El Ministeri de Sanitat informa de 268 noves víctimes mortals a Espanya en 24 hores, la qual cosa suposa un descens en la xifra de defuncions respecte a la dada d’aquest dimecres, quan es van registrar 325. Els contagis detectats a través de PCR són 213.435. Els morts són 24.543, mentre que 112.050 pacients han rebut l’alta. Fernando Simón, sobre la caiguda de casos de coronavirus: “Hem de valorar-los amb molta precaució“. Fernando Simón: “Totes les comunitats tenen l’opció de proposar territoris diferents al provincial”. Fernando Simón, sobre les sortides del dissabte: “L’esport serà individual“. Simón posa en dubte que Madrid i Catalunya puguin passar a a següent fase de la desescalada l’11 de maig. La secretària general de Transports: “És previsible que cada setmana les xifres de transport es vegin incrementades, esperem, de manera lenta

El Ministeri de Sanitat ha notificat 268 defuncions en les últimes 24 hores, segons el seu balanç d’aquest dijous. La xifra és la millor dada des del 20 de març, després que aquest dimecres es registressin 325 morts, el dimarts 301 i el dilluns 331. La pandèmia s’ha cobrat la vida de 24.543 persones des del seu inici a Espanya.

A més, s’ha donat d’alta a 112.050 persones i s’han confirmat 1.309 nous contagis en proves PCR, per la qual cosa els casos totals han ascendit a 213.435. Els nous positius comptabilitzats per Sanitat es corresponen a positius que s’han diagnosticat per PCR, després de decidir que la periodicitat de la informació sobre les proves serològiques s’espaiarà en el temps.

El director del Centre de Alertas i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha informat sobre les dades de les últimes 24 hores, quan la xifra de morts ha descendit als 268, la xifra més baixa des del passat 20 de març.

El responsable tècnic del Ministeri de Sanitat ha alertat que cal valorar aquestes dades “amb molta precaució”, ja que poden portar a “una eufòria”. “Les dades són favorables dins de la prudència que cal tenir i sobretot dins de l’eufòria continguda que hem de tenir”. Simón ha advertit que no és “solament un problema de com evoluciona” el brot, sinó d’aconseguir mantenir aquestes xifres al llarg dels pròxims mesos.

Fernando Simón ha destacat que dels 1.309 nous casos, la meitat correspon a “dues úniques comunitats autònomes”. Ha subratllat, a més, les dades “molt favorables” de vuit comunitats, que compten “menys de 20 casos per cada 100.000 habitants”.

El responsable tècnic del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha afirmat que “totes les comunitats tenen l’opció de proposar territoris diferents al provincial“, “sempre que estiguin prou justificats des de tots els aspectes”. S’ha referit, entre altres, a aspectes com la mobilitat, l’àmbit sanitari, o a la capacitat de fer front a la pandèmia.

Les comunitats autònomes poden fer aquestes propostes que haurem d’avaluar conjuntament entre elles i el Ministeri de Sanitat”, ha afirmat. “Tots volem tornar com més aviat millor a una situació favorable, però hem d’anar amb compte per a evitar una recaiguda que pot ser encara més catastròfica que l’anterior”, ha subratllat Simón.

El director del Centre de Alertas i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha recalcat durant la roda de premsa que els detalls sobre les sortides d’aquest dissabte seran explicats per part del ministre de Sanitat, Salvador Illa aquesta tarda. Si bé, ha detallat que l’objectiu és “reduir riscos que els grups més vulnerables puguin exposar-se a la transmissió”, la qual cosa implica una “organització adequada amb horaris”.

L’esport serà individual, no es poden fer esports col·lectius encara”, ha confirmat, a més, i que els passejos seran, “en principi, de persones de 14 anys d’ara endavant”.

El responsable tècnic del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón ha afirmat que “sí que és possible que es retardi la presa de mesures” de desescalada a Madrid i Catalunya, en ser preguntat per aquestes dues comunitats en concret, si bé ha matisat que la decisió depèn “de com evolucionin els pròxims dies”.

Simón ha recordat que són “les dues comunitats autònomes que més casos han tingut” i, per tant, “el seu punt de partida és més complicat i pot retardar-se més”. Si bé, ha matisat que l’evolució de l’epidèmia està sent ràpida en totes les comunitats autònomes, per tant aquest possible retard “no té per què ser així”. La fase 1 de desescalada està prevista per al pròxim 11 de maig, en les comunitats autònomes el control de les quals de l’epidèmia ho permeti.

La secretària general de Transports: “És previsible que cada setmana les xifres de transport es vegin incrementades, esperem, de manera lenta”

La secretària general de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, María José Rallo ha subratllat la importància de minimitzar al màxim els viatges, si bé ha declarat que en les pròximes setmanes s’espera un increment en l’ús del transport. “És previsible que cada setmana les xifres de transport es vegin incrementades, esperem, de manera lenta”, ha afirmat.

Per a l’inici de la desescalada, la secretària general de Transports ha confirmat que hi haurà una “guia viva que s’anirà adaptant a les necessitats” i que, per a això, establiran diàleg amb les comunitats autònomes i el sector del transport. Així mateix, es prendran “un catàleg de mesures”, com la instal·lació de mampares i l’ús d’hidrogel que s’adaptarà a cada regió.

Els serveis de trens de rodalia es troben prop del 12%, enfront del 10% de la setmana passada. En el cas de Madrid, la mitjana està en el 13%, mentre que a Barcelona, la seva ocupació es troba en el 9%.

En Renfe, principalment als trens d’alta distància, la mitjana d’usuaris diaris es troba en els 2.500 usuaris, enfront dels 90.000 usuaris en les mateixes dates de l’any passat i els 1.000 passatgers diaris “en les etapes més dures del confinament”.

En els autobusos de llarga distància, el seu ús ha augmentat entorn del 10% enfront de la setmana passada, si bé Rallo ha destacat que les xifres són xifres baixes.

El trànsit aeri es manté al voltant de les 300 operacions diàries, principalment en el trànsit amb i entre illes illes, i amb altres països de la Unió Europea.

L’ús de turismes es troba al voltant del 34%, enfront d’un 29% de la setmana passada, mentre el transport de càrregues ha pujat del 70% al 74% en l’última setmana. Aquesta última xifra ha estat qualificada per Rallo com a positiva, ja que aquest tipus de transport és “essencial per a garantir el proveïment”.

Parlaments de la compareixença en roda de premsa de Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, i María José Rallo, secretària general de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, actualitza les xifres d’avui. Les víctimes mortals registrades en les últimes 24 hores són 268, la qual cosa suposa un descens en la xifra de defuncions respecte a la dada d’aquest dimecres, quan van ser 325. En total, els contagis detectats a través de PCR són 213.435, els morts són 24.543, mentre que 112.050 pacients han rebut l’alta des del començament de la pandèmia. “És una evolució bona, però cal avaluar-la amb precaució perquè pot haver-hi una eufòria que provoqui passos enrere“. La meitat dels nous casos s’agrupen en dues comunitats. Vuit comunitats presenten una situació molt favorable (menys de 20 casos per 100.000 habitants). El 50% de nous hospitalitzats es concentren en dues úniques comunitats. Ahir va haver-hi 57 ingressats en UCI.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri: “Quant als morts, van anar 268. És la segona xifra més baixa des que va començar el creixement exponencial de l’epidèmia i la segona vegada que baixem dels 300 en els últims dies. Hi ha 7 comunitats amb 2 o menys morts i 10 comunitats amb menys de 5”. En només dues comunitats, s’han notificat més nous casos que donats d’alta. Simón convida a una “eufòria continguda“, ja que encara existeix el risc de nous brots epidèmics que implicarien passos enrere en el procés de transició.

María José Rallo, secretària general de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana: “En el repàs de les dades de mobilitat, aquesta setmana observem un lleuger increment en tots les ràtios de mobilitat respecte a les setmanes anteriors, però continuen sent baixos. En el cas de Rodalia, la mitjana d’utilització és del 12% (la setmana passada era del 10%). En els serveis comercials de Renfe, hem tornat als 2.500 usuaris al dia (enfront dels 1.000 de les fases més dures de confinament). En transport aeri, seguim a l’entorn de les 300 operacions diàries. Predominen els vols amb les illes o amb altres països de la Unió Europea. En el transport de vehicles de càrrega, estem en un nivell del 74% (la setmana passada era del 70%)”.

María José Rallo, secretària general de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana: “En la primera fase de desescalada, el transport urbà serà el que més s’incrementi, evitant el risc d’exportar els possibles casos a altres àrees geogràfiques. Ara tenim el repte de tractar de trencar la relació entre més mobilitat i més contagis per a no fer un pas enrere. Fins i tot en les activitats permeses, cal tractar de minimitzar tots els viatges no essencials”.

María José Rallo, secretària general de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana: “El transport públic urbà i periurbà és molt eficient. Aquest transport massiu xoca amb la necessitat de mantenir el distanciament. No és possible estar controlant l’aforament, en cada estació la gent es puja i es baixa. En aquests entorns, diverses administracions tenen competència en transport, això exigeix un esforç tremend de col·laboració. Per això el Ministeri ha elaborat una guia i unes recomanacions per a abordar la desescalada en el transport”.

María José Rallo, secretària general de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana: “Serà una guia viva que s’anirà adaptant a les necessitats“. La guia, explica Rallo, s’ha enviat a les comunitats autònomes. “També s’establirà un diàleg amb el sector“. “Aquesta guia aborda la gestió d’oferta (els serveis de transport als quals tindran accés els ciutadans), la gestió de la demanda (nombre d’usuaris que accedeixen al transport públic), mesures mitigadores del risc quan no es pot mantenir la distància social. Aquí entra la recomanació de les màscares, però també parlem d’establir medis físics de separació, dispensadors de gels… És molt important que les mesures que s’implantin han de ser viables. No tot es pot posar d’un dia per a un altre“.

María José Rallo, secretària general de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana: “Des d’avui, Adif ha implantat un nou sistema a Atocha (Madrid) i Sants (Barcelona) per a regular els fluxos de viatgers que van a l’aparcament o es mouen dins de l’estació”. “Farem tot el que és a la nostra mà, però és fonamental el paper dels usuaris“.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri: “Començarem a moure’ns més, però cal aconseguir que aquests contactes no impliquin transmissió de la malaltia. Per a això és important la responsabilitat. Quedar-se a casa és dur, però és fàcil, ara entrem en la part difícil, que implica horaris, tornar a coses que fèiem de manera rutinària i que ara hem de canviar”.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, sobre la relació nen-avi: “Hem d’entendre que estem en una situació de risc que no durarà sempre. L’abraçada es podrà donar quan es podrà donar. Els riscos són innecessaris. Preferiria que el nen pogués donar-li moltes abraçades al seu avi i no sols un”.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri: “Totes les comunitats poden proposar territoris [perquè entrin a la fase 1] que haurem d’avaluar conjuntament entre elles i el Ministeri de Sanitat. Tots volem tornar com més aviat millor a una situació favorable, però hem d’anar amb compte per a evitar una recaiguda que pot ser encara més catastròfica. Madrid i Catalunya tenen una situació de partida més complicada i pot ser que es retardi més”.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, sobre les sortides del dissabte: “Es tracta de reduir riscos que els grups més vulnerables puguin exposar-se a la transmissió. Això s’aconsegueix amb una organització adequada amb horaris. El ministre donarà els detalls aquesta tarda. L’esport serà individual, això implica en alguns casos agrupaments que no es poden permetre. Els passejos són de persones de 14 anys d’ara endavant”.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri: “Malgrat els retards en la notificació, continua havent-hi casos infecciosos en alguns focus. També hem fet més proves diagnòstiques. S’estan fent proves serològiques en residència i personal sanitari. També es fan PCR en col·lectius en els quals fins ara no es podien fer per la saturació del servei. Són casos que van iniciar símptomes fa 14-15 dies i es van infectar fa dues o tres setmanes, per tant no són casos actuals. S’estan detectant tots aquests pacients, la qual cosa fa que probablement, fins i tot a Madrid i Barcelona, els nous casos són menors dels quals detectem. El punt clau ara mateix en la transmissió és en els centres sanitaris, als hospitals. Això no significa que no pot haver-hi una transmissió mínima en els domicilis”.

@Radio la voz cerdanyola 2017