recordant-los de la necessitat d’informar de l’aforament màxim autoritzat mitjançant cartells visibles.

Es reforçarà la presència d’informadors que vetllaran pel compliment de les mesures als establiments i, pel que fa als mercats no sedentaris, els controladors vetllaran perquè no se superi l’aforament permès, que s’ha reduït fins al 30 %. L’Ajuntament també té previst posar-se en contacte amb el centre comercial Mataró Parc per garantir que s’aplica el sistema de control d’aforament a les seves instal·lacions.

Pel que fa als casaments previstos a l’Ajuntament, les cerimònies es continuaran celebrant complint amb totes les mesures de seguretat i tenint en compte les noves restriccions, que marquen una assistència limitada al 50 % de l’aforament.

La fira ferroviària Mataró Tren, cancel·lada

Degut a la situació de crisi sanitària, i tal com ja s’ha fet amb altres esdeveniments que apleguen gran quantitat de persones, l’Ajuntament ha decidit cancel·lar la fira ferroviària Mataró Tren, prevista per a finals d’octubre. La decisió s’ha pres d’acord amb les entitats coorganitzadores de l’esdeveniment, el Cercle Històric Miquel Biada i el Grup Ferroviari Mataró. Malgrat l’anul·lació de la fira, ambdues entitats proposen activitats alternatives vinculades al ferrocarril que se celebraran a l’entorn del 28 d’octubre, si la situació sanitària ho permet. La partida econòmica prevista per a la fira ferroviària Mataró Tren es destinarà a fer front a les necessitats produïdes per la pandèmia.

Ahir, 15 d’octubre, el Comitè tècnic d’emergència ja va decidir, entre d’altres, va suspendre la Nit de l’Esport o les propostes culturals previstes a l’aire lliure durant els propers 15 dies.

Ingressos preocupants a l’Hospital de Mataró

El repunt de casos també es nota amb l’índex d’ingressos hospitalaris comptabilitzats per Salut, que han estat de 16 mataronins durant els darrers dies. Tenint actualment 39 ingressos a l’hospital. Però des de l’Hospital ja han hagut d’habilitar més places d’UCI, ja que avui en dia hi ha 9 ingressats per COVID19.

Situació epidemiològica a data de 15.10.2020
Situació epidemiològica a data de 15.10.2020

Lleugera millora en l’àmbit català

El risc de rebrot per COVID19 a Catalunya ha baixat lleugerament per primer cop en diversos dies, i ha passat de 378,41 a 367,28, 11 punts menys en 24 hores, segons les dades actualitzades del Departament de Salut. La taxa de transmissió o velocitat de contagi, l’Rt, baixat també lleugerament i passa d’1,39 a 1,37, dues centèsimes menys que el dia anterior. En l’actualització de dades s’han declarat 2.716 nous casos confirmats per PCR o tests d’antígens (TA), fins als 167.455 des de l’inici de la pandèmia. També s’ha informat de 15 noves morts a Catalunya, amb un total de 13.577.

Actualment hi ha 1.101 persones ingressades per coronavirus als hospitals (39 més), 191 de les quals a l’UCI (tres més que dijous).

2020.10.15 Evolució tendencia risc Catalunya
Evolució tendencia risc de rebrot a Catalunya a data 15.10.2020

L’augment de contagis de COVID19 a Mataró obliga a ajornar diversos actes culturals

Després de les restriccions i de l’alt risc a Mataró de COVID19, no només la restauració, comerços i esports ha viscut les seves restriccions. La cultura mataronina i tots els seus actes també pateixen les conseqüències. Ahir a la tarda es va anunciar diversos ajornaments per tal d’intentar reduir la interacció social per combatre el virus.

Maresme Sound és un dels primers esdeveniments que s’ha anunciat que no es podrà dur a terme a la data prevista. Aquest cicle de música alternativa tenia previst fer-se aquest cap de setmana, després d’haver-se ha hagut d’ajornar ja al març. A conseqüència el concert que tenia lloc el dissabte a Ca l’Arenas de Carles Duart no es farà.

També s’ha ajornat “sine die” les activitats previstes a les biblioteques municipals, les activitats al carrer, les visites guiades i activitats programades als museus de la ciutat. També l’acte “#Com03” previst per aquest dissabte i organitzat pel M|A|C.

Des de l’Associació de Veïns Esmandies també han decidit anul·lar totes les activitats plantejades per aquests dies vinents. Entre les que hi havia la matinal de country de diumenge i un acte de la CUP.

Encara queda pendent saber si el Mercat del Film segueix o no. S’havia de celebrar la setmana vinent. Els organitzadors estaven estudiant si modificar i passar a una versió virtual. Recordem que és una mostra de produccions audiovisuals.

Maresme Sound ajornat de nou
Maresme Sound ajornat de nou
@Radio la voz cerdanyola 2017