Mossos de la Divisió de recerca Criminal de la Regió Policial dels Pirineus Occidentals conjuntament amb la Guàrdia Civil han desarticulat una organització criminal internacional de contraban de persones. S’han detingut a dotze persones i identificat més de 1000 víctimes entre les quals hi havia dones embarassades i menors. Part dels membres de l’organització mafiosa residia a Mataró i els registres s’han produït a Burgos, Lleida, Mataró, Portugal i Alemanya

Segons informa La Vanguardia, els Mossos de la Divisió de recerca Criminal de la Regió Policial dels Pirineus Occidentals conjuntament amb la Guàrdia Civil han desarticulat una organització criminal internacional de contraban de persones. En el transcurs de la recerca s’han arrestat dotze persones que han ingressat a la presó i s’han realitzat registres en les demarcacions de Burgos, Lleida i Mataró. També s’han realitzat tres a Portugal, dos a Alemanya i una detenció a Holanda. Aquesta recerca ha permès identificar prop de 1000 víctimes, entre les quals hi havia dones i nens. També s’han intervingut dos quilos de marihuana i s’estimen uns beneficis de l’organització superiors als 500.000 euros des de l’inici de la recerca.

La recerca es va iniciar a la fi de l’any 2018 i ha conclòs el mes de maig, quan ha finalitzat la recerca conjunta entre els Mossos i la Guàrdia Civil quan van detectar la presència d’una organització que traslladava a França sota coacció un nombre elevat de persones indocumentades.

Mossos i Guardia Civil accedeixen a un habitatge. Foto: MMEE

Les víctimes eren principalment provinents de països africans, entre les quals era habitual trobar menors i dones embarassades. Eren captades en origen per a treballar de manera irregular i en precari i les traslladaven a Espanya des d’on les transportaven posteriorment a França, Bèlgica i Alemanya. Llavors exigien un pagament d’entre 500 i 750 euros. Per a assegurar-se el pagament se solien aprofitar de l’extrema vulnerabilitat en la qual es trobaven i fins i tot havien arribat a abandonar un menor durant un viatge que no havia pogut pagar tota la quantitat exigida.

Una part d’aquesta organització es trobava establerta a Espanya i formada principalment per persones subsaharianes que residien en la demarcació de Lleida, on disposaven d’un pis a càrrec del capitost de l’organització en la localitat de Rosselló (Segrià) . Disposaven d’un segon immoble que empraven de la mateixa manera en la localitat de Mataró, on residien els restants membres de l’organització.

Cada integrant de la xarxa tenia un rol diferenciat i obeïa a una jerarquia clara. El líder en l’àmbit internacional, conegut com “el cap”, era un home d’origen centreafricà que residia a Portugal i Alemanya. Tenia antecedents en altres països europeus per afavoriment de la immigració irregular i presumia de fer vint-i-cinc anys que es dedicava a la mateixa activitat. Per a incrementar els beneficis havia posat en marxa una estructura societària i immobiliària que els havia permès captar també a persones d’origen asiàtic (generalment nepalesos, hindús i pakistanesos), als quals traslladaven des d’Alemanya en la península Ibèrica, majoritàriament a Portugal.

Amb aquesta infraestructura realitzaven viatges Espanya-Alemanya-Espanya-Portugal. Per a això utilitzaven furgonetes llogades o algun dels dotze vehicles de l’organització a nom d’altres persones, que sobrecarregaven amb persones i bidons de combustible, per a maximitzar els beneficis per trajecte. S’han comptabilitzat uns 90 viatges amb més de 1000 víctimes.

Dos detinguts per contraban de persones. Foto: GC.

L’organització tenia normes molt estrictes: estava establert quina era la quantitat a abonar i com s’havia de fer el pagament; que no calia parlar amb les autoritats si els identificaven; la utilització d’un destí fictícia; el fet de no usar sistemes de retenció per a poder-se ocultar ràpidament en cas de presència policial (especialment respecte a nens i bebès); els menors de set anys havien d’anar asseguts damunt d’un altre ocupant -generalment una dona- però pagaven igualment el seu trajecte. Tot això comprometia seriosament la integritat i la seguretat dels migrants.

En la recerca i la fase d’explotació, que es va dur a terme al febrer d’enguany, van participar la Divisió de Recerca Criminal i altres unitats dels Mossos i el Grup d’Informació d’Osca i de Catalunya.

L’operació ha tingut una gran complexitat pel seu abast geogràfic i temporal, i ha estat dirigida pel Jutjat de Primera Instància i Instrucció Únic de Tremp i impulsada per la Fiscalia de Lleida. La coordinació internacional s’ha fet a través d’Eurojust, amb la participació de policies i òrgans judicials d’Espanya, Portugal, França, Bèlgica, Holanda i Alemanya.

Intervenció policial contra una màfia de contraban de persones. Foto: GC
@Radio la voz cerdanyola 2017