Budó demana al govern central més mesures socials i econòmiques. A més a més anuncia que més de 1.100 empreses s’han ofert per fabricar material sanitari. El trànsit a l’àrea metropolitana de Barcelona es redueix més d’un 30% respecte al dimarts passat. Vergés defensa que la recomanació del SEM de no intubar a persones més gran de 80 anys és una pràctica clínica comuna que defensen diferents metges. Mentre, diu que el govern espanyol no ha lliurat cap test a la Generalitat. Per altre banda, Vergés diu que contractarien sanitaris estrangers si fos necessari

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha demanat diferents mesures al govern central, com una renda bàsica universal, injecció de liquidat a l’economia, suport a PIME’s i autònoms amb crèdits i oferint liquiditat, la suspensió dels quotes i lloguers, que es puguin posposar els deutes i que s’elimini l’objectiu e dèficit i el sostre de despesa, i agilitzar la burocràcia. Després d’aquestes demandes, ha fet gala de la gratuïtat del transport públic a Barcelona, una mesura que es farà efectiva dijous. També ha recordat que el conseller de Territori, Damià Calvet, ha demanat la gratuïtat dels peatges.

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha anunciat la creació del portal ‘Market place‘, que té l’objectiu de connectar diferents empreses que tinguin diferents capacitats i tecnologia per fabricar material sanitari. Fins ara, més de 1.100 empreses s’han apuntat al portal.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha reiterat que no s’ha d’abaixar la guàrdia i ha informat que el trànsit a l’àrea metropolitana de Barcelona s’ha reduït més d’un 70% respecte a un laborable normal i més d’un 30% respecte al dimarts passat, quan encara no havia entrat en vigor l’enduriment del confinament decretat pel govern espanyol.

Vergés matisa que les tendes de l’exèrcit no s’han acabat posant a l’hospital temporal de Sabadell per motius tècnics.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que el 061 s’ha reorientat del tot per a l’atenció primària relacionada amb el coronavirus i ha matisat que la Generalitat no ha denegat que l’exèrcit muntés unes tendes a l’hospital temporal de Sabadell, sinó que la decisió s’ha pres per criteris tècnics.

Sobre l’informe del SEM que recomanar no intubar persones més grans de 80 anys per optimitzar recursos, la consellera de Salut, Alba Vergés, s’ha limitat a dir que és una pràctica clínica comuna i ha recordat que han sortit diferents metges defensant aquesta pràctica. Tot i això, ha remarcat que cada persona té uns condicionants que influeixen en la intervenció, i ha matisat que una intensitat terapèutica major no significa que el tractament sigui millor.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha demanat el “màxim respecte” al criteri clínic que recomana no intubar a les persones més grans de 80 anys. Tot i així, ha matisat que cada persona té uns condicionants que s’han de valorar independentment i que no totes les persones necessiten la mateixa intensitat terapèutica.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit que el govern espanyol no ha lliurat cap test a al Generalitat perquè algun d’ells, argumenta la Moncloa, havien sortit defectuosos. Tot i així, ha dit la Generalitat ja havia comprat tests pel seu propi compte.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que la Generalitat ja ha demanat els serveis d’estudiants de Medicina i ha especulat que, en cas que en un futur fos necessari, es podria arribar a contactar sanitaris estrangers. “Espais sanitaris sense professionals no serveis de res“, ha evidenciat.

Parlament de la roda de premsa del govern de la Generalitat sobre la crisi del coronavirus en la què intervindrà la portaveu de l’executiu, Meritxell Budó, el conseller d’Interior, Miquel Buch, i la consellera de Sanitat, Alba Vergés.

La portaveu Meritxell Budó: “Informar que actualment un dels temes que ens ocupa i preocupa més son les residencies on hi ha molta de la nostra gent gran. Recordar que a Catalunya hi ha al voltant de 70.000 avis i avies en residències i que son un col·lectiu vulnerable“. “Aquesta tarda hi ha una reunió del president Quim Torra, el Conseller de Treball, Afers Socials i Families, Chakir el Homrani, amb l’Associació Catalana de Recursos Assistencials per poder estudiar les mesures que s’estan prenent i les que cal prendre“. “En relació a les mesures que el govern de Pedro Sánchez va prenent considerem que estan arribant tard i son insuficients. I no ho diem només nosaltres. Ho diuen empresaris, patronals, sindicats, etc.“. “En l’àmbit de les mesures que el govern va prenent per fer front a aquesta crisi, recordar que ahir el govern va anunciar la gratuïtat del transport públic de tot Catalunya mentre duri aquesta excepcionalitat“. “En els propers dies pot ser que hi hagi algunes dades que puguin fer pensar en un escenari optimista de cara als dies immediats. Per això que demanem que no s’abaixi la guàrdia. El confinament és molt important i és necessari“. “El conseller Damià Calvet ha enviat una carta al ministre José Luis Ábalos demanant-li la gratuïtat dels peatges i que per part nostra no descartem la possibilitat de fer-ho unilateralment a les nostres autopistes, que son la c-32, c-33 i c-16“. “Si es prenguessin aquestes mesures preventives ara hi hauria menys patiment i menys crisi després“. “Informar que fa una setmana que el Departament d’Empresa i Coneixement, va posar en marxa un portal web http://accio.gencat.cat per recollir i posar en contacte empreses que ofereixin tecnologia, material sanitari o capacitat de producció pel COVID19“. “Més de 1.100 empreses han ofert ja els seus productes, tecnologia o capacitats a través d’aquest portal de la Generalitat“. “Per acabar, informar que el Govern està impulsant l’obertura gradual de les dades disponibles relacionades directa o indirectament amb el COVID19, començant per aquella que ja ha publicat Salut, mitjantçant l’AQUAS“.

El conseller d’Interior, Miquel Buch: “Les últimes 24h s’han identificat 7.979 persones i 8.470 vehicles. S’han fet 8 detencions i 2.127 actes de denúncia contra persones que incompleixen la normativa. S’ha realitzat el tancament d’1 local i 5 denúncies contra establiments“. “Pel que fa a l’activitat dels Mossos d’Esquadra i la policial local, les ultimes 24 hores també han tingut 2 actuacions policials a requeriment sanitaris o judicials“. “Dies de tensió bàsica al nostre sistema cada vegada arriben més persones que requereixen atenció. Hem augmentat al màxim l’atenció primària i els hospitals i amb nous espais“.

La consellera de Salut, Alba Vergés: “No hi ha malalties, sinó que hi ha persones amb malalties. Pel coronavirus no hi ha vacuna, però la malaltia es pot superar. Els criteris clínics prevalen i defensaré la pràctica clínica professional“. “La intensitat terapèutica no marca que és millor per les persones. Sempre preval el criteri clínic per cadascuna de les persones. Els condicionants de les persones intervenen en les decisions“. “L’App serveix per el seguiment de l’estat de salut i poder tenir informació de com s’està comportant l’epidèmia“.

@Radio la voz cerdanyola 2017