La concentració “STOP RACISME SISTEMÀTIC” va reunir a centenars el dimecres 10 de juny a les 19 hores al Parc Nou per denunciar el racisme institucional que pateixen a la ciutat i a Catalunya

Centenars de mataronins i mataronines van participar de la concentració en contra del racisme celebrat aquest passat dimecres a les set de la tarda. Amb el lema “STOP RACISME SISTEMÀTIC“, la concentració va ser organitzada per diverses associacions i entitats de la ciutat com Humanity Wings, Dignitat Migrant, Vivim Drets, Mataró AntifeixistaFridays for Future Mataró, la PACC, Mataró LGTBI i Unitat Mataró.

La concentració es va fer coincidir amb el dia de l’enterrament del ciutadà afroamericà, George Floyd, mort a mans de la policia. En les darreres setmanes el moviment “Black Lives Matter” ha ressorgit amb força, estenent-se per tot el planeta, arran de la denunciada mort de George Floyd. Però la concentració va anar més enllà dels missatges que hem vist aquests dies arreu del món contra el racisme en general. La protesta va anar molt més enllà i va fer referència a tot el que està succeint en les darreres setmanes a la ciutat i a la comarca. Molts dels concentrats van mostrar imatges de George Floyd, altres amb lemes antiracistes i altres que instaven a les administracions a facilitar l’empadronament a les persones migrants.


Les diferents associacions que van convocar la protesta van prendre la paraula per fer denúncia del que està passant a Mataró i a Catalunya. Van criticar el racisme institucional, van demanar papers per la gent que fa molts anys que viu a la ciutat, van parlar testimonis en primera persona de gent migrant, hi va haver parlaments a favor de l’acollida de refugiats i en contra de les deportacions en calent, altres que van criticar la discriminació laboral i salarial, la manca d’accés als serveis bàsics, els morts al Mediterrani… i un llarg etcètera de causes diferents que volien posar de manifest que aquesta protesta mundial contra el racisme també ens toca de molt a prop. Va ser un “Black Lives Matters” amb accent propi.

Cal remarcar que, com demanava l’organització, la immensa majoria de gent respectava les distàncies de seguretat, situant-se cadascun dels participants sobre les marques de situació fetes per l’organització, i equipats amb mascaretes.

 El nostre company Lluís Rugama ha publicat un vídeo amb les fotos de la concentració.

@Radio la voz cerdanyola 2017