El ministre de Sanitat, Salvador Illa, afirma que els primers resultats d’aquest assaig clínic, dirigit a professionals sanitaris i que avaluarà alternatives farmacològiques per a prevenir el COVID19, arribaran “en quatre setmanes

Durant la tercera compareixença per a informar sobre les últimes mesures per a frenar l’expansió del coronavirus, sessió que s’ha celebrat aquest dimecres en la Comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats, Salvador Illa ha dedicat un temps important per a explicar com la recerca està sent una línia “prioritària” per al Govern.

En aquest sentit, ha donat nous detalls sobre l’assaig clínic que estarà enfocat a buscar alternatives per a una millor protecció de professionals sanitaris, aquells que “estan en la primera línia de resposta a la pandèmia” i que estarà coordinat pel Pla Nacional sobre la Sida i l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps).

Segons ha precisat el ministre de Sanitat, aquest estudi s’iniciarà “en els pròxims dies” i preveu comptar amb 4.000 professionals sanitaris pertanyents a 62 hospitals de 13 comunitats autònomes. Al costat del personal mèdic i als professionals d’Infermeria, també participaran “zeladors, farmacèutics, tècnics de radiologia i laboratoris”, sent una “representació àmplia” de tots aquells que estan treballant actualment per a combatre el virus.

Sota el títol “Èpics, assaig clínic per a la prevenció d’infecció de coronavirus en sanitaris”, aquest treball permetrà avaluar alternatives farmacològiques per a prevenir el desenvolupament de la malaltia per Covid-19 en el personal sanitari. Illa assegura que es tracta del “major assaig clínic d’aquestes característiques a Europa i un dels més grans del món”.

A aquests professionals sanitaris, se’ls administrarà “de manera preventiva i aleatòria un o dos principis actius de medicament que es compararan amb un grup placebo”. El ministre de Sanitat ha subratllat que se seguiran així les indicacions que ha proporcionat l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a la comunitat científica per a aquesta mena d’assajos.

Parlaments de la compareixença del ministre Illa a la Comisió de Sanitat

Salvador Illa, ministre de Sanitat, compareix en la comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats. El ministre ha arrencat la seva intervenció donant les gràcies a tots els col·lectius que estan sent fonamentals en aquesta crisi, des del sanitari al de les forces de seguretat o els empleats de supermercats.

Des de l’inici de la crisi hem tingut transparència informativa. Ara cobra més sentit per l’expansió dels fake news. La desinformació pot perjudicar la ciutadania“.

Segons les dades actualitzades aquest matí, els contagiats segueixen tendència descendent, amb 6.180 casos més que ahir, un increment del 4%. Fa una setmana la mitjana d’increment era un 7%. Fa dos, del 15%. L’increment en UCI és del 3%. Fa una setmana era del 6% i fa dues setmanes de 16%. Els morts avui s’incrementen un 5%. La setmana passada era del 9%. Les persones curades són un 11% més que ahir. Quan parlem de persones mortes lamento dir que no hi ha dades bones“. “Les dades ens confirmen l’estabilització de la corba, el seu aplanament, hem arribat al pic de la corba i estem en una fase d’alentiment“.

La setmana passada vam abordar les raons per les quals havien decidit ampliar les mesures vigents. Com els vaig explicar, es va determinar que calia fer un esforç més. L’activitat laboral explicava la mobilitat entre setmana. Per això limitem aquesta mobilitat amb l’objectiu de reduir al màxim els contagis. Aquest decret acaba avui. Les mesures han produït efecte directe en mobilitat i propagació virus“.

Hem aconseguit l’alentiment del contagi del virus. El següent és detenir encara més els contagis i que les altes siguin més que les altes. Per a aconseguir aquest nou objectiu és necessari mantenir l’esforç col·lectiu de la ciutadania. Per això es va demanar prorrogar l’estat d’alarma“.

Hem establert noves mesures en les residències. S’haurà de prioritzar la recerca i detecció de la malaltia en aquests centres. Per a ells han d’anar destinats el milió de test repartits pel Govern a les comunitats autònomes“.

Des d’inicis de març hem distribuït a les comunitats autònomes 38 milions de màscares, 23 milions de guants, 287.000 bates, 202.000 bussos, 163.000 ulleres i 202.000 gels“.

Hem impulsat la producció nacional. És fonamental en el cas dels respiradors. El primer cas a destacar és Hersill, situada en la Comunitat de Madrid. Han passat de 10 respiradors diaris a 100. El contracte signat amb aquesta empresa és fabricar 5.000 respiradors en vuit setmanes. També l’empresa SEAT, per a fabricar 300 respiradors en un projecte amb l’hospital Germans Trias i Pujol. Com a projecte en fase de recerca clínica només regeix per a aquests centres“.

L’Agència Espanyola del Medicament ha autoritzat cinc recerques clíniques. quatre estan a Barcelona i una en Alcorcón (Madrid)“.

És necessari conèixer amb major precisió la prevalença de la Covid-19, per això es realitzarà un estudi amb 62.400 persones per a aconseguir dades representatives, dirigit per l’Institut Carles III. El seu resultat es donarà a conèixer d’aquí a unes setmanes“.

Hem realitzat un esforç important amb la indústria per a establir línies nacionals en fabricació de màscares. Faig al·lusió al Grup Mondragón, amb els qui hem tancat un contracte molt important. Parlem de 10 milions de màscares al mes durant sis mesos. La maquinària per a la seva fabricació arribarà en els pròxims dies i la seva fabricació arrencarà en poc temps. El Ministeri de Defensa es reservarà una línia de producció que serà operada en les instal·lacions de la Farmàcia Militar de Burgos per a una reserva estratègica

La victòria sobre el virus vindrà de la mà de la recerca. Començarà en els pròxims dies un assaig coordinat pel Pla nacional de la sida en 62 hospitals de 13 comunitats i participaran 4.000 professionals. Es tracta del major assaig d’aquest tipus a Europa“.

Fins ara realitzem entre 15.000 i 20.000 PCR diaris. Però és necessari augmentar la nostra capacitat de test“.

L’assaig preveu comptar amb els primers resultats en quatre setmanes i permetrà avaluar diferents alternatives farmacològiques per a prevenir la Covid-19 en personal sanitari“.

S’ha aprovat el finançament de sis nous projectes per a la recerca sobre el coronavirus, que se sumen als dos ja aprovats“.

És imprescindible saber el nivell d’immunitat de la població. Per això es realitzarà un test a 62.000 persones“.

La setmana passada vaig anunciar que em detindria en la recerca. Això és tasca prioritària, perquè la victòria definitiva vindrà de la mà de la recerca científica. Avui els parlo d’un assaig que s’iniciarà en 62 hospitals de 13 comunitats autònomes amb 4.000 professionals. És el major assaig clínic d’Europa. Participaran una representació àmplia de les persones que estan lluitant contra aquest virus en la sanitat. Els resultats es tindran en quatre setmanes per a prevenir la infecció de Covid-19 en els sanitaris. Permetrà avaluar opcions farmacològiques per a evitar propagació de la Covid entre el personal sanitari“.

Juntament amb el Ministeri de Ciència, durant aquesta setmana s’han aprovat sis projectes de recerca. Cinc són per a prevenir la malaltia i un sisè per a millorar els temps d’espera dels PCR“.

Ens enfrontem a la major emergència sanitària en 100 anys. És un repte global d’enorme complexitat. Espanya i tots els països del món estem lluitant. Nosaltres tenim la fortalesa de la sanitat pública i de la fortalesa de la societat. Aquest esforç col·lectiu que ha seguit de manera responsable l’opinió dels experts ha salvat vides i ha frenat la propagació. Una vegada dobleguem la corba podrem iniciar la desescalada. Això significa tornar a la nostra vida quotidiana. El final arribarà en diverses etapes. En això treballen epidemiòlegs i tècnics“.

Principi de prudència, a basar les decisions en evidència científica, a respectar els drets dels ciutadans i a anticipar-se. En la nova fase que vindrà lluitarem per construir un escut social perquè ningú es quedi enrere, per a reconstruir l’economia i l’ocupació. Mobilitzarem tots els recursos per a fer costat a les famílies que ho necessitin. Vivim un repte únic. Faig una crida a la unitat d’acció. Vindran moments més propicis per a treure conclusions. El moment que vivim és el moment de romandre units“.

Intervé Bufona Gamarra (PP), que interpel·la al ministre de Sanitat: “Només s’estan comptant els casos confirmats per un test. Nosaltres li demanem en la cerca de la veritat que es corregeixi aquest criteri, per a comptabilitzar i conèixer els casos no diagnosticats però que és previsible que la causa de la malaltia és el coronavirus. Avui es compleix un mes del 8-M. Van tenir vostès tots els advertiments i les van desoir. S’hauran de derivar les responsabilitats en el seu moment. Vostè parla de les fake news, però és pitjor quan la desinformació ve del Govern, que ha arribat tard a moltes mesures“.

Va fallar vostè en la prevenció i estan fallant en la protecció. Som el país del món amb major percentatge de sanitaris contagiats. Es manté perquè continuen fallant els sistemes de protecció per als professionals en primera línia d’aquesta batalla. Quan proporcionaran aquests equips de protecció? Quan hi haurà test PCR, aquesta vegada de debò, als professionals que han estat en contacte amb positius?“.

Intervé Sergio Sayas (UPN): “És veritat que milloren els números, però no millora la gestió del Govern. Els test, o no els veiem, o no arriben, o són defectuosos. A l’inici de la malaltia es va dir que no feien falta les màscares i ara resulta que són fonamentals. Ho veiem quan s’anuncia material i no arriba. Li demanem senyor ministre certitud“.

Estem d’acord a fer test PCR massius en residències d’ancians i als sanitaris. Però aquests test ràpids dels quals parlen quins són. Són els comprats a la Xina o no ho són? No sabem si els test realitzats són aquests. Estic d’acord amb fer una mostra per a conèixer dades, però no ens farà que les persones que tenen el virus deixin de contagiar-lo. Entenc que falten tests, però fa falta fer-los massius“.

Haurem d’utilitzar màscares o no? Aquesta pregunta la hi fa tota Espanya. Vull que el ministeri digui si és necessari o no, independentment que n’hi hagi o no. A partir d’aquí, si són necessàries, ja veurem com fem per a proporcionar-les a tots“.

La xifra de morts és alarmant. Però l’obligació del ministeri ha de ser que hi hagi menys morts, però no ha de ser que sembli que hi ha menys morts“.

Intervé Oskar Matute (EH Bildu): “No creu que és prematur parlar de desescalada quan els mitjans escassegen i les xifres són encara terribles? Potser estem empesos per interessos econòmics“.

No entenc per què tornar a augmentar la mobilitat. Hi ha moltíssims treballs no essencials on és molt difícil que es compleixin les mesures de seguretat“.

Avui dia s’han incorporat 32.000 persones, però sembla evident que hi ha més gent disposada a incorporar-se. Potser és que no es poden complir les condicions de seguretat o les condicions salarials perquè més professionals s’incorporin?

La desescalada ha de ser gradual, ho comparteixo. Però, no creu que posar fi al confinament de manera precipitada posa en risc tornar a un altre confinament que desesperi encara més?“.

No es pot en hospitals que es mantinguin EPI diferents per a cada dia. A vegades es posen bates, altres vegades són impermeables, unes altres no, a vegades són bussos. També crec que es podrien compassar els anuncis de mesures que es triga a fer dies. Crec que haurien de tenir respecte, perquè generen angoixa“.

Intervé Josune Gorospe (PNB): “Hi ha un informe de l’OMS respecte a la situació de la Xina en el seu moment. Es deia que s’estava polint l’estratègia. Creiem que vostès també ho estan fent i anem cap a una estratègia asiàtica. Però li demanem que tingui en compte a les comunitats autònomes. Seria recomanable que amb caràcter previ ens tingués en compte“.

Es tracta de desenvolupar eines per a la vigilància digital, una app i una web. Ens agradaria que ens expliqui en què consisteix l’estudi de mobilitat“.

Com detectaran a les persones asimptomàtiques? I quant al pla de sortir del confinament, ens agradaria saber en quin pla estan treballant“.

Intervé Guillermo Díaz (Ciutadans): “Ens agradaria saber el nombre de proves totals a aconseguir, si l’INE estima quantes cal fer, quina metodologia se seguirà, quin termini remenen per a tenir resultats. De quins mitjans es dota a l’Institut Carles III? De quina naturalesa és l’aportació de cada comunitat autònoma?“.

Està prevista l’homologació de més projectes de respiradors? Però això també comporta l’ús de fàrmacs associats a l’ús d’aquests respiradors. Hem llegit en premsa que hi ha escassetat de fàrmacs. Com estem d’existències?“. “S’han esborrat les indicacions que donava el Ministeri de Sanitat sobre l’ús de màscares. Creiem que és millor rectificar i no esborrar. Cal portar màscares, sí o no?

Si no ens posem ara d’acord, no sé què ha de passar perquè ens posem d’acord. Si us plau, dels decrets que aprovaran demà estaria bé que tinguem informació. És possible que si treballem tots junts puguem aportar solucions entre tots“.

Intervé Néstor Rego (BNG): “Advertim amb les pressions empresarials per a relaxar la mesura de confinament. Que aquesta mesura no tingui continuïtat es pren amb criteris econòmics i evitar les pèrdues d’aquesta aturada. A nosaltres ens semblaria bé si es fes amb absoluta seguretat per als treballadors, però no és així. Existeix un pla de desconfinamiento definit? Vostè ens ha dit que no és així. Per tant, si no existeix aquest pla, és una mesura molt arriscada que posa en risc a la ciutadania. Està el Govern en condicions de facilitar mesures de protecció per a tots els treballadors? És necessari facilitar EPIs als sanitaris i material com a màscares a tota la població“.

Intervé Inés Sabanés (Més País): “La gestió de les residències i el desmantellament de la Sanitat pública a Madrid em causa estupor en escoltar al PP. A vostè senyor ministre ens preocupa que es tanquen centres de salut, és un problema ara i en un escenari de desescalada. D’altra banda, el desescalat ha de tenir garantides les mesures de protecció individual, els materials… I sobre les comunitats autònomes, quines comunitats els han demanat procediment per a traslladar personal sanitari?“.

Intervé Gabriel Rufián (ERC): “El personal sanitari no haurien de ser herois. Però el que caldria fer és donar-los el material sanitari adequat i no privatitzar ni retallar. Denunciem la utilització del PP d’aquesta crisi per a fer un discurs antifeminista. El record del 8-M li ho poden estalviar. Van passar moltes més coses aquests dies de què mai s’acordin. Jo prefereixo tenir un infermer amb el carnet de Podemos que no un membre de la Junta Electoral Central amb el carnet de Ciutadans“.

No té sentit demanar a la gent que entri d’un en un a un supermercat però demanar que es pugin a un vagó ple de gom a gom de gent. Es deixen portar per la patronal“.

Intervé Rafael Mayoral (Unides Podemos): “La gent que ens escolta té interrogants. Sobre la desescalada, sobre el confinament… La gent necessita escoltar els possibles escenaris. És necessari un treball institucional i demano als mitjans responsabilitat social perquè no propaguin faules falses com està ocorrent en mitjans de masses del nostre país“.

Com serà possible que els nens i nenes puguin sortir? Seran necessaris missatges directes fins i tot als nens i nenes, a més dels seus pares“. “Cal saber l’estratègia per a les persones més vulnerables al virus. Cal aprofundir els mecanismes socials. És urgent que l’ingrés vital mínim tiri endavant. I que les empreses amb beneficis es corresponsabilitzin en aquesta situació

Les entitats financeres que pretenguin aprofitar-se d’aquesta crisi tindran mà dura de l’Estat. Un missatge a la ministra d’Economia perquè no afluixi. No és de rebut la posició d’Holanda, que es permeti els luxes que es permet quan és un niu d’evasió fiscal. És necessària una política fiscal comuna

Intervé Juan Luis Steegman (Vox): “En aquest temps Vox ha presentat 1.600 iniciatives. Li ha instat que posi a tota la nació a combatre l’epidèmia. Que faci possible que la indústria espanyola facin màscares, mitjans de protecció, test diagnòstics en la població per a veure els contagiats…“. “Europa ha estat de genolls davant la Xina perquè ens domina econòmicament“.

intervé Daniel Vicente Viondi (PSOE): “Som positivistes perquè veiem que les dades a poc a poc van demostrant que les decisions dels científics i del govern acompanyada pel compromís dels ciutadans conformen que les dades van millorant. Per això és un equip. I jo li pregunto al PP si juga en el nostre equip o està en el contrari“.

En la rèplica, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la comissió de Sanitat: “L’epidèmia està en una fase d’estabilització i l’objectiu és consolidar l’alentiment però continuem estant en un moment dubto, el veiem en les xifres diàries. Ofereix esperança el número de curats però continuem tenint un número de morts que ens fereixen a tots“.

Illa: “No s’aixeca cap confinament, estem en una fase dura. No hem d’enviar cap missatge de relaxació

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que amb la pròrroga de l’estat d’alarma que ja no paralitza l’activitat productiva no essencial “no s’aixeca cap confinament“. “Venç una mesura que persegueix un objectiu que s’està complint, conforme les dades: rebaixar la pressió hospitalària. No s’ha de fer cap crida a la relaxació, ens equivocaríem“, ha afirmat.

Illa: “Quan ho tinguem valorat i decidit, donarem recomanacions clares sobre l’ús de mascaretes

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat a la comissió del Congrés que el govern espanyol encara no ha decidit quina recomanació farà sobre l’ús de mascaretes. Segons ha informat, el Centre de Prevenció i Control de Malalties Europeu emetrà avui una recomanació que, és de preveure, que per la que es guiarà l’executiu espanyol. “Estem aprenent del virus i Espanya actuarà en consonància amb el que diguin els organismes internacionals“, ha assenyalat Illa, que ha recordat que l’Organització Mundial de la Salut no “obliga” a la població a portar-ne, ni tampoc la resta de països europeus ho han establert.

Illa anuncia que es farà un assaig per millorar la protecció dels professionals sanitaris

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat en la seva compareixença a la comissió del Congrés que es posarà en marxa un assaig per buscar alternatives en la protecció dels professionals sanitaris que en primera línia combaten el coronavirus. “Es tracta de testar possibles medicaments i teràpies que evitin el contagi dels professionals sanitaris“, ha afirmat Illa, que no ha donat detalls del procediment. El ministre ha afirmat l’assaig anomenat Epics serà “massiu“, hi participaran 62 hospitals de 13 comunitats autònomes amb 4.000 sanitaris.

@Radio la voz cerdanyola 2017