L’ecologista Terra Verda denúncia davant la Fiscalia de Medi Ambient incineració de restes contaminades de la COVID19. La denúncia es basa en unes suposades irregularitats en la incineració de residus sanitaris, contaminats de la COVID19, que contravenen les directrius de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en la planta de tractament de Mataró, gestionada pel Consorci de Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme (CTRSUM)

Segons ha publicat La Vanguardia, l’entitat ecologista de Mataró Terra Verda denúncia suposades irregularitats en la incineració de residus sanitaris, contaminats de la COVID19, que contravenen les directrius de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en la planta de tractament de Mataró, gestionada pel Consorci de Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme (CTRSUM). Incinerar residus amb una elevada proporció de plàstics clorats genera una gran emissió de dioxines a l’atmosfera, segons l’entitat. Asseguren que portaran el cas davant la Fiscalia de Medi Ambient i presentaran una querella criminal per un delicte contra la salut pública davant el Fiscal General de l’Estat.

Des de Terra Verd asseguren que l’OMS regula que els residus sanitaris tipus III (davantals, bates, guants, màscares) formen una massa heterogènia de materials amb una elevada proporció de plàstics clorats. La seva incineració “genera contaminants orgànics persistents i bioacumulatius d’alta toxicitat”. La incineració d’aquests desfets “és una de les principals fonts de dioxines”, per la qual cosa la seva gestió ha de tenir un procés diferent al dels residus urbans. L’OMS desaconsella la seva cremació fins i tot en situacions d’emergència, mentre que el conveni de Basilea “recomana tractar aquests residus amb tecnologia que no sigui de combustió”.

La Generalitat assegura complir amb les directrius del Ministeri de Transició Ecològica (Miterd) davant la crisi sanitària. Precisament en la situació d’emergència s’escuda el Departament de Territori i Sostenibilitat. “L’habilitació de la incineració de residus sanitaris en instal·lacions municipals és una opció contemplada en les directrius del Ministeri de Transició Ecològica”.

Només el CTRSUM assumeix residus de 30 hospitals i ha incinerat en dues setmanes unes 400 tones. La normativa, segons el consorci, “recomana que els residus contaminats per la COVID19 es dirigeixin preferentment a incineració i que els infecciosos que no puguin ser tractats en les instal·lacions habituals siguin incinerats”. Carles Salesa, director de la planta de Mataró afirma que aquests “materials no tenen res a veure amb els que porten una elevada proporció de plàstics clorats” (tipus PVC) que en grans proporcions són precursors de contaminants organoclorats. Durant l’emergència reben residus sanitaris les incineradores de Mataró, Tarragona i Sant Adrià de Besòs.

Els ecologistes alerten que la incineració es concentra en una àrea poblacional molt densa i que es repeteix l’alarma generada fa dues dècades amb els estudis que demostraven que el nivell de dioxines en la sang en poblacions com Mataró i Arenys de Mar superava en 20 vegades el límit que marca la directiva europea. Una altra de les irregularitats denunciades és la protecció del personal de gestió i transport, “sense cap formació específica, ni coneixements reglamentaris” amb camions que “haurien d’anar degudament identificats” i amb evidents manques de mesures d’higiene.

Fa unes setmanes, abans del decret de confinament, el Parlament de Catalunya va aprovar una moció per a redactar un pla de tancament i desmantellament de les plantes incineradores, la qual cosa també recorden en Terra Verda, que afirmen que les normatives de l’Estat “s’han creat únicament per a l’emergència” i, per això, indiquen que “s’hauria de procedir a una incineració diferenciada pels riscos al medi ambient”.

@Radio la voz cerdanyola 2017