En la compareixença des de la Moncloa de la portaveu i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i del ministre de Sanitat, Salvador Illa, després del Consell de Ministres d’aquest dimarts, en el qual s’ha aprovat el primer tram de la línia d’avals extraordinaris per les empreses, pimes i autònoms

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el “primer tram” de la línia d’avals extraordinaris anunciada la setmana passada per a donar liquiditat urgent a empreses, pimes autònoms davant l’emergència del coronavirus, per un import de 20.000 milions d’euros, segons ha anunciat la ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, en una roda de premsa telemàtica.

D’aquests 20.000 milions, que suposen una cinquena part dels 100.000 milions anunciats la setmana passada i “tindran caràcter retroactiu per a operacions concedides des del 18 de març”, segons Montero, la meitat, 10.000 milions, serà per a pimes i autònoms i l’Estat cobrirà el 80% dels préstecs o renovacions de crèdits que sol·licitin. Aquest percentatge permetrà “més facilitat” perquè que els comitès de risc dels bancs concedeixin aquests préstecs i “que no es destrueixi ocupació”.

En el cas de la resta d’empreses, l’aval serà del 70% del préstec concedit i del 60% en el cas de les renovacions. El termini dels crèdits serà d’un màxim de cinc anys. “Aquestes mesures ajudaran les nostres empreses a resistir els efectes negatius que aquesta situació està generant en el teixit productiu de la nostra societat”, ha explicat Montero, que ha indicat que l’objectiu d’aquesta mesura és permetre a les empreses “atendre necessitats de finançament derivades del pagament de salaris, factures”, circulant i “altres necessitats de liquiditat, incloses el venciment d’obligacions financeres o tributàries”.

Montero ha explicat que “s’ha començat per aquests 20.000 milions de manera que s’han establert unes condicions diferents per a les empreses que tenen major múscul financer”. “Volem observar també com es comporta aquest mecanisme” perquè es pugui “ajustar” en el futur si és necessari.

Respecte a quin tipus d’interès es cobrarà en aquests préstecs, Montero ha explicat que “el Govern no ha determinat cap mena de criteri” i ha apel·lat a “la responsabilitat de les entitats financeres”, a les quals ha agraït la seva col·laboració i “disponibilitat”. “Probablement el major problema d’aquests préstecs no té a veure amb el tipus d’interès” que, ha recordat, porta “anys” en un nivell “baix” gràcies a les mesures d’estímul del Banc Central Europeu, “sinó per la necessitat d’avalar el risc”. L’aval de l’Estat, ha explicat, serveix per a “que les entitats financeres tinguin un matalàs de seguretat”16.01 24/03/2020

El Govern convoca un Consell de Ministres extraordinari el divendres per a ampliar l’estat d’alarma

El Consell de Ministres tornarà a reunir-se aquest divendres de manera extraordinària per a aprovar una pròrroga de l’estat d’alarma, com ja ha anunciat el Govern. La nova reunió del gabinet de Pedro Sánchez es produirà l’endemà passat que el Congrés voti aquest dimecres aquesta ampliació temporal de l’estat d’alarma, un tràmit que s’espera que es compleixi pel suport anunciat del PP al Govern. L’ampliació serà fins al 12 d’abril.

La portaveu del Govern, María Jesús Montero, compareix ara després del Consell de Ministres. “Volem traslladar l’afecte a famílies que han perdut un ser estimat, que segueixen amb angoixa la seva evolució. Tota Espanya us acompanya en la vostra pèrdua i desvetllament. Desig que aquesta situació es pugui resoldre en el menor termini possible. Aquesta crisi canviarà la nostra escala de valors sobre determinats aspectes. Aconseguir una societat més cohesionada humana i justa conscinete del paper imprescindible de l’estat de benestar i els professionals que treballen en l’especialment els sanitaris”.

No hi haurà rebaixa de salaris als funcionaris

El Govern assegura que “en cap moment” s’ha contemplat rebaixar els salaris dels empleats públics a causa de la crisi del coronavirus, com ha publicat el diari La Razón aquest dimarts. “Són més imprescindibles que mai, en cap moment aquest Govern s’ha plantejat cap rebaixa”, ha assegurat la ministra portaveu, María Jesús Montero.

El diari La Razón ha publicat aquest dimarts que el Govern estudia baixar el 2% el salari dels empleats públics i, fins i tot, que l’Executiu no descarta “que els alts càrrecs de les Administracions públiques, inclosos els ministres”, retallessin els seus salaris “fins al 15%”.

Els sindicals amb més representació en l’Administració Pública, CCOO, UGT i CSIF, han manat comunicats també al final del matí per a negar aquesta reducció de les retribucions dels empleats públics. Les tres organitzacions de treballadors han assegurat que, després de contrastar amb Funció Pública aquesta informació publicada, des del Ministeri que dirigeix Carolina Darias han negat aquesta retallada.

La construcció segueix treballant

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha rebutjat la possibilitat que l’activitat de la construcció freni com sol·liciten sindicats i els Col·legis d’arquitectes i enginyers. Illa s’ha escudat en què és necessari que les empreses que ofereixen serveis essencials com a transport, alimentació o medicines mantinguin l’activitat perquè continuïn funcionant els hospitals i es pugui derrotar a la malaltia, encara que la construcció no un d’aquests serveis essencials.

Com en altres ocasions, el ministre ha assegurat que les mesures preses quan es va decretar l’estat d’alarma són de les més restrictives d’Europa. “Ens sembla que la millor nova mesura seria que els ciutadans continuïn complint amb unes mesures tan dràstiques com estan fent ara fins al 12 d’abril”, ha conclòs Illa.

El Govern retarda la decisió sobre la fi de curs escolar

Per un altre costat, el Govern rebutja que tingui ara mateix sobre la taula la possibilitat de tancar el curs escolar el mes de març, com ha dit el conseller d’Educació de la Comunitat de Madrid, Enrique Osorio. No obstant això, no descarta que s’hagi d’acabar l’any acadèmic abans d’hora, però espera a prendre una decisió d’aquest calat a veure com evoluciona la pandèmia del coronavirus després de gairebé dues setmanes de confinament.

@Radio la voz cerdanyola 2017