Espanya amb un sol dia hi ha hagut més de 500 morts pel contagi i frega els 40.000 infectats. Afortunadament, tenim cada vegada més curats respecte al total de morts, però hi ha més de 5.400 sanitaris afectats

Compareixen els responsables tècnics de la crisi després del comitè de gestió del coronavirus que s’ha reunit en La Moncloa. En aquesta ocasió ho fan Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri; Miguel Ángel Villarroya, cap de l’Estat Major de la Defensa; José Ángel González, director adjunt operatiu de la Policia Nacional; José Manuel Santiago, cap de l’Estat major de la Guàrdia Civil; i María José Rallo del Olmo, secretària general de Transports. Destacar que el director adjunt operatiu (DAO) de la Guàrdia Civil, el tinent general Laurentino Ceña, no ha assistit aquest dimarts a la reunió del comitè tècnic de seguiment de l’estat d’alarma per la Covid-19 en trobar-se indisposat, per la qual cosa per precaució ha optat per quedar-se en el seu domicili.

Ha començat, com és habitual, Fernando Simón actualitzant les xifres: Espanya registra 514 morts en 24 hores i frega ja els 40.000 infectats (39.673 casos). Hi ha 2.696 morts en total, mentre que 2.636 persones estan en l’UCI i 3.794 han rebut l’alta. Catalunya i Madrid aporten el nombre més gran de casos nous. Simón ha aclarit que “la imatge que veiem ara reflecteix quant a transmissió la situació de fa uns dies“. “Afortunadament tenim cada vegada més curats respecte al total de morts“, ha indicat, encara que la mala notícia és que “hi ha més de 5.400 sanitaris afectats“.

Miguel Ángel Villarroya, ha intervingut en segon lloc, indicant que les activitats previstes de l’UME d’avui inclouen desinfeccions en 135 localitats, en 92 residències de majors i no cal descartar que s’augmentin al llarg del dia. “També recolzarem en el trasllat de pacients i en el transport aeri de material sanitari. Continuem en Ifema en el campament per a les persones sense sostre“, pel que fa a Madrid. “Quant a Barcelona, donem suport a la gestió de l’alberg en la Fira de Barcelona, en labors de seguretat i en altres nombrosos centres. Continuem prestant el nostre servei en la protecció de la població en operacions permanents“.

Per part seva, José Ángel González ha informat que “la Policia Nacional no perd de vista que els sanitaris són el cor de la lluita i la Policia té un objectiu: evitar que els sanitaris siguin sobrepassats pel número d’infectats“. Al que ha passat ha repassat les dades de la intervenció de la Policia Nacional. “S’han detingut a 61 persones en les últimes hores i s’han realitzat 6.000 actes de denúncies per desobediència. Aquests dies, la Policia Nacional està posant especial atenció a la protecció de col·lectius més vulnerables, com les víctimes de violència de gènere“. Ha recalcat que “hi ha encara gent irresponsable, com a pacients ingressats que han abandonat els hospitals sense rebre l’alta“. I que “els ciberdelinqüents poden aprofitar la pandèmia amb programes maliciosos com el robatori de credencials“.

José Manuel Santiago, ha informat que “avui es compleix el desè dia de confinament. Ahir més de 21.000 homes de la Guàrdia Civil van assegurar el bon funcionament dels serveis essencials. Des del 19 de març s’han superat les 3.000 denúncies diàries de persones irresponsables. Ahir es van produir 19 detencions. Hi ha conductes insolidàries“. Per a afegir que “També vull recordar-me dels joves, ja que els suposa un major esforç quedar-se a casa. Vull animar-los al fet que aviat tornaran a compartir en directe amb els seus amics. Aquesta setmana serà difícil, però cal seguir“. Ha acabat Santiago Marín assegurant que “encara hi ha un camí per recórrer perquè algunes de les persones es conscienciïn, ja que es continuen observant conductes insolidàries“.

Després del recompte dels dos cossos nacionals, la Policia Nacional i Guàrdia Civil, es van detenir a 80 persones aquest dilluns per incompliments de l’estat d’alarma (61 pel Cos Nacional de Policia i 19 per la Guàrdia Civil).

Per part seva, María José Rallo del Olmo ha informat que “estem en uns nivells de mobilitat molt baixos. En la rodalia d’ahir, es va registrar una utilització d’un 90% inferior a un dilluns d’un període normal“. Afegint que “La reducció del transport aeri cau cada dia, Ahir va ser un 90% a un dia equivalent de l’any. Avui s’ha publicat en el BOE una ordre amb noves obligacions: la Rodalia han de prestar un 80% dels serveis en hores puntes i un 50% en hores vall“. En el que fa referència a Renfe es “ha ajustat l’oferta de serveis. És d’un 30% en els serveis de llarga distància. És destacable l’ajust en els serveis aeroportuaris i no es cobrarà lloguer als locals que no poden prestar la seva activitat en aeroports i estacions“.

Abans de passar a les preguntes dels periodistes Fernando Simón ha analitzat una mica les dades, indicant que “l’increment de casos diaris va progressant, però tenen un retard important, de 7-10 dies entre que es detecten els símptomes i es notifica el cas. Aquesta és la setmana dura, la que tots estem esperant per a veure si les mesures que hem adoptat tenen efecte. La corba de nous casos ha tingut un canvi en l’última setmana“. Respecte als hospitals, Simón ha indicat que “la pressió sobre els hospitals i sobre l’UCI anirà més enllà del moment en el qual controlem la transmissió“. Afegint que “aquesta pressió afectarà probablement tot el territori espanyol, encara que ara es concentra en algunes comunitats. Estem en la setmana dura, la que permetrà que la pressió sobre els serveis assistencials que durarà més no sigui més dura“.

Els tècnics han contestat a preguntes dels periodistes. La primera pregunta és sobre les morts en les residències. Miguel Ángel Villarroya ha explicat que “quan algunes de les nostres unitats han acudit a residències, s’han trobat a persones mortes i la Fiscalia està efectuant les seves recerques. No puc ampliar més la informació. Només puc confirmar que les forces armades actuen en les residències per a la seva desinfecció, però no podem substituir cap sistema de gestió que funciona molt bé“.

Fernando Simón, ha contestat respecte a la similitud de les dades d’Itàlia i Espanya que “no tenim dades ara mateix per a avaluar una similitud amb Itàlia, amb la Xina o amb cap altre país. Itàlia va començar a prendre mesures importants d’aïllament a les regions del nord fa un mes, però no tenim informació sobre si va ser eficient, però va haver-hi certa permeabilitat a les fronteres. Espanya ha actuat des del principi en tot el país“.

A la pregunta sobre l’impacte de les mesures, Simón ha contestat que “la visibilitat de l’impacte de les mesures preses es veuran en aquests dies. Els contactes efectius que poden transmetre la malaltia s’han reduït enormement. El que s’ha fet a Espanya ha estat probablement més restrictiu que el que s’ha fet en altres països“.

El director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, Fernando Simón, sobre la comparació entre la taxa de letalidad a Espanya i a Alemanya ha contestat que “la situació a Alemanya està evolucionant. Va amb retard respecte a Espanya i això no afavoreix la interpretació de la mortalitat. A Alemanya hem d’esperar uns dies per a veure com evolucionen els casos. A Alemanya, l’edat mitjana dels casos és més baixa en comparació amb Espanya“.

Li han preguntat a María José Rallo del Olmo sobre l’impacte en les empreses de transport, i ha respost que “som conscients de l’impacte que aquesta crisi està tenint en les empreses del sector transporti, s’estan analitzant mesures en l’àmbit autonòmic i estatal“.

Referent al que s’ha dit per l’Ajuntament de Madrid respecte a l’obligatorietat de tenir un certificat a les persones que treballaran, José Ángel González ha explicat que “no s’ha donat cap ordre de certificats per a circular. Desconec el que està fent l’Ajuntament de Madrid. Interior no ens ha donat cap mena d’instrucció“.

Li han preguntat a Fernando Simón sobre Castella-la Manxa, el qual ha respost que “està en fase d’expansió de l’epidèmia, però fins que tinguem informació més detallada, no podem valorar-la“.

Respecte al material de protecció, Fernando Simón ha indicat que “a Espanya des del primer moment vam tenir dos o tres brots nosocomials que van tenir un impacte en la infecció de personal sanitari. En alguns punts, hi ha moments crítics en accés a material de protecció, no hi ha disponibilitat global fàcil d’aquests equips, però s’està treballant per a solucionar-ho“.

Ha finalitzat la roda de premsa el secretari d’Estat de Comunicació, Miguel Ángel Oliver, ha explicat que s’estan desinfectant algunes dependències de la seu de la vicepresidència primera del Govern després de detectar-se alguns casos positius de coronavirus. En concret, s’està produint a desinfectar la part de la Secretària d’Estat de Memòria Democràtica, que es troba en l’edifici del departament que pilota Carmen Calvo. També s’estan desinfectant algunes de les dependències que utilitzen conductors i vigilants en haver-es donat diversos casos de contagiats. “No hi ha més informació sobre conjunt de 2.000 persones“, ha expressat Oliver sobre el conjunt de treballadors del complex. No obstant això, en els últims dies s’ha anat reduint al mínim el nom de treballadors que es desplaça a la seu del Govern a treballar a mesura que la malaltia s’expandia. Quant a la situació de Calvo, Oliver ha confirmat que roman ingressada en la clínica Ruber per una infecció respiratòria a l’espera dels resultats de la prova del Covid-19. I que quan acabi el Consell de Ministres, a la qual no assisteix Carmen Calvo, hi haurà una roda de premsa.

Roda de Premsa

@Radio la voz cerdanyola 2017