El president de la Generalitat, Quim Torra, ha avisat aquest diumenge al president del Govern, Pedro Sánchez, que, si no rectifica la seva decisió de relaxar les mesures de confinament a partir d’aquesta setmana vinent, s’arrisca a haver de decretar més confinaments totals més endavant. Torra ha considerat “una temeritat i una imprudència absoluta” aixecar algunes restriccions ara, perquè això implica que a Catalunya “gairebé un milió” de persones tornaran als seus llocs de treball i creixerà el risc de contagis, malgrat que “el 89% de les UCI estan ocupades“, hi ha una “sobrecàrrega dels professionals” sanitaris i les residències segueixen en una “situació crítica

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat que el Govern aprovarà aquesta tarda, en reunió extraordinària, un Pla de mesures per pal·liar “l’escenari de retorn a l’activitat a què ens aboca el govern espanyol”,amb l’aixecament a partir de demà del confinament total. Per al cap del Govern, aquesta decisió de l’executiu espanyol és “una irresponsabilitat i una temeritat” no avalada pels experts tan d’aquí com de fora; i, per això, ha assegurat, “no ens quedarem de braços plegats. Estem decidits a fer tot el possible per a la seguretat i la protecció de la salut i la vida dels nostres ciutadans”.

En el decurs d’una roda de premsa posterior a la reunió que ha mantingut aquest matí amb el president espanyol, Pedro Sánchez, i els presidents autonòmics sobre la COVID19, el president Torra ha explicat que aquest conjunt de mesures s’han adoptat al si del comitè tècnic del Procicat i ”s’han estat treballant aquests últims dies amb la previsió daquesta equivocació del govern espanyol”.

Aquest Pla, segons ha manifestat el cap de l’Executiu, “estableix una estratègia amb una perspectiva social”, i se centra , en una primera fase, en quatre eixos bàsics: “el control sanitari”, a partir dels tests disponibles en cada moment; “la corresponsabilitat de la ciutadania”, amb mesures de protecció individual, protocols d’actuació i desinfecció diària, mascaretes i la distància preventiva; “un pla de control daglomeracions als centres de treball, als transports públics i als establiments comercialsque sigui entenedor i d’obligat compliment” per a totes les empreses; i l’adaptació de “mesures a col·lectius més vulnerables”, com la gent gran, les persones dependents i dels nostres infants.

Tot i això, el president ha assegurat que el govern espanyol “encara està a temps de rectificar l’error”. “El risc d’un rebrot i d’un segon confinament són enormes”, ha declarat, i “qui prengui aquesta decisió ha de ser conscient de la responsabilitat que assumeix”, ha continuat dient  Quim Torra, perquè “es posa en crisi la recuperació sanitària; es deixa desprotegits milers de treballadors; i deixa indefensos empresaris i autònoms”.

I ha insistit “nosaltres prendrem totes les mesures que tinguem a labast per cuidar les persones que no puguin quedar-se a casa a partir dara perquè es veuran obligades a tornar a lactivitat que feien abans del confinament. Protegirem els nostres ciutadans”.

Un paquet de mesures per a l’aixecament del confinament total

El comitè tècnic del Procicat, l’òrgan que regula i estructura la situació d’emergència a Catalunya, ha aprovat aquest diumenge un paquet de mesures que s’han estat estudiant aquests últims dies en previsió que el president del govern espanyol aixequés el confinament total.

Aquest diumenge s’ha celebrat un consell executiu extraordinari per aprovar aquest paquet de mesures “per protegir els ciutadans”, que se situen en el panorama de la tornada a la feina a partir de dimarts.

La primera fase d’aquest pla de mesures estarà fonamentada en quatre eixos, segons ha explicat Torra:

  • El primer estarà basat en el control sanitari a partir de tests disponibles en cada moment.
  • El segon eix serà la corresponsabilitat de la ciutadania amb mesures de protecció individuals, protocols d’actuació i desinfecció diaris, mascaretes i distàncies preventives.
  • tercer puntal és seguir un pla de control d’aglomeracions en els llocs de treball, en els transports públics i en els establiments comercials. Que sigui entenedor i d’obligat compliment per a totes les empreses.
  • I el quart punt és l’adaptació de les mesures en els col·lectius més vulnerables: la gent gran, les persones dependents i els nens.

La Generalitat proposa aixecar el confinament a finals d’abril

L’escenari que voldria la Generalitat seria ben diferent del que proposa el govern espanyol per aixecar el confinament total.

Salut proposa quatre fases de desconfinament a partir del mes de maig. Segons el secretari de Salut Pública, Joan Guix, és aleshores quan s’hauria d’iniciar un desconfinament progressiu per començar amb “aquesta nova normalitat“:

  1. Primera fase: Retorn de persones sanes a llocs de treball no essencials, compliment de mesures de distanciament social i adaptar els serveis de mobilitat a la flexibilitat laboral per evitar aglomeracions en hora punta. Guix ha afirmat que en aquesta primera fase es recomana molt especialment l’ús d’una màscara quirúrgica o higiènica.
  2. Segona fase: Les persones sanes, més enllà de per motius de feina, podrien sortir al carrer sense que fos un motiu de necessitat bàsica, d’una manera limitada i progressiva. Això també seria aplicable als infants.
  3. Tercera fase: Obertura de restaurants i bars, amb l’aforament limitat per complir el distanciament social.
  4. Quarta i última fase: Obertura d’equipaments culturals i reobertura d’escoles garantint el distanciament social i les mesures d’higiene.

A respostes de les preguntes dels periodistes, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha reiterat que el govern “farà tot el que estigui al seu abast” per mantenir el confinament total. “No ens quedarem de braços creuats perquè és una emergència i és la nostra responsabilitat“. D’altra banda, ha informat que han arribat les mascaretes que ha enviat el govern espanyol però que ell i al resta de presidents autonòmics s’han queixat a Pedro Sánchez perquè no saben “com s’han de repartir, a qui ni quantes“.

Quim Torra, ha fet seva una reflexió que, segons Torra, ha fet el president del País Valencià a la videconferència amb Sánchez: “Totes les empreses que no poden garantir les mesures de seguretat de seguretat, no podem obligar-les a obrir“. En aquest sentit, el president ha apel·lat al “sentit comú” i a la “responsabilitat de les empreses, empresaris, treballadors i sindicats perquè no obrin si no poden garantir les mesures de seguretat“. Ara bé, Torra ha reconegut que no té les competències per dotar de seguretat jurídica als treballadors que estiguin obligats a anar a treballar.

Torra, ha reconegut que el govern va córrer massa quan va anunciar que el dia 14 d’abril tothom podria recollir una màscara a les farmàcies. “Tota l’autocrítica que faci falta. Volíem que fos possible el dia 14, però haurà de ser el dia 20. Però volem tothom pugui anar a les farmàcies amb el seu carnet de salut i rebi una màscara“, ha afirmat abans d’admetre que no han pogut complir el que van prometre: “Sí, s’ha endarrerit l’entrega de màscares i si he d’assumir les responsabilitats, les assumeixo“.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha defensat que es necessita “més temps” per preparar un bon pla de desconfinament abans d’aixecar les mesures restrictives: “Necessitem més dades per saber com hem de fer bé les coses. En aquest sentit, ha defensat que cal tenir preparada la producció de tests perquè cada cop costa més comprar-ne a fora“. “Quan sapiguem quina capacitat productiva de tests té Catalunya, podrem començar a pensar com fer el pla de desconfinament“. També ha apuntat que hi ha tots els centres d’investigació de Catalunya i diverses empreses treballant per fabricar tests per detectar els infectats de coronavirus.

Torra, s’ha queixat perquè l’executiu de Pedro Sánchez no atén cap de les peticions del govern. “D’un dia per l’altre perdem les competències, totes les peticions que hem demanat, no ens han contestat mai. Hem estès la mà per treballar conjuntament una i una altra vegada, i ho farem les vegades que calguin“, ha afirmat abans de lamentar que el govern espanyol “no escolti els que més hem d’escoltar que són els experts, els científics i el personal sanitari“. “Si no és ara, quan els escoltarem?“, s’ha preguntat abans de tornar a demanar al govern espanyol que no aixequi les mesures de confinament.

Quim Torra, ha tornat a criticar el relaxament de les mesures de confinament anunciades per l’executiu de Pedro Sánchez: “Jo em sentiria molt irresponsable si recomanés als ciutadans que tornin a treballar dimarts“. Torra calcula que el dimarts més d’un milió de persones tornaran a treballar i ha reiterat que no té competències ni per prohibir que es reobrin les empreses ni per garantir als treballadors que no es quedaran sense feina, si no van a treballar i l’empresa els ho obliga.

El president de la Generalitat ha recalcat que espremerà al màxim les competències de la Generalitat per aplicar les mesures que s’aprovaran aquesta tarda per evitar el contagi del coronavirus. “Jo sé les competències que tinc i totes les que tinc, les exerciré“, ha subratllat. Ara bé, Torra ha indicat que la seva “prioritat” ara és “protegir la nostra gent“: “I ho farem amb tota la força que ens dona ser els que coneixem el territori i ser els que ens encarregarem de fer-ho possible“, ha declarat.

@Radio la voz cerdanyola 2017