A la roda de premsa posterior del Consell de Ministre, Pedro Sánchez ha indicat que “aquesta transició de desescalada serà gradual i asimètrica, diferenciada en funció de territoris i coordinada”. Hi haurà quatre fases de desescalada. Sánchez: “No hi ha un calendari tancat i uniforme. Avançarem tan ràpid com ho permeti el control de l’epidèmia“. Sánchez, sobre el pla de desescalada: “S’han analitzat les experiències internacionals“. Petit comerç, terrasses i hotels podran obrir l’11 de maig a les províncies que tinguin l’epidèmia controlada. Sánchez demanarà noves pròrrogues de l’estat d’alarma mentre duri el procés de desescalament. Nova normalitat: obertura total de l’activitat econòmica, però amb distanciament social i protecció personal. El teletreball tindrà caràcter preferent fins “almenys arribar a la fase 3” de la desescalada. Sánchez anuncia que els nens no tornaran a les aules aquest curs excepte els més petits si els pares treballen

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimarts els primers passos del procés de desescalada del confinament que va decretar l’Executiu el passat 14 de març. El procés aprovat pel Consell de Ministres serà asimètric i s’establiran diferents fases, en les quals aniran entrant els diferents territoris, segons el seu nivell de compliment amb els indicadors d’evolució de la COVID19.

Serà gradual, asimètrica i coordinada“, ha dit Sánchez. La unitat serà “la província i l’illa“. “No hi haurà mobilitat entre províncies i illes“, ha explicat.

El Pla per a la transició a una nova normalitat ha estat aprovat pel Consell de Ministres d’avui“, ha explicat Sánchez en una roda de premsa en el Palau de la Moncloa. “S’han analitzat les experiències internacionals“, ha explicat el president del Govern. “El full de ruta marcat per la UE ha estat una referència clau”, ha afegit. Sánchez ha dit que les experiències d’altres llocs s’han tingut en compte, “però adaptades” a la realitat espanyola“.

L’únic propòsit és posar a Espanya en marxa protegint als espanyols“, ha sostingut el president del Govern. Es tracta, ha dit, “d’accedir a la nova normalitat fins que no trobem una vacuna i mantenint fora de perill el nostre sistema de salut“.

Sánchez ja va anunciar dissabte passat que el Consell de Ministres aprovaria aquest dimarts el pla de desconfinament. El president va avançar que “les activitats es recuperaran per etapes i baix condicions i limitacions que aniran variant amb cada avanç successiu que anem donant“. L'”asimetria” serà, sobretot, territorial. “No avançarem tots a la mateixa velocitat, però sí que ho farem amb les mateixes regles“, va resumir.

Del Consell de Ministres ha sortit a més la nova composició del comitè de desescalada. Sánchez ha reorganitzat aquest equip interministerial que fins ara ha dirigit la situació de la pandèmia de la COVID19 i ha nomenat un nou sobre la mateixa base, però amb alguns canvis.

A més del president i els quatre vicepresidents, a partir d’aquest dimecres, se sumaran a les reunions la ministra de Treball, Yolanda Díaz; la portaveu i responsable d’Hisenda, María Jesús Montero; el director de gabinet de Pedro Sánchez, Iván Redondo; el secretari general de Presidència, Félix Bolaños; el secretari d’Estat de Comunicació, Miguel Ángel Oliver; i el cap de gabinet de Pablo Iglesias, Julio Rodríguez.

Aquest grup de treball ha estat liderat fins ara per la vicepresidenta quarta, Teresa Ribera. En ell estaven presents les quatre autoritats delegades: Margarita Robles (Defensa), José Luis Ábalos (Transports), Fernando Grande-Marlaska (Interior) i Salvador Illa (Justícia). Els quatre segueixen en el nou comitè. Quant als tècnics, es manté també el director del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, Fernando Simón.

Hi haurà quatre fases de desescalada

Pedro Sánchez ha desgranat les quatre fases en les quals es graduarà la desescalada. La Fase 0 serà la de preparació i “a més de mesures d’alleujament per a tot el país“, com les sortides dels nens ja aprovades o, a partir del 2 de maig, el permís per a “fer exercici“, “s’obriran alguns negocis, amb l’obertura de locals amb cita prèvia o de restaurants amb servei de menjar per a portar a domicili“.

Segons informa eldiario.es, les perruqueries podran obrir a partir del pròxim dilluns 4 de maig amb cita prèvia, segons aclareixen fonts de Moncloa. Se sumen així als restaurants, als quals des d’aquest dia es pot anar a recollir menjar en totes les províncies.

La Fase 1, o fase inicial, permetrà l'”inici parcial d’algunes activitats“, segons ha explicat Sánchez. El president ha posat com a exemple la reobertura del comerç “sota condicions estrictes de seguretat” i amb l’excepció dels “grans parcs comercials on són més probables les aglomeracions“. En aquesta fase, es permetrà l’obertura de terrasses en l’hostaleria, amb una limitació al 30%, així com hotels i allotjaments turístics, “excloent zones comunes“.

Sánchez ha assenyalat que aquestes obertures establiran “un horari preferent per a majors de 65 anys”

En aquesta Fase 1, “el sector agroalimentari i pesquer reprendrà les seves activitats” i es reobriran “els llocs de culte, limitant l’aforament a un terç“. També es reprendran les activitats esportives de “alt rendiment” i “si és possible“, arrencarà l'”entrenament en lligues professionals“. En aquest moment, l'”ús de màscares serà altament recomanat en el transport públic“.

En la Fase 2, o intermèdia, l’hostaleria podrà reobrir els seus locals interiors sempre controlant l’aforament, ha assenyalat el president del Govern.

Sánchez ha assenyalat que el curs escolar no es reprendrà normalment fins a setembre, però en aquesta fase es permetrà que els alumnes menors de 6 anys tinguin activitat a les escoles per a permetre als pares tornar als treballs presencials. A més, es permetrà la celebració de la prova d’accés a la universitat (EvAU).

En la Fase 2, es reprendran activitats com la “caça esportiva” i “es reobriran els cinemes, teatres” i altres activitats d’oci “amb limitació d’aforament d’un terç“. “Seran possibles les visita a monuments o a exposicions amb un terç d’aforament“, ha dit Sánchez, qui també ha explicat que en aquesta fase es permetran “actes culturals de menys de 50 persones i un terç d’aforament” en recintes tancats; i, a l’aire lliure, “quan congreguin menys de 400 persones, sempre asseguts“. Els llocs de culte podran obrir al 50%.

La Fase 3, l’última, es denominarà fase avançada. “Es flexibilitzarà la mobilitat” amb un “aforament del 50% en l’activitat comercial que permeti la distància física de dos metres“. La restauració també limitarà el seu aforament al compliment de les condicions de separació. “La regulació és prolixa la casuística és molt àmplia“, ha dit Sánchez, qui ha explicat que “es dictaran ordenis per part del Ministeri de Sanitat per a detallar els supòsits i les condicions“.

Sánchez: “No hi ha un calendari tancat i uniforme. Avançarem tan ràpid com ho permeti el control de l’epidèmia

La desescalada ha de ser asimètrica“, ha dit en diverses ocasions el president del Govern, Pedro Sánchez, durant la roda de premsa. Pel que la desescalada total “no avançarà al mateix ritme en tota Espanya, ni tan sols en totes comunitats autònomes“. “Cabran excepcions si així ho plantegen les comunitats autònomes i compten amb l’autorització de Sanitat“, ha insistit.

Sánchez, sobre el pla de desescalada: “S’han analitzat les experiències internacionals

El Pla per a la transició a una nova normalitat ha estat aprovat pel Consell de Ministres d’avui“, ha explicat Sánchez en una roda de premsa en el Palau de la Moncloa. “S’han analitzat les experiències internacionals“, ha explicat el president del Govern. “El full de ruta marcat per la UE ha estat una referència clau“, ha afegit. Sánchez ha dit que les experiències d’altres llocs s’han tingut en compte, “però adaptades” a la realitat espanyola.

Petit comerç, terrasses i hotels podran obrir l’11 de maig a les províncies que tinguin l’epidèmia controlada

Segons ha anunciat Pedro Sánchez, el petit comerç, les terrasses i els establiments hotelers podran obrir a partir de l’11 de maig, data per a la qual s’estima que comenci la fase 1, o fase inicial, de la desescalada.

Les restriccions s’aixecaran a les províncies i illes que tinguin l’epidèmia controlada. Durant aquesta primera fase, les terrasses només podran obrir al 30% de la seva capacitat. El petit comerç haurà d’obrir baix “estrictes” condicions de seguretat. Els grans centres comercials, que “incrementen la mobilitat i aglomeracions” no podran obrir. Els allotjaments turístics podran obrir però excloent les zones comunes.

D’altra banda, el petit comerç haurà de tenir un horari preferent per als majors de 65 anys.

Sánchez demanarà noves pròrrogues de l’estat d’alarma mentre duri el procés de desescalament

El plantejament que farà el Govern d’Espanya, sistemàticament, plantejarem decrets d’alarma de quinze dies“, ha dit el president. “Demanaré la pròrroga d’altres quinze dies per a abordar la transició en aquestes quatre fases“, ha indicat. La setmana passada el Congrés va aprovar la tercera pròrroga del confinament fins al pròxim 10 de maig. El procés de desescalament plantejat pel Govern durarà, com a poc, fins a finals de juny.

Sota l’estat d’alarma, cada territori anirà transitant per les fases exposades aquest dimarts pel president. “Necessitarem el suport de les comunitats i també dels ajuntaments” sobretot, segons ha comentat, “en qüestions que tenen a veure amb la reobertura de terrasses o platges“.

Nova normalitat: obertura total de l’activitat econòmica, però amb distanciament social i protecció personal

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha explicat aquest dimarts com transcorrerà el “pla per a la transició cap a una nova normalitat“, que es divideix en quatre fases, arrencarà dilluns que ve 4 de maig amb la reobertura de certes activitats i conclourà, si tot va bé, a la fi de juny.

Quant a la nova normalitat, el president ha indicat que consistirà en “obertura total de l’activitat econòmica, però amb el distanciament social i una protecció diferents a les que hem tingut abans de la COVID19, fins que trobem el remei terapèutic o la vacuna“.

El teletreball tindrà caràcter preferent fins “almenys arribar a la fase 3” de la desescalada

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha afirmat que el Govern planteja en la cronologia de fases de la desescalada aprovada aquest dimarts que el teletreball mantingui el seu caràcter preferent fins “almenys arribar a la fase 3“. Aquesta fase és l’última dissenyada per l’Executiu abans d’aconseguir l’anomenada “nova normalitat“.

L’Executiu ha decretat en aquesta crisi que el teletreball o treball a distància té un caràcter preferent sempre que sigui possible implementar-lo. De moment, la data de caducitat d’aquesta prioritat del teletreball estava plantejada per decret fins a tres mesos després de la fi de l’estat d’alarma.

Aquest dimarts, el president del Govern ha concretat en roda de premsa que el Govern preveu portar aquesta prioritat del teletreball fins “almenys” aconseguir la fase tres. Quan serà això? Les fases no tenen dates tancades i a més poden ser diferents en cada territori segons com avanci la pandèmia en cada província. Per tant, encara es desconeix aquest termini.

No obstant això, es poden fer algunes estimacions. La previsió és que la majoria de territoris comencin la fase 0 el 4 de maig i la fase 1, el pròxim 11 de maig. La idea és que l’avanç entre una fase i una altra es realitzi amb un marge d’unes dues setmanes, si es va controlant la pandèmia, ha explicat el president. Així, es podria aconseguir la fase dues en algunes regions el pròxim 25 de maig i la fase 3, el pròxim 8 de juny.

Sánchez anuncia que els nens no tornaran a les aules aquest curs excepte els més petits si els pares treballen

Ja és oficial: es va acabar el curs escolar. El president del Govern, Pedro Sánchez, ha descartat durant la roda de premsa en la qual ha informat del procés de desescalada del confinament a Espanya la volta a les aules abans de setembre, amb excepcions.

D’una banda, hi haurà “activitats de reforç“, alguna cosa que ja es coneixia, encara que les paraules de Sánchez, que han llançat més dubtes que certeses excepte referent a la no tornada a les aules, han donat a entendre que podria ocórrer abans de l’estiu. D’altra banda, el president ha abordat una preocupació que tenen moltes famílies: què passarà si els pares han de tornar al treball, però els col·legis continuen tancats?

@Radio la voz cerdanyola 2017