La Unitat de Medicina Esportiva i Rehabilitació de l’Hospital de Mataró ha posat en marxa un programa pioner de rehabilitació telemàtica per a pacients que han superat el coronavirus amb l’objectiu de minimitzar les seqüeles que pot tenir. Les persones que han estat molts dies ingressades o amb ventilació mecànica poden sofrir un dèficit de de mobilitat

El cap d’aquesta unitat, el doctor Eulogio Pleguezuelos, ha explicat a l’ACN que les persones que han passat el virus poden sofrir fatiga i feblesa en la musculatura respiratòria, així com en braços i cames: “Això provoca un dèficit de mobilitat, la qual cosa fa que no puguin caminar de manera independent i afecta també a activitats diàries bàsiques, com dutxar-se o vestir-se“.

A través d’aquest programa, en el qual participen ja 26 pacients, l’Hospital de Mataró vol afavorir la recuperació de la qualitat de vida dels pacients. El programa consisteix en sessions de rehabilitació per videoconferència. Els pacients es connecten amb una fisioterapeuta que marca els exercicis a fer, com si es tractés d’una sessió presencial.

La trobada és dues vegades per setmana i les sessions duren una hora. A més, cada quinze dies es fa un seguiment mèdic, també telemàtic. L’hospital incorpora de manera automàtica els pacients que en les últimes dues setmanes han rebut l’alta i arrosseguen alguna seqüela física.

A més, el centre està fent un garbellat telefònic a tots els pacients de coronavirus donats d’alta des de l’inici de la crisi sanitària per si hi hagués uns altres que també es poguessin incorporar a la rehabilitació telemàtica.

De moment hi ha tres grups de pacients que s’estan beneficiant d’aquest programa. Està previst que aquesta setmana s’incorpori un quart grup i que en les següents es puguin crear nous amb els pacients del garbellat telefònic que ja estan a casa . Ara com ara la majoria són homes i la mitjana d’edat és de 56 anys.

El doctor Pleguezuelos explica que els pacients més propensos a sofrir seqüeles físiques són els que han estat més temps hospitalitzats i amb un pronòstic més greu: “Qualsevol virus pot provocar trastorn muscular, però hi ha més atròfia i disfunció a més dies ingressats ​​o ventilació mecànica.

En el cas del coronavirus, tots els pacients passen per una fase que es denomina de síndrome de hiperinflamació que provoca “la destrucció d’unes proteïnes de la musculatura” i fa que la contracció del múscul del pacient sigui “completament anòmala“, detalla el doctor Pleguezuelos.

A més de les seqüeles físiques, el facultatiu detalla que les persones que han estat infectades per coronavirus poden sofrir també seqüeles cognitives, com a dèficit d’atenció i alteracions de la memòria, i seqüeles psíquiques: “Estan més ansiosos, més deprimits i poden sofrir estrès posttraumàtic” .

A pesar que encara és ràpid per a treure conclusions i avaluar els resultats d’aquest programa, Pleguezuelos assegura que els pacients que ja s’han incorporat al programa estan “molt contents” de poder fer les sessions de rehabilitació una vegada han superat la malaltia. El doctor espera que el programa es pugui estendre a molts altres hospitals.

@Radio la voz cerdanyola 2017