En la roda de premsa del comitè tècnic de gestió del coronavirus, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, S’ha mostrat preocupat per el risc de saturació de les UCI, un risc que pot ser el focus d’un problema la setmana que ve. Per altre banda, ha compartit l’actualització de les dades

Espanya ha registrat 838 morts amb coronavirus en les últimes 24 hores, un augment en el número de morts semblant al d’ahir dissabte (832), però superior al del divendres (769). Amb l’actualització de dades d’aquest diumenge, el país s’acosta als 80.000 casos, la qual cosa manté a Espanya com a quart país del món amb més casos, per darrere dels Estats Units, la Xina i Itàlia.

Les dades totals són els següents: 78.797 contagiats, 4.907 pacients que han requerit UCI, 6.528 morts i 14.709 curats. El nombre de casos ha augmentat (6.549 en un dia), igual que el número de recuperats (2.461). D’aquesta manera, Espanya continua incorporant persones recuperades a les xifres globals, perquè el dissabte es van recuperar 2.891 persones i el divendres ho van fer 2.342.

Bona evolució de les dades peró cal ser cauts

El responsable del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha explicat en la roda de premsa d’aquest diumenge que “tots” indicadors que manegen per a valorar si existeix un canvi de tendència en l’evolució del coronavirus a Espanya van “en bona direcció“. També ha assenyalat que l’evolució en l’extensió de la pandèmia “s’ha estabilitzat, sembla fins i tot que està començant a descendir, però cal anar amb compte, perquè sent cap de setmana pot haver-hi un retard“.

Ha expressat la seva preocupació davant el risc de saturació de les UCI on ja hi ha 4.907 persones ingressades. “El problema fonamental és que les UCIs no se saturin“, ha explicat. Simón ha assenyalat que aquesta saturació implica dos riscos: que l’atenció dels malalts empitjori i que aquesta impedeixi accedir a nous contagiats i malalts d’altres patologies. “L’objectiu és ara que no es produeixi una massificació“.

Simón, que responia a les preguntes de la premsa, ha posat com a exemples dos indicadors: el temps de duplicació de l’epidèmia i l’evolució en el número de reproducció. El temps de duplicació, si bé varia entre les Comunitats Autònomes, “s’aproxima als objectius“, de la mateixa manera que el número de reproducció, que està pròxim a l’1 o fins i tot menys de 1. Així i tot, ha aclarit que “totes aquestes estimacions es basen en dades de notificació” i que “porten dies de retard“, com ve repetint aquests dies en les rodes de premsa.

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha defensat que l’enduriment del confinament anunciat ahir per Pedro Sánchez “intenten reduir al màxim la xifra de casos nous” de covid-19 per donar marge a que les UCI donin altes i no es produeixin col·lapses. Simón ha subratllat que el número de persones a la UCI segueix augmentant i que ja hi ha diverses autonomies al límit de la seva capacitat i d’altres que s’hi acosten ràpidament.

Detingudes 61 persones en les últimes 24 hores per saltar-se l’estat d’alarma

El DAO de la Policia Nacional, José Angel González, ha informat que han estat detingudes 61 persones en les últimes 24 hores (un increment del 8,7%) per saltar-se l’estat d’alarma arran de la crisi del coronavirus. En total, des que es va decretar l’estat d’alarma fa dues setmanes, han estat detingudes 670 persones.

Parlaments de la roda de premsa dels responsables tècnics i sanitaris després del Comitè de Gestió Tècnica del coronavirus

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, ha indicat que “l’increment de nous casos porta uns dies baixant. Avui és del 9%, però cal anar amb compte, perquè sent cap de setmana pot haver-hi un retard“. “Gairebé un 20% dels pacients han rebut l’alta. Sembla que l’evolució es va estabilitzant, però el problema principal és que les UCI no se saturin“.

Miguel Ángel Villarroya, cap de l’Estat Major de la Defensa: “Les Forces Armades mantenim un total de 6.500 efectius. Igual que altres dies, l’esforç es desglossa en tres eixos: desinfecció d’instal·lacions crítiques; el suport amb el trasllat de morts i pacients, així com proves biològiques i material sanitari; suport a instal·lacions, avui ens centrem en l’hospital de campanya en Ifema i en la Fira de Barcelona”. “Avui vull posar en valor el lema de l’Estat Major de la Defensa: el valor del conjunt. Aquí s’entén com el treball de tots els espanyols per a derrotar la Covid-19“.

José Ángel González, director adjunt operatiu de la Policia Nacional: “Els experts de la Policia Nacional han realitzat més de 1.100 contactes amb el personal sanitari sol en la primera setmana. Ara ha de ser més fort que mai. Cuida de qui et cuida”. “Des del començament de l’estat d’alarma s’han realitzat 57.000 sancions. Avui novament vull alertar d’un cas de fishing, d’enviament massiu de correus electrònics que simulaven ser Correus. Si us plau, siguin prudents. També hem detectat l’augment de notícies falses sobre remeis casolans per a no contagiar-se”. “S’ha posat a la disposició de Sanitat el nostre laboratori d’ADN de Policia Científica”. “L’excel·lent col·laboració ha estat, és i serà el camí correcte. Continuarem avançant junts”.

José Manuel Santiago, general de brigada i cap de l’estat major de la Guàrdia Civil: “La immensa majoria dels ciutadans respecta les restriccions. Ahir, 14.000 guàrdies civils han patrullat els pobles d’Espanya. Es van formular ahir més de 3.700 denúncies i es van detenir 13 persones per resistència i desobediència. Encara trobem exemples de falta de compromís, com un ciclista de Saragossa que va haver de ser auxiliat per la nostra patrulla, o aquest bar clandestí localitzat en Gran Canària. En tots dos casos, es van formular denúncies”. “El nostre compte en xarxes socials perquè les persones puguin informar-nos de ciberestafas està rebent señalaciones. Les señalaciones sobre venda de gels i màscares disminueixen, però augmenten les ciberestafas sobre venda de test ràpids“.

María José Rallo del Olmo, secretària general de Transports: “Ahir les xifres de mobilitat es van mantenir per sota de les de la setmana. No va haver-hi dades destacables”. Rallo compara dades de la primera i de la segona setmana de l’estat d’alarma. “Són dades molt positives que mostren el gran esforç en la reducció del transport públic. En el transport privat, entre setmana el descens és del 65% i el cap de setmana del 85%”.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri: “La mobilitat s’ha reduït i això facilita el control de la transmissió, però encara estem en risc que se saturin les UCI. Les mesures preses ahir pel Govern són per a reduir el nombre de persones susceptibles de ser ingressades. L’epidèmia és molt probable que estigui evolucionant correctament gràcies a l’esforç de tots, però el nombre de persones en les UCI continua augmentant i hi ha diverses comunitats que estan al límit, per això cal ser estrictes en l’aplicació de les mesures de control”. “Tots els indicadors sobre evolució de l’epidèmia van en bona direcció. El número de reproducció està progressivament acostant-se a un, però no hi ha certesa pel possible retard en la notificació. El punt crític és ara garantir que les UCI no arribin a la saturació”. “Quant a les UCI, es va reduint el percentatge d’entrades, però no d’estada. Hi ha sis comunitats que estan al límit de les seves capacitats i altres tres que estan creixent ràpid cap a aquest límit”. “Quant als equips de protecció, no s’està aconseguint fer les comandes, però sí que s’aconsegueixen reposar. Aquest cap de setmana arriben 1,5 milions de màscares i es van mantenint les actualitzacions dels estocs”.

José Ángel González, director adjunt operatiu de la Policia Nacional, sobre la compra de màscares: “El passat 24 de gener, es va donar ordre de reforçar la frontera. Ens van dir que s’incrementava la protecció d’agents que treballaven en frontera. Es va posar en marxa un pla d’actuació per a protegir la salut dels policies i protegir als ciutadans. Ahir es van distribuir 550.000 màscares. S’ha actuat amb previsió, d’acord amb Sanitat”.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri: “A Espanya, tenim un nombre de professionals sanitaris afectats molt importants en comparació amb altres països. Sabem per exemple que la seva taxa d’ingrés és del 8,8%. El nostre sistema sanitari requereix del personal sanitari que ha d’estar sa per a actuar, per això és important fer proves. No hi ha un altre objectiu que aconseguir que es puguin reintegren el més ràpid possible”.

Miguel Ángel Villarroya, cap de l’Estat Major de la Defensa: “Sempre actuem a petició dels responsables de la sanitat de les comunitats. Els vaixells estan a la disposició de ser desplegats on fes falta, quan ens ho demanin“.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri: “En algunes situacions, el virus pot romandre actiu més de dues setmanes, però els protocols actius en general són correctes. Ara mateix no podem modificar-ho. Mancant informació, no ens consta que aquesta permanència del virus suposi un risc per a la comunitat”. “Cada dia tenim un nombre més important de persones recuperades. Algunes d’elles són donades d’alta hospitalària, però passaran una quarantena domiciliària. És difícil de valorar. Crec que no hem d’entrar en una carrera amb altres països per a aconseguir dades espectaculars d’un dia per a un altre. Entrar en aquesta mena de guerres de xifres seria un error”.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, sobre les comunitats amb UCI saturades o a punt d’estar-ho: “Crec que és millor que aquesta informació la donin les mateixes comunitats. S’està treballant intensament perquè les comunitats que estan al límit deixin d’estar-lo, amb la qual cosa la situació pot canviar en les pròximes hores. A més, hi ha recursos que poden moure’s d’una comunitat a una altra”.

José Ángel González, director adjunt operatiu de la Policia Nacional, sobre la situació en el CIE de València: “De les 765 places que tenim en CIE a penes estan ocupades unes 200 ara mateix. No hi ha possibilitat de repatriació, per això es va posar en marxa la possibilitat de posar en llibertat a les persones que estan en els CIE, però cal estudiar els casos particulars”. González nega l’amuntegament en el CIE de València.

@Radio la voz cerdanyola 2017