Un any més les dues platges mataronines han rebut el més alt distintiu que atorga l’Instituto para la Calidad Turística Española (ICTE). És un reconeixement d’àmbit internacional que L’ICTE atorga a aquelles platges que compleixen uns alts nivells de qualitat en els serveis que presten als usuaris. Enguany a Catalunya 15 platges han obtingut aquesta certificació.

Les platges del Varador i del Callao han obtingut de manera reiterada la Q de Qualitat des de 2010.

L’auditoria de qualitat de les platges té en compte aspectes com la planificació, l’organització, la gestió ambiental, la gestió dels recursos, el procés de control i la millora contínua de la qualitat turística de la platja, i enguany també les millores necessàries per adaptar-se a les circumstàncies de la crisi sanitària. L’Ajuntament de Mataró ha contractat un equip de 30 informadors que supervisen l’accés i els aforaments i recorden als banyistes les mesures de distància social i seguretat que cal mantenir. També s’ha habilitat una aplicació informàtica que permet fer el seguiment de l’aforament els caps de setmana des de la web i s’han instal·lat nous tòtems i torretes informatives amb les mesures Covid -19.

Per obtenir aquest certificat, les platges han de reunir una sèrie de requisits, que són avaluats per una empresa auditora externa. Una puntuació a partir de 6 indica conformitat amb el servei; entre el 7 i 8, de satisfacció i entre el 9 i 10, d’excel·lència. Les platges del Varador i el Callao han superat l’auditoria externa obtenint una nota de 9,29.

Entre els punts forts d’aquest any hi ha la supervisió i el control de Protecció Civil per a l’adaptació de les mesures del Servei de Socorrisme davant la Covid -19, el nou sistema per conèixer la satisfacció de l’usuari mitjançant una enquesta al portal wifi, el fet de  disposar permanentment d’un equip d’informadors Covid -19,  així com l’augment de la freqüència en les neteges de desinfecció de les dutxes i els banys de les platges.

Beneficis de la Q de Qualitat

La Q de Qualitat és una garantia de servei turístic de qualitat a la platja, reconeguda per l’Organització Mundial del Turisme, amb el compromís d’aconseguir la plena satisfacció dels usuaris.

Com a destinació, aporta a Mataró un valor afegit respecte a altres platges del territori:

  • És diferenciadora, perquè únicament poden obtenir-la aquelles platges que asseguren uns nivells mínims de servei.
  • Ajuda a posicionar turísticament Mataró i a assegurar una bona imatge amb la implantació de la qualitat i de la millora contínua de les platges.
  • Permet la utilització de la marca “Q” com a instrument de promoció i comercialització.
  • Millora la coordinació del sector públic i privat.
  • Suposa un reconeixement per part del sector turístic, operadors i clients.

El reconeixement es visualitza a les platges certificades amb una bandera de color blanc, que conté una ‘Q’ blanca sobre un fons blau, i als panells informatius situats al passeig Marítim.