En la roda de premsa del Govern amb Meritxell Budó, consellera de la Presidència i portaveu de la Generalitat de Catalunya, Miquel Buch, conseller d’Interior, Alba Vergés, consellera de Salut i Chakir El Homrani, conseller de Treball, Afers socials i Famílies, per actualitzar les dades sobre la pandèmia del COVID19, el Govern ha indicat que es realitzaran 170.000 test en 6 setmanes a través dels departaments d’Empresa i Salut amb una inversió de 1’4 milions d’euros. 

El Govern ha aprovat la creació del Programa Orfeu de detecció massiva de la COVID-19 amb l’objectiu de complementar la capacitat del sistema de salut de disposar de tests diagnòstic de coronavirus SARS-CoV-2. El programa està basat en les capacitats de PCR dels agents del sistema de coneixement de Catalunya i, en una primera fase, preveu realitzar 170.000 testos nous en sis setmanes, amb la possibilitat de seguir-ne escalant el volum. La iniciativa estarà en funcionament durant el temps necessari, d’acord amb l’evolució de la pandèmia i el desconfinament de la població.

A banda de la creació del programa, el Govern posa en marxa la tramitació d’emergència de la contractació dels serveis i subministraments necessaris per la seva posada en marxa per valor d’1,38 milions d’euros. En aquesta primera fase de la iniciativa, s’hi incorporen tres centres CERCA de recerca de Catalunya: el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona). Posteriorment, està prevista la incorporació de la resta d’agents de coneixement del país, especialment els laboratoris universitaris i EURECAT. També està obert als laboratoris privats d’empreses d’anàlisi catalanes, en els termes que corresponguin.

El Programa Orfeu té com a objectiu recollir la capacitat del diferents agents que treballen en R+D+I a Catalunya que estan condicions de prestar serveis de “screening” de la COVID-19. En aquest sentit, el Govern vol destacar que, a la vista d’aquesta situació de crisi, els centres de recerca CERCA de Catalunya, les universitats, els centres tecnològics i altres agents del sistema de coneixement, s’han posat a disposició del Govern per col·laborar en la detecció massiva de COVID-19 basada en les capacitats de PCR d’aquestes entitats.

La creació del programa Orfeu respon a que la detecció massiva de COVID-19 és essencial no només en la fase de confinament sinó també en la fase de desconfinament progressiu, que s’haurà de dur a terme de manera coordinada i escalada. Per aquest motiu cal que Catalunya disposi de capacitat per fer detecció massiva, que seran complementaris als que pot oferir el sistema sanitari. Aquesta detecció massiva de la COVID-19 és especialment important per garantir la salut pública en la fase de desconfinament de la població.

Els centres de recerca implicats en la primera fase ja treballen en la preparació de les instal·lacions per desplegar el programa Orfeu. Concretament, es realitzaran a les instal·lacions de laboratori de el Centre de Regulació Genòmica (CRG) al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) mentre que l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) dirigirà els serveis de proves massives al Parc Científic de Barcelona juntament amb l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC). El Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG-CRG) realitzarà un seguiment de les mostres, analitzarà els resultats i coordinarà els equips dels laboratoris.

Les instal·lacions treballaran 24h/7dies a la setmana per proporcionar serveis de testos fiables. Això permetrà que els serveis de salut aïllin millor els malalts, reduir les taxes d’infecció, permetre que els treballadors de serveis essencials tornin a treballar i salvar vides.

El programa Orfeu és una nova mostra de la implicació del sistema de coneixement de Catalunya en la crisi de l’epidèmia de coronavirus i com referma el seu rol de referent de recerca a Europa i al món. El conjunt del sistema de coneixement català estan contribuint decisivament a l’esforç científic global en el context de la crisi sanitària mundial, reforçant el rol del nostre país com a un dels principals referents científics europeus i del món. Són múltiples els centres de recerca, les universitats, centres tecnològics i altres agents del nostre sistema que estan liderant o participant activament en alguns dels projectes científics més rellevants destinats a minimitzar els efectes de l’epidèmia global de coronavirus COVID-19.

El Govern aprova una prestació econòmica per garantir l’acollida d’infants amb progenitors aïllats per la covid-19

Meritxell Budó, portaveu de la Generalitat, ha dit en roda de premsa que han aprovat una prestació econòmica d’urgència per garantir l’acollida d’infants amb progenitors o tutors aïllats per COVID19. Ho gestionarà l’Institut Català d’Acollida.

Es tracta de possibilitar una prestació d’acolliment familiar temporal per situacions de guarda legal temporal i emergència com l’actual. Cal tenir en compte que aquests infants no estaran tutelats per la Generalitat (que sí que en tindrà la guarda) i per tant, l’actual prestació per acolliments d’infants tutelats no és aplicable en aquests casos. Fins ara, la prestació econòmica per acolliment en família està contemplada pels casos de nens tutelats. En canvi, les actuacions que està engegant el Departament d’estades i acolliments per a infants els pares dels quals estan hospitalitats, són mesures que no comportaran l’assumpció de la tutela, sinó que es basen en mesures protectores com l’atenció immediata i la guarda administrativa, ja que tan sols impliquen una cura temporal.

Per fer possible aquesta nova modalitat d’acolliment, es faculta a l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA) perquè pugui fer la cerca de famílies capacitades per donar resposta a aquesta necessitat i a les mesures que s’adoptin en el context de la crisi actual. Aquesta cerca s’està duent a terme, de manera prioritària, entre les famílies d’acollida que ja estan validades per l’ICAA.

Finalment, pel mateix motiu, s’habilita al mateix ICAA i a la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència perquè treballin per ampliar la bossa de famílies d’acollida disponibles, sense perjudici dels requisits mínims d’idoneïtat que marca la llei. L’import de la prestació regulada per aquest article és de 326 euros pels infants de 0 a 9 anys, i de 362 euros pels infants i adolescents de 10 a 12 anys. Aquest import, si escau, es reduirà en proporció a l’import que es rep o que es pot reconèixer per dret d’aliments o derivats de la Llei de suport a les famílies.

Buch demana incrementar la pressió a qui es desplaci a les segones residències

El conseller d’Interior Miquel Buch ha demanat augmentar la pressió a qui trenqui el confinament “de manera irresponsable”. Segons el conseller, el desplaçament a segons residències posa en risc la gent gran de les petites localitats i és un gest “insolidari”. Per això, anuncia que s’incrementaran els controls policials.

Treball i Afers socials ha repartit 768.000 elements de protecció sanitari a les residències

Chakir El Homrani, conseller de Treball, Afers socials i Famí­lies, ha dit en roda de premsa que ja han repartit 768.000 elements de protecció sanitari a les residències, entre mascaretes EPI, guants i bates. El Homrani també ha explicat que ha començat a arribar una comanda amb 4’8 milions de productes que es repartiran properament.

Es tracta d’una compra de material cinc vegades més gran que la primera, concretament de 5 milions d’euros, que va arribant per parts i que anem repartint tan bon punt arriba al centre de distribució del Departament per no deixar d’abastir les residències. Esperem rebre durant aquesta setmana la resta de material de la comanda per proveir de manera constant els centres residencials.

La compra que ha fet el Departament específicament per a centres residencials per un valor de 5 milions d’euros suposa 4.388.000 elements de protecció. Es tracta, concretament, de 450.000 mascaretes FFP2, 900.000 mascaretes quirúrgiques, 55.000 bates impermeables, 275.000 bates d’un sol ús, 2.700.000 guants i 8.000 ulleres.

Des del 29 de març fins avui el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ja ha repartit a les residències 768.000 elements de protecció de contagi de la Covid-19 per als i les professionals.

Cal recordar que l’ordre de centralització de compra de material del Govern de l’Estat no ha funcionat i va fer perdre gairebé una setmana de temps, fins que el Departament finalment va decidir buscar vies a la Xina i realitzar les compres directament.

TASF

El Govern ha posat a disposició de centres sanitaris 8’7 milions de mascaretes quirúrgiques

Alba Vergés, la consellera de Salut, ha explicat en roda de premsa que han posat a disposició de centres de salut i residències 8’7 milions de mascaretes quirúrgiques, entre d’altre material sanitari, i han fet més de 75.000 mostres PCR. Dels 2.010 llits disponibles en aquests moments, 1.753 estan ocupats per pacients covid-19, el que representa el 87%.

El Homrani: “Hem de ser capaços de dotar d’oportunitats a persones en situació irregular que viuen en aquest país”

El conseller de Treball, Afers socials i Famílies, Chakir el Homrani ha afirmat que “hem de ser capaços de dotar d’oportunitats a persones en situació irregular que viuen en aquest país”. Ha fet referència a les 10.000 dones que habitualment s’ocupen de gent gran i que ara podrien treballar en el sector sanitari. “Haurien de regularitzar la seva situació i sortir de la vulnerabilitat”, ha insistit.

El Homrani: “S’han fet 85.115 ERTOs a Catalunya”

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakier El Homrani, ha anunciat que s’han fet ja 85.115 ERTOs a Catalunya, el 72% dels quals pertanyen a les comarques de Barcelona, i el 80% són del sector serveis. Actualment hi ha més de 625.000 afectats per expedients de regulació Catalunya.

DADES PER DEMARCACIONS

  • Barcelona: 61.592 expedients. 489.507 persones afectades
  • Girona: 9.731 expedients. 61.135 persones afectades
  • Lleida: 4.762 expedients. 26.362 persones afectades
  • Tarragona: 6.946 expedients. 39.973 persones afectades
  • Terres de l’Ebre: 2.084 expedients. 8.379 persones afectades

TOTAL CATALUNYA: 85.115 expedients. 625.356 persones afectades

Vergés: “El desescalament del confiament serà diferent segons les zones de Catalunya”

Alba Vergés, consellera de Salut, ha afirmat que “el desescalament del confinament serà diferent segons les zones de Catalunya”. Ha apuntat que no és el mateix Barcelona, que té metro, que les zones rurals. “Hem de tenir en compte tot això a l’hora de dissenyar el pla de desescalament”. De la seva banda, Meritxell Budó, portaveu del Govern, ha opinat que “encara trigarem pel retorn a la normalitat”. Oriol Mitjà ha estat designat per dur a terme l’informe que ha de permetre redactar el Pla de desconfinament.

El Homrani: “S’han traslladat 393 residents a hospitals”

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani ha explicat que “s’han traslladat 393 residents a hospitals d’aguts”. Ha advertit, però, que aquesta xifra “té un marge d’error” perquè és la informació els arriba des de les residències directament.

@Radio la voz cerdanyola 2017