El servei d’atenció a les víctimes ha rebut 4.042 consultes, 1.298 més que en el mateix període de 2019, la qual cosa representa un 47,3% de més en la primera quinzena d’abril

Segons publica El País, les víctimes de violència masclista porten més d’un mes tancades amb els seus maltractadors. Del 14 de març, quan es va decretar l’estat d’alarma, al 15 d’abril s’han produït 7.895 anomenades al 016, el número gratuït d’atenció a la dona que no deixa rastre en la factura però sí que cal esborrar del registre del telèfon. Són 1.854 més que en el mateix període de l’any anterior, segons dades del Ministeri d’Igualtat publicats aquest dijous. En la primera quinzena d’abril l’increment és del 47,3%. Les dades també revelen que conforme avancen els dies de tancament creixen aquestes consultes. Del 14 al 31 de març va haver-hi 555 consultes més que en el mateix període de 2019, mentre que de l’1 al 15 d’abril va haver-hi 1.298 més respecte al mateix tram de l’any passat. La ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha dit que “no és mala notícia” l’increment de l’activitat del 016. “Les dones que estan exposades a aquest risc estan dient més i confiant en els mecanismes institucionals’, ha assenyalat en una entrevista en “Salvame Diario”.

Les consultes online de víctimes de violència de gènere també han pujat. Concretament, un 650% en comparació amb la primera quinzena d’abril de 2019. L’any passat es van produir 20 peticions i les dades d’aquest exercici sumen 150. “Els maltractadors no paren mai. Amb confinament i sense ell”, etziba Sonia Lamas Millán, vocal de violència de Gènere del Consell de les Dones del Municipi de Madrid. Valora que les dones continuïn utilitzant les eines per a denunciar el maltractament: “La lectura positiva és que han fet ús dels mecanismes però ens preocupa enormement què passa amb elles després de fer aquest pas”.

Lourdes Hernández, presidenta del Consell lamenta que les dades proporcionades pel ministeri no desglossin el posterior seguiment de la víctima. “Volem saber què passa després amb aquestes 4.042 crides”, afegeix. “Si no, és una xifra incompleta. Són mares? Volen separar-se? Volien a penes informació?”, es pregunta. Hernández també tem que aquests dies donin lloc a un augment en el nombre d’assassinats masclistes. En el que va d’any, 18 dones han estat assassinades per les seves parelles o exparelles. Dos d’elles, durant l’aïllament, a més d’un possible tercer cas encara en recerca.

Consultes online al 016.MINISTERI D’IGUALTAT

Al 016 també es va sumar per primera vegada un servei de xat a través de WhatsApp (682 91 61 36 i 682 50 85 07) amb psicòlogues expertes en violència de gènere especialitzades en suport emocional i psicològic, actiu des del passat 21 de març. Des de llavors, s’han rebut 731 consultes pertinents. Unes xifres que també creixen segons avança el confinament: en la primera quinzena d’abril es van acumular 509, 287 més que en les últimes setmanes de març. Marisol Rojas, psicòloga especialitzada en violència masclista, atribueix aquest augment a dues raons principals: la major difusió d’eines de suport i la frustració afegida del tancament i mal canalitzada dels agressors. “Dos de les meves usuàries en fase de seguiment m’han comunicat que les seves parelles les han agredit físicament recentment. Van haver de denunciar i ara estan soles a casa”, explica per telèfon. “En una situació normal, la rutina o el treball fa que es disminueixi el risc de discutir. Però estant les 24 hores amb ells, és molt difícil”, lamenta.

Augmenten també els reportis de violència domèstica conforme avança la quarantena

Per als menors que sofreixen violència domèstica la situació també és alarmant. La dificultat de demanar ajuda per telèfon ha obligat –per a major seguretat dels nens– a la Fundació Anar a substituir el servei d’assistència telefònica per un xat d’atenció amb un horari reforçat des del 23 de febrer. Des de llavors, s’han recollit 795 peticions d’ajuda, la qual cosa suposa una mitjana de 36 consultes diàries. Si bé l’organització no compta amb les dades del mateix període de l’exercici anterior, apunten que la mitjana anual de 2019 va ser inferior a nou a través del xat per jornada. Benjamí Ballesteros, director de programes de la fundació, també posa el focus en l’escalada contínua del percentatge de reportis de violència (física i psicològica) i en l’augment de les autolesions i ideació suïcida. “Si bé el primer dia de reforç el 36% dels sol·licitants d’ajuda denunciaven violència, ara estem en el 45,1%”, compte Ballesteros. “Ens preocupa que es converteixi en una tendència i segueixi a l’alça”.

@Radio la voz cerdanyola 2017