El govern espanyol ha rebutjat la petició de la Generalitat d’aplicar el “confinament total” a la conca d’Òdena. El govern català hi volia limitar l’activitat laboral als àmbits considerats essencials. Des de Moncloa recorden al conseller Buch que l’ordre de confinar la zona ha de passar pel ministre de Sanitat, Salvador Illa, i que tan sols ell és l’autoritat competent amb l’estat d’alarma decretat

El dimecres, el conseller Miquel Buch va anunciar que signaria una resolució per endurir el confinament d’Igualada i de tota la conca d’Òdena, “perquè a partir d’ara només pugui sortir al carrer qui presti serveis essencials. El ministeri de Sanitat recorda que una ordre d’aquestes característiques només pot donar-la l’autoritat competent, en aquest cas el ministre de Sanitat, com a autoritat delegada en virtut de la declaració de l’estat d’alarma“, indiquen des de la Moncloa. El govern central afegeix: “El govern d’Espanya segueix en tot moment les recomanacions de l’OMS i reitera que ha adoptat les mesures més dràstiques a Europa i de les més estrictes a nivell mundial per vèncer el coronavirus. El govern crida una vegada més a la unitat d’acció entre les administracions i reitera la seva voluntat constant de coordinació i col·laboració amb les comunitats autònomes en la seva lluita contra la pandèmia“.

En la mateixa línia expressada en un comunicat del govern espanyol, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitària, Fernando Simón, ha posat en dubte que el confinament a Igualada hagi funcionat, de fet, ha dit que no s’ha “pogut demostrar” que les mesures restrictives en aquesta zona hagin tingut “impacte“, tant positiu com negatiu. “No puc dir si han servit o no. Probablement el que es fa a Espanya és pràcticament el mateix“, ha dit.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha afirmat aquest matí que “el Govern de l’Estat espanyol ens va desautoritzar amb totes les decisions amb el Reial Decret, subordinant totes les decisions a la seva voluntat pel que fa al coronavirus”, i ha lamentat que “han decidit subordinar-nos a tots en lloc de coordinar-nos”. “Evidentment nosaltres no ens estem quiets i tenim tècnics i experts que ens assessoren“, ha manifestat.

En declaracions a Rac1, el conseller s’ha referit així a la resposta “gens encertada” del Govern espanyol sobre la posada en marxa del confinament de la Conca d’Òdena en fase 2, anunciada ahir pel conseller Buch i la consellera de Salut, Alba Vergès, pel qual es passa del confinament perimetral iniciat el passat 13 de març al confinament intern de tota la ciutadania de la zona, fent-ho extensiu a quinze dies més. “Quan tinguem la resposta de l’Estat per escrit, podrem prendre les decisions oportunes”, ha afegit, explicant que “hem conegut la resposta del govern espanyol pels mitjans de comunicació”.

El titular d’Interior ha explicat que pel que fa a la Conca d’Òdena, “ens movem amb unes xifres que són dràstiques i alarmants. Tenim 63,1 morts per cada 100.000 habitants. És una xifra més alta que la de la Llombardia, de Madrid i de Catalunya. Si la ciutadania continua fent vida normal, aquest virus es propaga i genera més mortalitat“.

Buch ha recordat que “el nostre objectiu era tenir 15 o 20 dies de confinament absolut, i no ho dèiem perquè se’ns acudís, sinó que ho dèiem assessorats per experts. Val més fer una aturada forta que no deixar que s’allargui aquesta corba“.

Sobre la situació actual, el conseller ha afirmat que “la gestió d’aquesta emergència té entre 3 i 4 setmanes de decalatge. La foto que tenim avui és el que va passar fa 14 dies, durant aquest temps el virus pot estar dins el cos. Les decisions que prenem avui seran efectives d’aquí a 14 dies, per això nosaltres vam fer l’aposta d’anar a màxims. És més efectiu fer una aturada de màxims al principi, i després mirar si es pot flexibilitzar, si cal, les decisions”, ha recordat.

El conseller ha explicat també que “la gent ho està fent bé. Sempre hi ha una minoria incívica, per això els Mossos d’Esquadra estan actuant per reconduir aquestes conductes que ajuden a propagar la malaltia“.

En aquest sentit, Buch ha dit que “està baixant molt la delinqüència, sobretot el furt, que és el delicte que més es comet a Catalunya i també ha baixat el robatori en interior de domicili perquè la gent està a casa”.

Roda de Premsa de la portaveu de la Generalitat i els consellers d’Interior i Sanitat

La consellera de presidència de la Generalitat, Meritxell Budó, la de sanitat, Alba Vergès i el d’Interior, Miquel Buch, han comparegut per informar de la situació actual de la pandèmia a Catalunya.

Meritxell Budó, consellera de Presidència i portaveu del Govern, assegura que qui millor coneix la situació de la Conca d’Òdena és el govern de Catalunya. “Demanem al govern de l’Estat espanyol que validi aquesta resolució que va prendre ahir el govern de Catalunya“, ha dit. “Necessitem que el govern espanyol faci cas al que ens diuen els epidemiòlegs del país“. Respecte als respiradors o els test del coronavirus, ha assegurat que el 90% l’està proveint el govern de Catalunya i el 10% l’espanyol. Demanen continuar proveint-se pels canals habituals: “La compra centralitzada ha estat un fracàs”.

Segons les dades recents de subministrament, la davallada del consum d’aigua ha baixat un 9%, mentre que a nivell industrial s’ha detectat, del costat de Tarragona, una baixada del 7%. “Això fa evident que el confinament i l’aturada és un fet”, ha dit la consellera de Presidència Meritxell Budó en roda de premsa. Altres dades que ha donat fan referència a la reducció de l’ús del transport públic, que en el cas del metro de Barcelona ha estat del 75%. A l’aeroport del Prat l’activitat ha baixat entre un 90 i un 95%. Pel que fa al tràfic viari, les vies de la Generalitat han abaixat un 72% el transit i les de titulació estatal un 53%.

Un dels objectius d’aquesta setmana de la pandèmia, segons la consellera Alba Vergés, és ampliar el nombre de llits de les unitats intensives. En total n’hi ha 1406, 1016 dels quals estan ocupats per pacients que pateixen el Covid-19. D’aquests, 863 necessiten ventilació mecànica invasiva. Vergés també ha assenyalat que estan incorporant sanitaris entre estudiants de mecedina que ja han passat el MIR, així com infermers. Pel que fa al material, ha explicat que aviat rebran 500.000 mascaretes FFP2 i 208.000 FFP3, a banda de 20.000 bates. “Ens hem anat espavilant i ho continuarem fent, allà on es pugui comprar farem aquests comandes“.

Resum dels parlaments

Meritxell Budó ha indicat que “Qui millor coneix la situació a la conca d’Òdena és el govern de Catalunya i per tant aquesta resolució està dictada tenint en compte tots els elements de salut. Demanem al govern espanyol que validi aquesta resolució“. “En relació als Equips de Protecció Individual i altre material sanitari necessari, com ara respiradors i testos de detecció ràpida de coronavirus actualment la Generalitat n’està proveint un 90%. La resta, un 10% ve de l’Estat espanyol“. “La compra centralitzada que va decretar el govern espanyol no ha funcionat ni funcionarà. És un fracàs. Per tant, demanem que deixin fer a Catalunya i altres territoris que adquireixin directament el material que necessiten“. “Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física posa a disposició del teixit esportiu català la línia de finançament a través de la qual AVALIS i Institut Català de Finances avalen el 80% dels préstecs que atorguin les entitats financeres, les quals assumeixen el 20% del risc“. “El Govern oferirà una línia de finançament de 10 milions d’euros per ajudar el teixit esportiu català“. “Una altra mesura que està duent a terme el govern de la Generalitat: Es garanteix el 100% del finançament de tots els serveis socials que es presten a la ciutadania“. El Departament de Treballa, Afers Socials i Families ha signat una resolució que incorpora també mesures excepcionals que han de facilitar la reorganització de recursos humans per donar resposta a les necessitats de personal dels centres residencials“. “Informar que els tallers dels centres penitenciaris de Catalunya fabricaran 32.000 uniformes sanitaris per abastir els hospitals durant l’emergència del coronavirus“. “Estan garantits el subministrament i la qualitat de l’aigua al conjunt del país, la distribució de mercaderies, i la mobilitat que permeti la continuïtat de l’activitat econòmica essencial i la prestació de serveis bàsics“. “Altres dades que confirmen la reducció de l’activitat són la disminució d’operacions a l’aeroport de Barcelona El Prat d’entre el 90 i el 95% respecte l’any anterior“. “La reducció de la mobilitat en vehicle està tenint un impacte positiu en la qualitat de l’aire. Detectem reduccions molt significatives dels nivells diaris de diòxid de nitrogen, un contaminant molt associat al trànsit i a la mobilitat“. “Una altra mesura que està duent a terme el govern de la Generalitat: Es garanteix el 100% del finançament de tots els serveis socials que es presten a la ciutadania“.

Per la seva part, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha indicat que “Estem plantejat una nova estratègia per fer front a la violència masclista en aquestes circumstàncies. És una operativa amb tot el cos dels Mossos d’Esquadra per evitar que la situació de confinament no suposi un empitjorament de la situació“. “Les mesures que prenem avui seran efectives d’aquí 14 dies. Si el govern espanyol admet que desconeix l’efectivitat de les mesures, perquè no accepta les mesures més dures i dràstiques?“. “Si no ens accepten aquest confinament a la Conca d’Òdena anirem a buscar altres solucions perquè la xifra de morts és molt elevada i està per sobre de la mitjana catalana, espanyola i de la Llombardia“. I ha afegit: “Haurem de pendre decisions singulars i concretes per aquesta zona“.

Alba Vergés, la consellera de Sanitat ha dit que “estem dotant de material de protecció individual tots els professionals. Protegir els nostres professionals de la salut i de les residències és cabdal. És important que el material arribi als centres“. “Estem augmentant les UCI’s, ja tenim 1406 llits d’UCI’s. 863 persones actualment requereixen ventilació mecànica invasiva. També estem augmentant el nombre de professionals a través de persones jubilades i estudiants del MIR“. “Avui han arribat 500.000 mascaretes quirúrgiques i 200.000 mascaretes de més alta protecció i 20.000 bates. A finals de setmana rebrem centenars de respiradors. I demà arriben 50.000 unitats de test ràpids del COVID19“. “Tenim la confiança que el govern espanyol accepti el confinament en fase 2 de la Conca d’Òdena. Hi ha prous indicis per acceptar aquesta mesura“. “L’orígen del brot d’#Igualada és desconegut. Ara no és important conèixer l’orígen sinó l’evolució“. “S’han posat a disposició de tots els països que ho necessitin els respiradors 3D i també l’App sobre el Coronavirus. Aquesta és una crisi global i per això ho posem a disposició de qui ho hagi d’utilitzar“. “Les primeres unitats de proves ràpides es faran a persones amb símptomes i a les residències de persones grans“.

@Radio la voz cerdanyola 2017